Indexarea pensiilor în 2024. Recean a comentat „speculațiile”: Tot bugetul planificat pentru pensionari va ajunge la pensionari
Full Article 3 minutes read

Indexarea pensiilor în 2024. Recean a comentat „speculațiile”: Tot bugetul planificat pentru pensionari va ajunge la pensionari

Premierul Dorin Recean susține că tot bugetul pentru pensionari, planificat pentru 2024, va ajunge la această categorie de cetățeni. „Mă refer la acea discuție despre 6%”, a menționat el. Premierul nu a comunicat totuși cu ce procent vor fi indexate pensiile. Precizările au fost făcute, a declarat Recean, în contextul unor discuții „și deja speculații” în ceea ce privește creșterea pensiilor. Se întâmplă după ce ministrul Muncii și Protecției Sociale a spus că pensiile vor fi indexate cu 4,2% începând cu aprilie 2024, și nu cu 6% – așa cum au anunțat autoritățile în decembrie 2023. Iar acum câteva zile, președintele comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie a declarat că încă nu este cunoscută cifra. 

La ședința Guvernului din 28 februarie, premierul Dorin Recean a dat asigurări că „tot bugetul pentru pensionari, care a fost planificat pentru anul 2024, va ajunge la pensionari”.

Am observat că există mai multe discuții și deja se ajunge la speculații în ceea ce privește creșterea pensiilor. Vreau să asigur pe toată lumea că tot bugetul pentru pensionari, care a fost planificat pentru anul 2024, va ajunge la pensionari. Mă refer la acea discuție despre 6%. Acum Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Finanțelor, vă rog ca în proces pensionarii cu pensiile mai mici să beneficieze în primul rând de aceste creșteri”, a menționat oficialul.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a spus în timpul unor declarații de presă că „pensiile urmează să fie majorate cu 6 la sută, așa cum ele au fost bugetate în legea bugetului aprobată la sfârșitul anului trecut”.

În februarie 2024, ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu a spus că pensiile din Republica Moldova vor fi indexate cu 4,2% începând cu 1 aprilie 2024, și nu cu 6% – așa cum au anunțat autoritățile la începutul lunii decembrie 2023. Iar președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie Adrian Belîi a declarat acum câteva zile că, potrivit noi.md, procentul exact al indexării pensiilor din Moldova în acest an încă nu se cunoaște și că această cifră va fi anunțată ulterior, iar apoi va fi aprobată oficial de Parlament.

În decembrie 2023, în proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024 se menționa că pensiile vor fi indexate în 2024 cu 6%. Se preciza că, în 2024, bugetul pentru pensii va fi de 28,8 miliarde de lei, în creștere cu 11% față de anul 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: