„În cazul dat nu este doar simplă propagandă”. Litvinenco s-a expus asupra deciziei CSE privind cele 6 posturi TV
Full Article 3 minutes read

„În cazul dat nu este doar simplă propagandă”. Litvinenco s-a expus asupra deciziei CSE privind cele 6 posturi TV

Cu referire la suspendarea licențelor celor șase posturi de televiziune, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco reacționează și spune că „libertatea de exprimare este una, propaganda este cu totul altceva”.

„În cazul dat nu este doar simplă propagandă așa cum a mai fost și când inclusiv CtEDO a dat dreptate autorităților, ci una care propagă deschis și justifică un război de agresiune, proliferând un limbaj agresiv care incită la ură interetnică, fapt ce pune în pericol securitatea statului”, scrie Litvinenco, pe Facebook.

„Iar poate funcția de bază a unui Stat este protejarea securității cetățenilor și ordinii constituționale. Statul nu doar că este în drept, ci este chiar obligat să reacționeze. Restul sunt detalii – importante, dar nu determinante”, a conchis ministrul Justiției.

***

Șase posturi de televiziune din Republica Moldova vor rămâne fără licență de emisie pe perioada stării de urgență. O decizie în acest sens a fost luată de CSE, pe 16 decembrie. Este vorba despre Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV.

Conducerea postului de televiziune TV6 consideră nejustificată decizia CSE. Aceasta a făcut apel la comunitatea internațională. Mesaje similare au publicat Orhei TV și Primul în Moldova. Și RTR Moldova consideră ilegală decizia CSE. Postul de televiziune a anunțat că a contestat decizia din 16 decembrie. Totodată, televiziunea a spus că toate emisiunile RTR pot fi văzute, din 19 decembrie, în emisia unui alt post TV.

Președinta țării Maia Sandu a comentat decizia CSE prin care șase posturi TV s-au ales cu licența de emisie suspendată. Președinta țării a menționat că „persoane supuse sancțiunilor internaționale” ar urmări destabilizarea situației din țară, de aceea, spațiul informațional trebuie protejat. Și prim-ministrul Natalia Gavrilița justifică decizia CSE prin necesitatea protejării cetățenilor și a țării.

Iar președintele Parlamentului Igor Grosu a spus că în Republica Moldova sunt posturi de televiziune care spală creierii oamenilor, care propagă ura și nesupunerea civică și care justifică războiul Rusiei din Ucraina. Șeful Legislativului a lăudat activitatea actualei componențe a Consiliului Audiovizualului și a spus că, în sfârșit, instituția veghează asupra integrității și corectitudinii spațiului informațional din Moldova.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a numit decizia CSE un act arbitrar. Reprezentanții opoziției au cerut demisia premierului Natalia Gavrilița și au spus că vor contesta decizia comisiei în instanță.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a lansat noi acuzații la adresa autorităților de la Chișinău, după ce CSE a decis suspendarea licenței de emisie a posturilor de televiziune. Zaharova a declarat că autoritățile Republicii Moldova „țin cursul spre distrugerea oricărei forme de disidență din țară, folosind metodele cenzurii totalitare”.

Uniunea Jurnaliştilor din Rusia consideră că decizia CSE din 16 decembrie este o lovitură gravă pentru populația vorbitoare de limbă rusă a țării. În acest sens, Uniunea a făcut apel la toate organizaţiile jurnalistice internaţionale pentru drepturile omului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: