Prim-ministrul Georgiei, Irakli Kobakhidze, a anunțat că autoritățile de la Tbilisi nu vor pune pe ordinea de zi deschiderea negocierilor cu Uniunea Europeană până la sfârșitul anului 2028. Totodată, el a precizat că Georgia renunță la acceptarea oricăror granturi bugetare din partea Uniunii Europene în această perioadă, transmite ekhokavkaza.com.
„Este absolut inacceptabil pentru Georgia să privim integrarea în Uniunea Europeană ca pe un act de milostenie pe care Uniunea Europeană ar trebui să ni-l acorde”, a declarat prim-ministrul. El a adăugat că politicienii și birocrații europeni folosesc granturile și creditele acordate ca „instrument de șantaj” împotriva Georgiei.
Conform declarațiilor lui Kobakhidze, guvernul georgian estimează că țara va fi pregătită, în primul rând economic, pentru a începe negocierile de aderare în 2028, având ca obiectiv integrarea în UE până în 2030.
Decizia autorităților georgiene vine în contextul în care Consiliul European a anunțat recent că procesul de integrare a Georgiei este practic suspendat, atribuind vina partidului „Visul Georgian”. Liderii de la Bruxelles și din alte capitale europene au semnalat că nu pot sprijini deschiderea negocierilor de aderare până când Georgia nu va abroga legile care contravin valorilor și principiilor europene.
Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluție care condamnă alegerile parlamentare din 26 octombrie din Georgia, o țară candidată la UE, pentru că nu au fost nici libere, nici corecte, reprezentând încă o manifestare a regresului democratic continuu al țării „pentru care partidul de guvernământ Visul Georgian este pe deplin responsabil”, potrivit Calea Europeană.
Deputații europeni denunță numeroasele și gravele încălcări electorale, inclusiv cazurile documentate de intimidare a alegătorilor, de manipulare a voturilor, de interferență cu observatorii electorali și cu mass-media, precum și manipularea semnalată a mașinilor de vot electronice. Rezultatele voturilor anunțate de Comisia Electorală Centrală a țării „nu constituie o reprezentare fiabilă a voinței poporului georgian”, adaugă aceștia.
Parlamentul respinge, în aceste condiții, orice recunoaștere a rezultatului alegerilor parlamentare, așa cum ar trebui să facă și comunitatea internațională, iar deputații europeni doresc ca alegerile să fie reluate în termen de un an, sub supraveghere internațională amănunțită și de către o administrație electorală independentă.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!