Președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi și prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, împreună cu alți membri ai Guvernului în exercițiu, s-au convocat, în seara zilei de 15 martie, într-o nouă ședință. Și de această dată subiectul discutat a fost combaterea pandemiei COVID-19. Speakerul legislativului și șeful executivului s-au întâlnit și în dimineața aceleiași zile.
Potrivit unui comunicat publicat de legislativ, „au fost trasate măsurile care se impun a fi întreprinse imediat pentru a opri tendința pandemică negativă, în contextul creșterii vertiginoase a numărului de persoane infectate și de decese, măsurile respective urmând să fie propuse la următoarea ședință a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP)”.
Oficialii au examinat posibilitățile de aprovizionare a sistemului medical din țară cu vaccinuri anticoronavirus, într-un volum necesar pentru lansarea procesului de imunizare în masă. Acest lucru s-ar putea întâmpla odată cu intrarea în vigoare a modificărilor la Legea cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și a unor acte normative, care oferă posibilitatea achiziționării simplificate a vaccinurilor, cu derogarea de la Legea privind achizițiile publice.
***
Amintim că Zinaida Grecianîi și Aureliu Ciocoi s-au întrunit în ședință și în dimineața de 15 martie. Aceștia au discutat eventualitatea asumării și instituirii unor restricții mai dure în măsură să limiteze răspândirea rapidă a virusului și să atenueze impactul pandemiei asupra mediului de afaceri și economiei naționale în ansamblu, fără instituirea lockdownului.
Amintim că, pe 13 martie, Consiliul Suprem de Securitate s-a convocat în ședință, pentru a discuta lupta cu pandemia și modalitățile de a opri răspândirea virusului. La ședință au participat membrii CSS, factori de decizie din diverse domenii, în special din domeniul sănătății, primarul general al capitalei, precum și lideri ai fracțiunilor parlamentare.
Administrația prezidențială a recomandat guvernului și parlamentului să instituie stare de urgență în țară pe o perioadă de două săptămâni. Decizia Consiliului Suprem de Securitate privind depășirea crizei pandemice a fost remisă Guvernului.
Potrivit legii, parlamentul este cel care poate decide instituirea stării de urgență. Ultima oară, în Republica Moldova acest lucru s-a întâmplat pe 17 martie 2020, când țara a intrat în stare de urgență pentru 60 de zile.