Veronica Sirețeanu și Dumitru Alaiba

Guvernul vine cu noi modalități de simplificare a activității antreprenorilor. Măsurile propuse

Noul pachet de măsuri menite să simplifice activitatea întreprinderilor și să reducă birocrația în domeniul fiscal și vamal a fost prezentat, pe 1 august, în cadrul unui briefing susținut de ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu, și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Potrivit oficialilor, pachetul de modificări legislative a fost elaborat de Ministerul Finanțelor și Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, pe platforma Consiliului Economic de pe lângă prim-ministru, ținând cont de problemele și dificultățile expuse de comunitatea de afaceri.

Încă de la începutul anului am încercat să avem o abordare deschisă față de debirocratizare sau digitalizare a proceselor ce vizează agenții economici. Vorbim despre prevederile din politica fiscală care includ multe măsuri pro business, dar și despre noul Cod vamal, care va fi pus în aplicare din 1 ianuarie 2024 și conține elemente de simplificare și digitalizare a unor procedurilor, dar prevede și anumite elemente care apără drepturile contribuabililor. În continuarea acestor inițiative și pentru a da curs solicitărilor din partea comunității de afaceri în vederea îmbunătățirii situației curente a fost conceptualizat acest pachet de măsuri”, a precizat ministra Sirețeanu.

Colaborăm cu Ministerul Finanțelor în a identifica și soluționa unele constrângeri și prevederi birocratice în dezvoltarea afacerilor. În cele din urmă, am elaborat o intervenție care are potențialul de a ușura povara asupra afacerilor cu aproximativ jumătate de miliard lei anual”, a declarat, la rândul său, Dumitru Alaiba.

Principalele măsuri propuse se referă la:

– introducerea posibilității deducerii TVA în baza bonurilor fiscale emise de echipamentele de casă și control conectate la sistemul de monitorizare electronică a vânzărilor (SI MEV) cu condiția utilizării cadului de afaceri pentru achitare;

– se preconizează, majorarea de la 100 la 500 de lei a cuantumului sumei neachitate a obligației fiscal care nu se consideră restanță;

– permiterea reimportului mărfurilor exportate anterior în cadrul unor proceduri simplificate;

– simplificarea procedurii de declarare a mărfurilor importate și exportate în și din Moldova prin intermediul trimiterilor poștale.

O altă măsură anunțată în pachetul de debirocratizare este excluderea obligație de utilizare a Registrului ECC (Echipament de Casă și Control) pentru echipamentele conectate la SI MEV.

De asemenea, vor continua eforturile de digitalizare a procedurilor accentul fiind pus pe comunicarea electronică. În acest sens, vor fi eliminate cerințele legale privind schimbul de informații pe suport de hârtie, utilizarea semnăturii olografe, precum și obligația antreprenorilor de a se deplasa fizic la sediile Serviciului Fiscal de Stat.

O altă măsură propusă este micșorarea plafonului obligației fiscal aferente contestațiilor care pot fi examinate în cadrul Consiliului de soluționare a disputelor din cadrula Serviciului Fiscal de Stat și Serviciului Vamal: de la 500.000 la 250.000 de lei – pentru agenții economici și de la 250.000 la 125.000 de lei  – pentru persoanele fizice.

Proiectul de lege propus de Ministerul Finanțelor și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, va fi supus consultărilor publice în perioada următoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: