Moldova nu va semna angajamentul cu privire la achitarea datoriei față de Gazprom, înainte de a desfășura un audit în acest sens. Declarația a fost făcută de către vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul conferinței de presă din 25 octombrie. Oficialul a precizat că restanțele au început să se acumuleze din 1994.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a menționat că va discuta cu șeful Gazprom, Alexei Miller, inclusiv despre datoria comercială, care s-a acumulat începând cu anul 1994 între Moldovagaz și grupul de companii Gazprom. Întrevederea va avea loc pe 27 octombrie.
„Un subiect al discuțiilor este datoria comercială care s-a acumulat începând cu 1994 dintre Moldovagaz și grupul de companii Gazprom. Menționez încă o dată: această datorie sau toată datoria începe încă din 1994. Noi suntem gata să continuăm discuțiile pe problema datoriei, dar poziția noastră rămâne neschimbată: avem nevoie de o evaluare, un audit independent, care să ne confirme această datorie, înainte de a putea semna orice fel de angajamente”, a menționat Spînu.
Precizarea a fost făcută în contextul în care, pe 23 octombrie, reprezentantul Gazprom Serghei Kuprianov a declarat că datoria se ridică, în prezent, la $433 mln, iar împreună cu penalitatățile, suma totală constituie $709 mln. Kuprianov a mai spus că Gazpromul este gata să prelungească contractul pentru livrarea gazului, în cazul în care datoria va fi achitată în totalitate.
„În pofida datoriei acumulate, partea moldovenească se adresează cu rugămintea de a fi prelungit contractul pentru livrarea de gaz în luna octombrie și noiembrie. Gazprom vine în întâmpinare, a încheiat contractul pentru octombrie și este gata să prelungească contractul pentru noiembrie în cazul în care partea moldovenească va achita în totalitate livrarea pentru lunile septembrie și octombrie curent”, a mai spus oficialul.
Reprezentantul concernului rus a adăugat: „dacă nu va fi achitată în totalitate plata pentru livrarea de gaz și, respectiv, nu va fi semnat contractul din 1 decembrie, atunci Gazprom va sista livrarea de gaz în Moldova”.
Fostul premier Ion Chicu, care a deținut în trecut și funcția de ministru al Finanțelor, a scris că datoria (malului drept) de 444,1 mln. dolari (fără penalități calculate) s-a format precum urmează:
– 39,3 mln. $USD (8,8%) – 2006-2007;
– 394,1 mln. $USD (88,7%) – 2011-2015;
– 10,7 mln. $USD (2,4%) – septembrie 2021;
„În perioada 2016 – august 2021 nu s-a acumulat măcar un cent datorie…”, a menționat Chicu.