Grosu, despre alegerile fără „Șansă“: Nu le vom permite bandiților și Rusiei să ne cumpere viitorul
Full Article 3 minutes read

Grosu, despre alegerile fără „Șansă“: Nu le vom permite bandiților și Rusiei să ne cumpere viitorul

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a venit cu o reacție, după ce Partidul „Șansă” – afiliat și controlat de oligarhul fugar Ilan Șor – a fost exclus de la alegerile din 5 noiembrie, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Speakerul susține că Moldova are „în sfârșit curajul” să le ceară „bandiților” și Federației Ruse „să nu încerce să compromită procesul electoral” în țara noastră.

„Bandiții n-au treabă cu procesul electoral, iar statele care nu ne respectă, în cazul dat vorbesc de Federația Rusă. Deja văd a treia oară cum tot încearcă. În 2020 a încercat, în 2021 a încercat. Din păcate nu se resemnează. Instituțiile noastre o să acționeze de fiecare dată pentru a nu permite cuiva pur și simplu să ne cumpere viitorul”, a declarat speakerul Igor Grosu, după ce și-a exercitat dreptul la vot, pe 5 noiembrie, alături de soția sa.

***

Amintim că Partidul „Șansă” a fost exclus din campania electorală prin decizia Comisiei Situații Excepționale din 3 noiembrie. În consecință, CEC a aplicat ștampila „RETRAS” în toate buletinele de vot.

Pe 4 noiembrie, „Șansă” a anunțat că a contestat decizia autorităților în instanță. Tot atunci, președintele formațiunii, Alexei Lungu, care și-a pierdut șansa de a candida la șefia Primăriei Orhei, și-a exprimat convingerea că dosarul va ajunge la Curtea Supremă de Justiție. Detalii – AICI.

Pe 5 noiembrie, „Șansă” a anunțat că, după mai multe ore de dezbatere, Curtea de Apel nu a reușit să examineze sesizarea formațiunii politice. Ședința a fost amânată din nou, pe 5 noiembrie, după ce a fost reluată în timp ce în țară sunt organizate alegeri. Detalii – AICI. Mai târziu, pe 5 noiembrie, „Șansa” a criticat autoritățile pentru că au decis să organizeze scrutinul, chiar dacă formațiunea a atacat în instanță dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din 3 noiembrie, prin care toți candidații „Șansă” au fost excluși din campania electorală, și a anunțat că va cere declararea scrutinului din 5 noiembrie drept nul. Detalii – AICI.

***

Reamintim că astăzi, 5 noiembrie 2023, în Republica Moldova se desfășoară alegeri locale generale. În cadrul acestui scrutin vor fi aleși pentru un mandat de patru ani reprezentanții administrației publice locale, respectiv 898 de primari și 11 058 de consilieri locali (raionali, municipali, orășenești, comunale și sătești).

Pentru a fi validate, la alegeri trebuie să participe cel puțin 1/4 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din fiecare circumscripție. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și se închid la ora 21:00. Află tot ce trebuie să știi despre actualul scrutin electoral – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: