Premierul Natalia Gavrilița a declarat, în cadrul unor declarații din 26 ianuarie, că Guvernul a solicitat Comisiei Europeane să permită aducerea în Republica Moldova a deșeurilor uzate. Uzina de la Râbnița, fiind unica întreprindere pe piață care are nevoie de metal. La rândul lor, reprezentanții Asociației Promo-LEX declară că regretă declarațiile prim-ministrului cu privire la interesul RM în reluarea importului de fier vechi pentru uzina metalurgică din Râbnița „în condițiile evitării abordării cazurilor grave de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană”.
Natalia Gavrilița a spus că a acționat conform interesului național și nu se poate vorbi „doar despre interesele care sunt în stânga Nistrului”.
„Am acționat conform interesului național care prevede protejarea pieții Republicii Moldova și crearea de oportunități. Cunoașteți că avem investitori care sunt gata să investească, inclusiv în domeniul prelucrării metalelor în stânga Nistrului. Mai mult ca atât, aceste importuri au de asemenea cerința să corespundă legislației naționale care prevede autorizări de mediu și alte instrumente care sunt la dispoziția Guvernului Republicii Moldova. Nu putem vorbi doar despre interesele care sunt în stânga Nistrului”, a conchis Gavrilița.
Promo-LEX spune că regretă declarația premierului cu privire la reluarea importului – „în condițiile evitării abordării problemelor și a cazurilor grave de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană”, comunică reprezentanții Asociației.
„Dna Prim-Ministră a menționat că a acționat în interesul investitorilor care intenționează să activeze în partea dreaptă a Nistrului, deși nu a exemplificat în ce măsură importul de fier vechi în regiunea transnistreană va dezvolta ramura metalurgică în teritoriul controlat de autoritățile constituționale”, comunică Prom-LEX.
Asociația mai spune că acest răspuns trezește nedumerire și îngrijorare privind transparența deciziilor adoptate și eventual existența unui proces paralel de negocieri, atunci când vine vorba despre alimentarea sistemului economic din stânga Nistrului.
„Or, este evident că profiturile uzinei din or. Rîbnița sunt defalcate în mare măsură pentru un regim care continuă violarea gravă și ostentativă a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Ne arătăm îngrijorați de faptul că în pofida insistenței și a numeroaselor noastre atenționări și demersuri, autoritățile constituționale ale R.Moldova continuă să nu sesizeze instituțiile europene și partenerii R.Moldova, în aceiași măsură în care se fac demersurile pentru garantarea activității economice a unor instituții din stânga Nistrului”, se arată în declarația Asociației.
La fel, Promo-LEX spune că Guvernul Republicii Moldova nu a condiționat reluarea importului de fier vechi cu garanțiile minime de respectare a drepturilor omului în regiunea transnistreană. În context, Asociația a amintit despre deținuții ținuți ilegal în regiune, restricționarea accesului proprietarilor la terenurile agricole amplasate în raionul Dubăsari, dar și ignorarea Hotărârilor CtEDO în privința victimelor care își așteaptă compensațiile stabilite de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
În acest context, Asociația Promo-LEX subliniază că aspectele privind promovarea și respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană trebuie să devină fundamentul oricărui tip de negocieri, implicit a procesului politic de reglementare a ecuației transnistrene.
Totodată, cei de la Promo-LEX solicită premierului și noului viceprim-ministru pentru Reintegrare, eforturi consistente și consecvente îndreptate spre rezolvarea eficientă și reală a problemelor și fenomenelor de încălcare ale drepturilor omului în regiunea transnistreană.