Facebook/Pro Moldova

„Frica lui Dodon este mare”. Candu a contestat în instanță decizia prin care CEC a refuzat înregistrarea sa în cursa prezidențială

Deputatul Pro Moldova Andrian Candu va contesta la Curtea de Apel Chișinău decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a nu-l înregistra în cursa electorală pentru funcția de președinte al țării. Într-un briefing de presă din 21 septembrie, parlamentarul l-a acuzat pe Igor Dodon că a dat indicații directe în acest scop, prin secretarul CEC Maxim Lebedinschi.

Liderul Pro Moldova susține că echipa sa a prezentat la CEC peste 25 de mii de semnături în susținerea înregistrării candidaturii sale în cursa pentru alegerile prezidențiale, iar raportorul desemnat de instituție în cazul său a fost fostul consilier al președintelui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi. Potrivit acestuia, Maxim Lebedinschi a făcut tot posibilul ca Andrian Candu să nu fie înregistrat, la indicația  președintelui Igor Dodon, care se teme că nu va câștiga alegerile prezidențiale.

„Din câte am văzut noi, Maxim Lebedinschi controlează cam tot ce se întâmplă în Comisia Electorală Centrală. Deci influența politică a lui Igor Dodon în CEC este foarte mare. Ne gândeam: ce l-a făcut pe Igor Dodon să fie atât de pornit ca să nu fie înregistrat candidatul Andrian Candu și ne-am dat seama că frica și teama lui Igor Dodon este atât de mare că pierde alegerile, că nu se poate stăpâni să nu dea astfel de indicații”, a declarat Candu într-o intervenție live pe Facebook.

Andrian Candu a anunțat că va depune astăzi o cerere de contestație la Curtea de Apel Chișinău. Instanța urmează să pronunțe decizia timp de 5 zile.

Amintim că, pe 18 septembrie, CEC a decis să nu îl înregistreze pe liderul Partidului Pro Moldova Andrian Candu în calitate de candidat la funcția de președinte al țării, pe motiv că, în urma verificărilor, nu a fost validat numărul necesar de semnături în susținerea sa.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Dragoș Galbur

Sesizare la CEC. PNM acuză PAS și Platforma DA că ar fi format un bloc electoral camuflat: „șiretlicuri”

Partidul Național Moldovenesc (PNM) a anunțat, pe 19 iulie, că a depus o sesizare oficială la Comisia Electorală Centrală (CEC), solicitând constatarea existenței unui presupus „bloc electoral camuflat” format de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Platforma Demnitate și Adevăr (DA), „contrar reglementărilor în vigoare”.

Sesizarea vine la o zi după ce Platforma DA a declarat că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS.

„Legea electorală, modificată recent la inițiativa guvernării PAS, a introdus în mod corect și necesar noțiunea de „bloc electoral camuflat” – o practică prin care mai multe partide se asociază în campanie fără a se înregistra oficial ca bloc electoral. Este o prevedere clară și benefică, menită să aducă transparență și echitate în procesul electoral. Tocmai de aceea, legea trebuie respectată de toți – inclusiv de autorii ei. În acest sens, Partidul Național Moldovenesc a transmis o sesizare oficială către Comisia Electorală Centrală, solicitând constatarea existenței unui bloc electoral camuflat format de PAS și Platforma DA, contrar reglementărilor în vigoare”, se menționează în comunicatul formațiunii.

PNM a catalogat colaborarea dintre cele două partide politice drept „șiretlicuri” și „aranjamente ascunse”.

„Nu putem permite ca partidul care își asumă drumul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană să recurgă la strategiile grupării criminale Șor, deghizând alianțele politice în aranjamente ascunse. Astfel de șiretlicuri subminează încrederea în democrație, încurajează ipocrizia politică și pun sub semnul întrebării onestitatea angajamentelor pro-europene“, susține formațiunea.

NewsMaker a solicitat un comentariu referitor la acuzațiile PNM, dar la momentul publicării știrii nu am primit un răspuns.

Amintim că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a declarat pentru NewsMaker că pe listele PAS ar urma să figureze Dinu Plîngău și Stela Macari. Potrivit acestuia, cei doi și-au dat demisia atât din funcțiile deținute în cadrul Platformei DA, cât și din calitatea de membri ai partidului, pentru a putea candida din partea PAS.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

În context, PAS face apel la unitate și îndemnână partidele „cu adevărat pro-europene” să  „susțină și să promoveze parcursul european al Republicii Moldova.

„Este nevoie de efortul tuturor forțelor politice care cu adevărat îți doresc dezvoltarea țării noastre”, a precizat purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare, Adriana Vlas, pentru NewsMaker.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: