Inspectoratul General al Poliției confirmă: Șor a obținut cetățenia Rusiei. Precizările instituției
Full Article 3 minutes read

Inspectoratul General al Poliției confirmă: Șor a obținut cetățenia Rusiei. Precizările instituției

Inspectoratul General al Poliției (IGP) confirmă informația enunțată de către oligarhul fugar Ilan Șor, privind dobândirea de către acesta a cetățeniei Rusiei. Precizări în acest sens au fost comunicate pentru NewsMaker de reprezentanții instituției. 

Solicitată de NewsMaker, șefa Secției Comunicare și Protocol a IGP Diana Fetco a confirmat informația enunțată de Șor.

„Oficial nu am fost anunțați de autoritățile Federației Ruse, dar deținem informația că această persoană a primit cetățenia respectivului stat. Mai mult, avem și informația că la sfârșitul lunii ianuarie curent acesta și-a perfectat actele de identitate”, a declarat Fetco.

Menționăm, oligarhul fugar Ilan Șor a anunțat că a obținut cetățenia Rusiei. Declarația a fost făcută la postul de televiziune rusesc RT. „Astăzi sunt cetățean inclusiv al Federației Ruse”, a comunicat Șor. Detalii AICI

Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Potrivit unor investigații jurnalistice, în Israel oligarhul ar trăi în lux și opulență. De acolo, potrivit oamenilor legii, el ar continua să se implice în politica de la Chișinău, inițial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituțional între timp, iar ulterior – prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui. În aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Atunci Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”. Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Moldovei.

În aprilie curent, șeful Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu susținea că Șor continuă să se afle la Moscova și că acesta nu a părăsit Federația Rusă din 25 martie. Detalii AICI. Precizăm că pe 21 aprilie, la Moscova, Șor a anunțat despre „crearea blocului politic Victorie”. La eveniment au fost prezenți bașcanul Evghenia Guțul, președintele Adunării Populare al Găgăuziei Dmitrii Constantinov, liderul „Șansă” Alexei Lungu, deputata Marina Tauber, inclusiv parlamentarul Vasile Bolea. Șor a menționat că blocul a reunit reprezentanți ai partidelor „Renaștere”, „Șansa”, „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei” și „Victoria”. Detalii AICI. Iar pe 9 mai, Ilan Șor, deputata de la Chișinău Marina Tauber și bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul au fost prezenți la parada de la Moscova. De acolo, cei 3 au publicat o fotografie din Piața Roșie, cu panglica Sf. Gheorghe în piept. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: