Igor Grosu, despre frica Găgăuziei că România va „ocupa” Moldova: „Se întrec în a trimite săgeți la Chișinău”
Full Article 3 minutes read

Igor Grosu, despre frica Găgăuziei că România va „ocupa” Moldova: „Se întrec în a trimite săgeți la Chișinău”

Președintele Parlamentului susține că în UTA Găgăuzia sunt politicieni care Chișinăul discută permanent pe subiecte concrete, însă sunt alții care încearcă să destabilizeze situația. Declarația vine în contextul protestului de săptămâna trecută, când Mihail Kendighelean, reprezentantul Sfatului Bătrânilor al autonomiei, a spus că Găgăuzia va cere Rusiei și Turciei să protejeze autonomia pentru că că România ar putea „ocupa” Republica Moldova în cazul în care trupele Federației Ruse vor intra în regiunea Odesa.

Șeful Legislativului le-a transmis în cadrul emisiunii „Prime time” de la televiziunea Prime colegilor săi din Găgăuzia să fie pro occidentali și atunci când vorbim de valorile democrației și nu doar când vine vorba doar de granturi prooccidentale.

Colegii din UTAG sunt pro occidentali în negocieri, în atragerea investițiilor. Mesajul meu pentru ei este să fie la fel de pro occidentali și atunci când vorbim de valorile democrației și atunci când trebuie să avem tăria și curajul că războiul este război, nu-i operațiune, nu-i plimbare, nu-i excursie. Asta o să fie apreciat. Să nu fie pro occidentali doar atunci când este vorba de granturi și de investiții în infrastructură”, a declarat Grosu.

Speakerul a mai spus că atunci când discută în afara camerelor de luat vedere sunt oameni foarte pragmatici, menționând că 19 primării din Găgăuzia au câștigat proiecte în cadrul programului „Satul European”.

.„În Găgăuzia există acum și o instabilitate politică locală, două  majorități care sunt la limită în Adunarea Populară, un Executiv care este la final de mandat, care încearcă se se poziționeze, cu niște șanse…pe care nu să le spun, ca să nu le stric somnul. Pe fundalul aceste competiții interne locale ei mai sunt într-o competiție externă deja în contextul Republicii Moldova și deja în această competiție ei se întrec în a trimite săgeți la Chișinău…că prețuri, că nu mergem cu pocloane la Kremlin, că merg ei să aducă cu butelia gaz și într-o competiție pentru dragostea nemărginită față de Federația Rusă”, a mai comentat speakerul.

Amintim că deputatul Adunării Populare a Găgăuziei Serghei Cimpoeș a declarat, pentru Nezavisimaia Gazeta, că populația nu va supraviețui iernii fără gaze, lemne și cărbune. Găgăuzii cer ca Chișinăul să înceapă negocierile cu Moscova. Totodată, Mihail Kendighelean, reprezentantul Sfatului Bătrânilor al autonomiei, a spus că pe 2 octombrie în Găgăuzia va avea loc congresul deputaților de la toate nivelurile, care va cere Rusiei și Turciei să protejeze autonomia de România. Liderul găgăuz susține că România ar putea ”ocupa” Republica Moldova în cazul în care trupele Federației Ruse vor intra în regiunea Odesa.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: