Autoritățile ar putea interzice demnitarilor de stat să utilizeze sala VIP a Aeroportului Internațional Chișinău. Declarația a fost făcută de către președintele Parlamentului Igor Grosu, în contextul faptului că liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski ar fi printre cei care beneficiază de acest serviciu. De asemenea, speakerul legislativului a calificat drept „iresponsabile” declarațiile lui Krasnoselski, cu privire la soluționarea diferendului transnistrean „cu aplicarea forței”.
În cadrul ediției din 8 septembrie a emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, Igor Grosu a comentat declarațiile lui Vadim Krasnoselski din 6 septembrie, când a acuzat Chișinăul de separatism și a menționat că nu exclude că diferendul transnistrean va fi soluționat prin aplicarea forței și a unor „măsuri dure”.
„Sunt declarații iresponsabile. Sunt isterii, încercare de a pasa responsabilitatea pe malul drept. Înțelegem contextul în care au fost făcute. Sunt iresponsabile, pentru că nu ajută cu nimic. Partea dreaptă a Nistrului a tratat cu responsabilitate interesele cetățenilor Republicii Moldova, pentru că cetățenii de pe malul stâng sunt cetățenii noștri, sunt ostaticii regimului de acolo. Individul pe care l-ați menționat și cei din jurul lui sunt cei care țin oamenii în captivitate”, a declarat președintele Parlamentului.
În contextul interdicției de circulație impuse de Ucraina pentru mașinile cu numere de înmatriculare transnistrene, președintele Parlamentului Igor Grosu a menționat că nu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski este cel care are de suferit.
„De pe urma acestei interdicții nu are de suferit individul acesta. El și protipendada din jurul lui au deja numere neutre și plăcuțe de înmatriculare moldovenești”, a menționat Grosu.
Întrebat de moderator din ce motiv Krasnoselski beneficiază de sala VIP a Aeroportului Chișinău, speakerul legislativului a răspuns: „Probabil, vom institui o practică, vom legifera ca toți demnitarii să treacă în regim obișnuit, inclusiv acești indivizi și să se întrețină cu cetățenii, să vadă cât e de facil”.
Precizăm că de serviciul VIP al Aeroportului Internațional Chișinău poate beneficia orice persoană, contra plată. Conform informațiilor disponibile pe site-ul instituției, la decolare, prețul constituie 1800 de lei pentru un adult, la aterizare – 1200 de lei pentru un adult, iar la sosire-plecare – 2640 de lei. Tariful poate crește cu 360 de lei în cazul în care solicitarea este făcută cu o oră înainte de utilizarea serviciilor.
Amintim că, din 1 septembrie, autoritățile ucrainene nu permit accesul pe teritoriul țării a mijloacelor de transport cu plăci de înmatriculare transnistrene. Biroul Politici de Reintegrare a solicitat, repetat, amânarea restricțiilor până pe 10 ianuarie 2022, întrucât doar 5% din numărul total al autovehiculelor din regiunea transnistreană au fost înmatriculate cu plăci neutre.
Pe de altă parte, autoritățile de la Kiev au anunțat, într-un comunicat de presă, că intenția de a restricționa intrarea pe teritoriul Ucrainei a mașinilor cu numere transnistrene rămâne în vigoare. Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a declarat în cadrul unei conferințe de presă că va cere explicații de la Guvernul Ucrainei și de la participanții la negocierile în format „5+2”. Ministerul de Externe al Rusiei a calificat decizia Kievului drept „revoltătoare”.
Pe 6 septembrie, la un eveniment organizat cu ocazia aniversării a 30 de ani de la crearea armatei transnistrene, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a acuzat Chișinăul de „genocid împotriva poporului transnistrean” și a menționat că nu exclude aplicarea unor măsuri dure pe viitor, pentru soluționarea conflictului.
„Nimeni nu știe cu siguranță ce urmează. Nu exclud și variantele de soluționare a diferendului transnistrean cu aplicarea forței, variante dure. Nimeni nu a renunțat la acestea. Încă niciun politician moldovean nu a îndrăznit să declare „Noi renunțăm la astfel de măsuri”. Nici un politician moldovean nu și-a exprimat regretul pentru războiul care a fost declanșat în Transnistria. Niciunul nu a spus adevărul despre faptul că anume Moldova a distrus integritatea teritorială a Moldovei sovietice, nu a spus că ei sunt separatiști. Noi nu am distrus nimic și nu am ieșit de nicăieri”, a mai spus Krasnoselski.