O familie din Moldova s-a plâns la CtEDO, după ce nu și-a putut înscrie copiii nevaccinați la grădiniță. Decizia Curții
Full Article 2 minutes read

O familie din Moldova s-a plâns la CtEDO, după ce nu și-a putut înscrie copiii nevaccinați la grădiniță. Decizia Curții

Curtea Europeană pentru Drepturilor Omului (CtEDO) a pronunțat decizia de inadmisibilitate în cauza Moraru și alții v. Republica Moldova, scrie bizlaw.md.

Cauza se referă la pretinsa încălcare a drepturilor reclamanților, doi părinți și cei patru copii ai lor, cauzată de refuzul admiterii la creșă a copiilor din motiv că nu au fost vaccinați, așa cum prevede legea. În special, părinții au refuzat să-și vaccineze copiii din cauza unui risc sporit care rezulta dintr-un presupus incident anterior în care unul dintre copii fusese internat în spital în urma unei reacții adverse puternice la un alt vaccin.

CtEDO a notat că reclamanții nu au invocat plângerile lor în fața vreunei autorități naționale. De asemenea, Curtea a reiterat jurisprudența sa, potrivit căreia vaccinarea obligatorie reprezintă o ingerință în dreptul la respectarea vieții private, prevăzut de Articolul 8 din Convenție. În prezenta cauză, notând și constatările Curții Constituționale, Curtea a relevat că legislația națională nu introducea o obligație absolută de vaccinare, existând anumite excepții în această privință, inclusiv fiind permise forme alternative de educație. Totodată, CtEDO a susținut opinia Curții Constituționale de la Chișinău, potrivit căreia exista o necesitate socială stringentă de a proteja sănătatea copiilor prin intermediul vaccinării, ceea ce se încadra în marja de apreciere pe care o avea Statul.

Pe de altă parte, potrivit deciziei, reclamanții nu s-au plâns nici la nivel național, nici în fața Curții de existența unor contraindicații pentru administrarea vaccinului în privința copiilor reclamanți. Ei nu au prezentat nicio dovadă care ar fi confirmat alegația lor referitoare la existența unor reacții adverse la un vaccin anterior, perioada în care ei fuseseră afectați de această măsură sau efectele pe care ea le-a avut în privința oportunităților sale educaționale și recreaționale.

Prin urmare, CtEDO a declarat cererea inadmisibilă ca fiind vădit nefondată, în sensul Articolului 35 §§ 3 (a) și 4 din Convenție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: