Grosu, despre referendumul solicitat de Sandu: „Va pune punct speculației – vor sau nu moldovenii în UE”
Full Article 3 minutes read

Grosu, despre referendumul solicitat de Sandu: „Va pune punct speculației – vor sau nu moldovenii în UE”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a comentat pe 27 decembrie, pentru prima dată, cererea președintei Maia Sandu de a organiza un referendum privind aderarea țării la Uniunea Europeană (UE) în toamna anului 2024. Speakerul susține că plebiscitul va pune punct unei speculații mai vechi, care va arăta dacă moldovenii vor sau nu în UE. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „În context”, de la postul public de televiziune.

„Aceste propuneri de a organiza referendumuri au fost expuse și anterior de reprezentanții opoziției, că vezi Doamne, nu putem merge mai departe până nu există un astfel de exercițiu. Dincolo de faptul că referendumul da, își are menirea lui, la fel contează și rezultatul în alegeri, pentru că toate alegerile sunt un fel de referendum. În concluzie vezi câți alegători au votat pentru o opțiune politică sau alta. (…) Cred că acest exercițiu va pune punct pe aceste speculații – vor sau nu moldovenii în UE. Eu cred că moldovenii își doresc să fie parte a familiei UE, a unui spațiu a păcii, unde oamenii și viața umană sunt respectate, un spațiu al bunăstării”, a declarat șeful Legislativului, Igor Grosu.

Amintim că președinta Maia Sandu a solicită desfășurarea, în toamna anului 2024, a unui referendum național privind aderarea la Uniunea Europeană. Șefa statului a cerut Parlamentului să demareze procedurile de organizare a referendumului, pe 24 decembrie. În aceeași zi, la trei ani de mandat, șefa statului a anunțat oficial că va candida la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024. Maia Sandu a menționat că dacă va obține un nou mandat de președinte, va continua calea Republicii Moldova spre integrarea în UE. Detalii – AICI.

De menționat, în acest context, că PAS a propus pe 26 decembrie, la doar două zile după anunțul Maiei Sandu, modificarea Codului electoral, care să permită organizarea alegerilor și a referendumurilor în aceeași zi. O altă modificare propusă la Codul electoral prevede ca alegerea președintelui țării să aibă loc cu cel mult 90 de zile până la expirare mandatului, însă nu mai târziu de două luni după ce funcția devine vacantă, așa cum prevede Legea Supremă în prezent. Amendamentul înregistrat de deputata PAS Veronica Roșca se referă la proiectul de modificare a Codului Electoral, adoptat în prima lectură acum două săptămâni. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: