Încă o cauză pierdută la CtEDO. Moldova va achita prejudicii morale unei femei din regiunea transnistreană
Full Article 2 minutes read

Încă o cauză pierdută la CtEDO. Moldova va achita prejudicii morale unei femei din regiunea transnistreană

Guvernul Republicii Moldova va achita prejudicii morale unei femei din regiunea transnistreană, pentru un tratament discriminatoriu admis de instanțele judecătorești. Cauza se referă la refuzul autorităților de a acorda indemnizație unică la nașterea copilului, indemnizație pentru creșterea și îngrijirea copiilor pentru că reclamanta ar beneficia de astfel de indemnizații din partea administrației de facto a regiunii transnistrene. Anunțul a fost făcut de Asociația PromoLex, pe 15 octombrie.

„La data de 14 octombrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a pronunțat o decizie pe cauza Șutac vs. Republica Moldova, prin care a luat act de acordul de reglementare amiabilă la care au ajuns Guvernul Republicii Moldova și reclamanta Oxana Șutac”, explică PromoLex.

Potrivit PromoLex, în anul 2010, Oxana Șutac s-a adresat Casei Teritoriale de Asigurări Sociale (CTAS) Dubăsari, cu scopul de a primi indemnizații și prestații sociale pentru întreținerea celor 4 copii minori ai săi. CTAS Dubăsari i-a refuzat în stabilirea prestațiilor sociale, motivând că reclamanta beneficiază de astfel indemnizații din partea administrației de facto a regiunii transnistrene.

Ulterior, reclamanta a contestat acest refuz în instanța de judecată, însă cererea a fost respinsă ca neîntemeiată.

În anul 2012, reclamanta a depus o cerere la CtEDO, iar în 2019, CtEDO a comunicat cauza Guvernului Republicii Moldova. Ulterior, Agentul Guvernamental a inițiat procedura de reglementare amiabilă a cauzei și a solicitat Curții Supreme de Justiție (CSJ) revizuirea cauzei.

CSJ a constatat încălcarea drepturilor Oxanei Șutac garantate de legislație, iar printr-o decizie a fost admis recursul depus de Șutac Oxana, a fost casată hotărârea Curții de Apel Chișinău din 01 noiembrie 2010, iar cauza a fost remisă la rejudecare la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani.

Prin hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani din 27 ianuarie 2021 acțiunea reclamantei a fost admisă, au fost anulate actele administrative ilegale, iar CNAS a fost obligată să stabilească retroactiv indemnizațiile sociale solicitate în anul 2010.

La 25 mai 2021, Curtea de Apel Chișinău a respins cererea de apel depusă de CNAS și a menținut hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani din 27 ianuarie 2021.

Decizia CtEDO poate fi accesată aici

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: