Gala „Jurnaliștii Anului 2021”. Redacția NewsMaker a obținut două mere de aur

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Comitetul pentru Libertatea Presei (CLP) a desfășurat pe 16 decembrie cea de-a 27-a ediţie a Galei Anuale a Clubului de Presă pentru a decerna premiile „Jurnaliştii anului” 2021. Redacția NewsMaker a obținut două mere de aur.

Jurnalista Natalia Titova (NewsMaker) a fost apreciată cu trofeul Mărul de Aur la categoria „Reportaj: online, presa scrisă, TV și radio”. De asemenea, întreaga redacție NewsMaker a fost apreciată cu un premiu la categoria „Longread”.

newsmaker.md

În acest an, au fost oferite premii pentru următoarele categorii:

Presa naţională şi locală

Opinie: online, presa scrisă, TV și radio – fără câștigător în acest an

Investigație: online, presa scrisă, TV și radio – Vitoria Borodin, Ziarul de Gardă; redacția „Cu Sens”.

Reportaj: online, presa scrisă, TV și radio – Aloana Ciurca, Ziarul de Gardă; Mia Bucătaru, Oameni și kilometri, Natalia Titova, NewsMaker

Talk-show\Dezbatere: TV și radio – Elena Guțu și Marina Afanas, TVR

Longread – Redacția „Oameni și kilometri”; redacția „NewsMaker”

Podcast-  Mariana Țîbuleac-Ciobanu;

Fotografie – Mihail Calarașan, Oameni și Kilometri.

Premii speciale:

Evoluția anului – Moldova.org

Speranța anului- Andrei Bordian, Rezina în Obiectiv, Iuliana Volcova, Bas TV;

Premiu de excelență – Aneta Grosu.

 

La ediția din 2021, din juriu au făcut parte:

  • Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă din R. Moldova;
  • Ion Bunduchi, directorul executiv al Asociației Presei Electronice;
  • Maia Metaxa, directoarea Școlii de Studii Avansate în Jurnalism;
  • Dumitru Marian, producător în domeniul audiovizual, fondator ALTFilm;
  • Ioana Avădani, expertă media, România;
  • Serge Sakharau, fondator şi redactor-şef al publicaţiei CityDog.by, Belarus;
  • Ludmila Andronic, expertă în comunicare;
  • Anastasia Nani, directoare adjunctă, Centrul pentru Jurnalism Independent.

Materialele depuse la categoria fotografie au fost analizate de: 

  • Nicolae Pojoga, fotograf;
  • Iulia Mihailov, fotografă, Europa Liberă;
  • Anatol Poiată, fotograf.

NewsMaker a primit primul trofeu „Mărul de aur” în 2015, grație corespondentului Inna Kîvîrjik, pentru reflectarea subiectului jafului bancar. În 2016, „mărul” i-a revenit Galinei Vasilieva, care în prezent este redactorul-șef al NM, la categoria „jurnalism online”. În 2017, NM a fost apreciat în cadrul categoriei „multimedia”, pentru proiectul despre deportările care au avut loc în Moldova. În 2018, NM a primit trofeul la categoria „longread/multimedia”. În 2019, printre laureați a fost jurnalista redacției NewsMaker, Olga Gnatkova, pentru articolul „Cum Chișinăul a distrus râul Bîc”. 

Anul trecut, doi jurnaliști NewsMaker  au devenit laureați ai Galei anuale „Jurnaliștii Anului 2020”: Alexandra Batanova la categoria Longread pentru materialul „Pandemia invizibilă. Cum și de ce fake-urile devin virale” și Stela Untila la categoria Editorial-Opinie – pentru „O „fascistă” într-o redacție de „venetici”. Stela Untila, despre munca la NewsMaker și două lumi într-o țară”.

Gala „Jurnaliștii Anului” este organizată anual, începând cu anul 1995, în cadrul Clubului de Presă din Chișinău. Scopul principal al acestei acțiuni este de a susține și încuraja eforturile jurnaliștilor de a face presă de calitate, aderând la standardele profesionale internaționale.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: