Consum minim de gaz. Cât au reușit să economisească moldovenii în octombrie, comparativ cu anul trecut?
Full Article 2 minutes read

Consum minim de gaz. Cât au reușit să economisească moldovenii în octombrie, comparativ cu anul trecut?

În luna octombrie, cetățenii au consumat cu 57% mai puțin gaz, în comparație cu acceași perioadă a anului 2021. În total, volumul consumului de gaze naturale în ultima lună a constituit 29,6 milioane de metri cubi. Despre aceasta a anunțat astăzi, 11 noiembrie, ședul SA Moldovagaz, Vadim Ceban. 

Potrivit Moldovagaz, consumul din octombrie a crescut față de consumul din septembrie cu opt la sută, adică cu 2,2 milioane de metri cubi.

Până la sfârșitul lunii cetățenii a achitat circa 99,1% din sumele facturate în anul curent, ceea ce este cu 0,1% mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021.

Totodată, agenții economici au devenit mai responsabili, ponderea transferurilor fiind de 99,0%, ceea ce înseamnă o creștere de 0,3 puncte procentuale.

Întreprinderile din sectorul energetic și termic din țară au achitat facturile în proporție de 99,9%, ceea ce este cu 0,1 puncte procentuale mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Circa 753 de unități de consum au fost deconectați din cauza datoriilor în mărime de circa 8,081 milioane lei.

Conform datelor SA „Moldovagaz”, nivelul total de achitare a consumului de gaze naturale la data de 31 octombrie 2022 a atins cifra de 9,731 miliarde lei și acoperă 99,3% din volumul furnizat.

Amintim că în octombrie, Parlamentul a economisit 30,3% la consumul de energie electrică, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Datorită măsurilor de folosire cât mai rațională a resurselor energetice, consumul în clădirea Parlamentului a scăzut cu peste 32 000 kW.

Pe 1 noiembrie, și reprezentanții Guvernului au declarat că costurile la achitarea facturilor lunare pentru energia electrică au fost micșorate cu 23%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: