Ministerul Sănătății

În 13 spitale din țară vor fi deschise centre pentru pacienții care au suferit accidente vasculare cerebrale. Serviciile la care vor avea acces

Pacienții care au suferit accidente vasculare cerebrale vor avea acces la asistență medicală calificată în 13 centre specializate, care urmează a fi deschise în spitalele din țară. Anunțul despre organizarea Serviciului național de asistență medicală în cazul accidentelor vasculare cerebrale a fost făcut de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei conferințe de presă, anunță Ministerul Sănătăți.

Potrivit sursei citate, pacienții vor avea acces, grație acestor centre, la o gamă completă de servicii medicale, starea lor fiind evaluată rapid și precis, în primele 4,5 ore de la debutul simptomelor de AVC. Specialiștii din cadrul centrelor vor efectua investigații pentru confirmarea diagnosticului și vor asigura tratamentul eficient, inclusiv intervenții chirurgicale, precizează sursa citată.

De asemenea, potrivit ministerului de resort, pacienții vor beneficia de servicii de reabilitare care să-i ajute să-și redobândească funcțiile motorii și cognitive după AVC. Pentru realizarea examinărilor prioritare, centrele au fost dotate cu tomografe computerizate, aparate performante de ultrasonografie și alte echipamente necesare.

„În tot acest proces vor fi implicați specialiști din mai multe domenii medicale”, precizează sursa citată.

Centrele vor activa 24/24 de ore, șapte zile în săptămână și vor asigura accesibilitatea geografică a pacienților cu AVC la tratament.

Mai exact, centrele primare vor fi localizate la Spitalul Clinic Bălți, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, spitalele raionale Edineț, Soroca „Anatolie Prisacari”, Florești, Orhei, Ungheni, Hîncești, Căușeni „Ana și Alexandru”, Cahul și Comrat. Centrul multidisciplinar AVC se va afla în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, iar cel comprehensiv – la Institutul de Medicină Urgentă.

Accidentul vascular cerebral ischemic este o urgență medicală care apare ca urmare a întreruperii sau reducerii alimentării cu sânge a unei zone din creier, fapt ce cauzează deteriorarea rapidă a celulelor neuronale. Un pacient netratat pierde aproximativ 1,9 milioane de neuroni în fiecare minut din zona afectată.

Ministerul Sănătății
Ministerul Sănătății

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maia Sandu și Dorin Recean s-au întâlnit cu ministra română de Externe: „România va rămâne o voce pentru R. Moldova în UE”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit marți, 22 iulie, la Chișinău, cu ministra Afacerilor Externe a României, Oana-Silvia Țoiu, aflată într-o vizită oficială în țara noastră.

Șefa statului a mulțumit pentru sprijinul constant pe care România îl oferă Republicii Moldova, atât în procesul de integrare europeană, cât și în dezvoltarea economică și consolidarea instituțiilor democratice.

Potrivit Președinției, discuțiile s-au axat pe cooperarea bilaterală în domenii strategice precum infrastructura și energia. Printre proiectele comune menționate se numără construcția podului rutier de la Ungheni, Autostrada Unirii, modernizarea rețelei feroviare Cantemir–Fălciu, precum și lucrările la liniile electrice Strășeni–Gutinaș și Bălți–Suceava. De asemenea, s-a subliniat necesitatea reducerii timpilor de așteptare la frontieră.

O altă temă a fost securitatea informațională. Oficialii au convenit intensificarea cooperării pentru combaterea dezinformării și au reiterat sprijinul activ pentru Ucraina, în contextul războiului declanșat de Federația Rusă.

Ministra română de Externe a avut o întrevedere și cu prim-ministrul Dorin Recean. În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au abordat modalitățile de aprofundare a parteneriatului strategic moldo-român și de susținere a parcursului european al Republicii Moldova.

„Ne dorim să continuăm să lucrăm împreună, cu încredere, pentru aprofundarea parteneriatului nostru strategic și apropierea ireversibilă de Uniunea Europeană. Progresele Republicii Moldova în parcursul european se datorează și sprijinului constant al României”, a declarat Dorin Recean.

La rândul său, ministra Oana-Silvia Țoiu a menționat, la rândul său, că parteneriatul strategic dintre Chișinău și București este fundamentat pe încredere reciprocă și solidaritate și „România va rămâne o voce pentru Republica Moldova în Uniunea Europeană”.

În domeniul economic, s-a evidențiat că România este principalul partener comercial al Republicii Moldova și ocupă primul loc în topul investitorilor străini, atât ca volum de investiții, cât și ca număr de întreprinderi active.

Premierul Recean a exprimat interesul pentru atragerea investițiilor române în modernizarea sectorului energetic și agroalimentar, în special în echipamente care permit procesarea produselor cu valoare adăugată mare, destinate pieței europene.

Discuțiile au inclus și dimensiunea securității cibernetice, în contextul riscurilor de atacuri cibernetice și campanii de dezinformare.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: