Ianukovici, adresare către Zelenski „ca de la președinte la președinte și chiar un pic în calitate de tată”
Full Article 2 minutes read

Ianukovici, adresare către Zelenski „ca de la președinte la președinte și chiar un pic în calitate de tată”

Victor Ianukovici, fostul președinte al Ucrainei, care a fugit din țară, în 2014, în urma protestelor de amploare, a transmis un mesaj pentru actualul lider de la Kiev, Vladimir Zelenski. Acesta i-a cerut succesorului său să „oprească cu orice preț vărsarea de sânge”.

Ca de la președinte la președinte și chiar un pic în calitate de tată, vreau să mă adresez către Vladimir Zelenski (…) Înțeleg foarte bine că aveți mulți „consilieri”, însă Dvs personal sunteți obligat să opriți vărsarea de sânge cu orice preț și să ajungeți la o înțelegere de pace. Asta se așteaptă de la dvs în Ucraina, în Donbas și în Rusia. Vă va fi recunoscător poporul ucrainean și partenerii dvs din Vest”, se arată în mesajul publicat de agenția rusă RIA Novosti.

Ianukovici, adresare către Zelenski „ca de la președinte la președinte și chiar un pic în calitate de tată” Ianukovici, adresare către Zelenski „ca de la președinte la președinte și chiar un pic în calitate de tată”

Amintim că Victor Ianukovici a părăsit Ucraina în 2014, după izbucnirea protestelor violente cunoscute drept Eurmaidan, soldate cu circa 100 de morți și 1000 de răniți. El s-ar fi stabilit în regiunea Rostov din Rusia, iar în Ucraina a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru înaltă trădare.

Preziăm că acesta s-a născut în 1950 la Ienakiieve, în Donbas. El este de origine bielorusă după tată și rusă după mamă. Și-a început cariera cu funcții mici în lumea minieră din Donbas pentru ca, la finalul anilor ‘90, să urce rapid în administrația locală și să ajungă guvernatorul regiunii Donețk. A fost apoi premier (2002-2004) și a candidat pentru președinția Ucrainei, câștigând cursa din 2004, pierdută în urma verificărilor făcute după Revoluția Portocalie, când s-a constatat că adversarul său, Viktor Iușcenko, câștigase de fapt, însă votul fusese fraudat masiv.

În ultimele săptămâni, presa a scris în repetate rânduri că Moscova l-ar pregăti pe Ianukovici să preia locul lui Zelenski. Kremlinul nu a comentat informațiile. Pe 7 martie, portalul ucrainean Ukrainskaya Pravda a scris că avionul lui Ianukovici a zburat de la Moscova la Minsk și înapoi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: