G7 a condamnat violarea spațiului aerian al Republicii Moldova
Full Article 2 minutes read

G7 a condamnat violarea spațiului aerian al Republicii Moldova

Miniștrii de Externe ai Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Marii Britanii, SUA și înaltul reprezentant al Uniunii Europene, reuniți în cadrul G7, au condamnat agresiunea Rusiei în Ucraina. În declarația publicată pe 4 noiembrie, oficialii străini se referă și la violarea spațiului aerian al Republicii Moldova.

Oficialii G7 au reiterat că încălcarea principiilor fundamentale precum suveranitatea, dreptul la auto-determinare și integritate teritorială este inacceptabilă.

„Alături de ministrul ucrainean de Externe Dmitri Kuleba condamnăm escaladarea recentă de către Rusia, inclusiv atacurile asupra civililor și a infrastructurii civile, în mod special obiectivele energetice și apeductele din Ucraina prin utilizarea rachetelor, dronelor aparatelor de zbor iraniene. Prin aceste atacuri, Rusia încearcă că terorizeze populația civilă. Atacurile fără discernământ asupra populației civile constituie crime de război și reiterăm determinarea de a asigura tragerea la răspundere pe deplin pentru aceste crime împotriva umanității”, se arată în declarație.

Miniștrii de Externe ai G7 s-au referit și la Republica Moldova.

„De asemenea, condamnăm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova”, se arată în declarație.

Oficialii și-au reiterat sprijinul pentru Ucraina în domeniul financiar, al apărării, umanitar, etc. și au avertizat că vor impune în continuare sancțiuni economice atât Rusiei, cât și altor țări sau entități care sprijină acțiunile ilegale ale Moscovei.

Din G7 fac parte SUA, Canada, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Japonia, precum și reprezentantul UE. De la invazia Rusiei în Ucraina, grupul a oferit Ucrainei ajutoare în valoare de peste 67 miliarde de dolari – militare, financiare și umanitare. Cea mai mare contribuție a avut-o SUA.

***

Amintim că, pe 31 octombrie, resturile unei rachete, care a fost doborâtă de sistemul anti-aerian ucrainean, a căzut pe teritoriul Republicii Moldova în extremitatea nordică a localității Naslavcea. Incidentul nu a provocat victime, dar ferestrele mai multor locuințe din localitate au fost distruse. Valoarea prejudiciilor se ridică la 68 de mii de lei, a anunțat președinta Maia Sandu, care pe 3 noiembrie a vizitat localitatea.

Anterior, pe 10 octombrie, trei rachete rusești au surlovat spațiul aerian al Republicii Moldova. Ministrul Apărării Anatol Nosatîi a declarat ulterior că nu este primul incident de acest fel.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: