Andrei Mardari / NewsMaker

Instituțiile de drept au inițiat 94 de cauze penale în urma falsificării certificatelor de vaccinare COVID-19

În ultimele luni, au fost pornite 94 de cauze penale în urma falsificării certificatelor de vaccinare COVID-19. Potrivit instituțiilor de drept, dintre acestea, 70 de cauze penale se referă la acțiunile săvârșite de persoane fizice, 22 cauze se referă la acțiuni comise de persoane publice (angajați ai instituțiilor medicale, angajați ai organelor de drept etc), iar alte două  la acțiunile persoanelor juridice.

Pe 7 februarie curent, în instanța de judecată au fost expediate cu rechizitoriu trei cauze penale care vizează falsul informatic, coruperea pasivă și confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale.

Persoanele care vor fi găsite vinovate riscă amenzi de la 67.500 lei, privarea dreptului de a ocupa anumite funcții publice, muncă neremunerată în folosul comunității, dar și privațiune de libertate de la doi ani până la 15 ani.

„Din partea Ministerului Sănătății îndemnăm atât cadrele medicale, cât și populația să dea dovadă de responsabilitate în depășirea crizei pandemice, să respecte legea, să se protejeze reciproc pentru a consolida linia de apărare în fața virusului prin acceptarea și promovarea vaccinării”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății Svetlana Nicolaescu.

La rândul lor, reprezentanții Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie și ai Comisiei parlamentare securitate națională elaborează un proiect de lege pentru înăsprirea sancțiunilor care vizează falsul procesului de vaccinare.

„Fenomenul falsificării certificatelor de vaccinare este tratat cu maximă seriozitate de toate instituțiile statului, pentru că falsificarea certificatele COVID-19 reprezintă un risc major pentru sănătatea cetățenilor Republicii Moldova și pune în pericol credibilitatea campaniei de vaccinare”, a declarat președintele Comisiei Dan Perciun.

De menționat că o parte din cazurile de falsificare s-au produs din cauza existenței unor erori în Registrul de evidență a vaccinării împotriva COVID-19, ceea ce a făcut posibilă modificarea retrospectivă a datelor, precum și introducerea unor date denaturate.

Până în prezent, 1 016 526 de persoane au încheiat schema completă de vaccinare împotriva COVID-19.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Igor Grosu

Grosu, prezent la Congresul PNL: „Vom face lucruri frumoase pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului”

Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate, a participat pe 12 iulie la Congresul extraordinar al Partidului Național Liberal (PNL) din România. Politicianul a susținut un discurs în timpul reuniunii, în care a urat succes PNL-ului și a făcut apel la liberali să fie alături de Republica Moldova la alegerile parlamentare din 28 septembrie, pentru a da statului o perspectivă „clară” privind integrarea europeană.

Noi, în Republica Moldova, urmărim foarte atent ce se întâmplă în România. Pentru că de felul cum merg lucrurile la București, în întreaga Românie foarte mult depind și felul în care merg lucrurile în R. Moldova. Vă mulțumesc pentru tot ajutorul pe care l-ați acordat constant la nivel de Guvern, la nivel de agenții, primării. Lucrul ăsta este apreciat, lucrul ăsta este de menționat de fiecare dată, fiindcă ajutorul României nu s-a oprit niciodată și este complicat să-l cuantificăm, pentru că el este continuu”, a declarat Igor Grosu.

Liderul PAS a mai notat interferențele ruse cu care s-a confruntat România în perioada alegerilor prezidențiale din 2025. E a subliniat că Rusia are o „atenție permanentă” față de România și Republica Moldova. „Ei ne privesc ca un tot întreg, ca un neam, ca o națiune. Măcar aici sunt sinceri, că ne tratează ca pe neamul românesc. Dvs ați simțit cumva pe pielea dvs lucruri pe care noi le simțim de 35 de ani, dar asta te face mai tare și mai pregătit”, a adăugat acesta.

Igor Grosu a remarcat că, în toamnă, și în Republica Moldova urmează să aibă loc alegeri parlamentare. Politicianul a declarat că scrutinul va fi despre calea pe care va merge statul, iar opțiunile sunt două: aderarea la UE sau rămânerea în „incertitudine”.

De ales nu prea avem multe. Dar un lucru simt și sunt sigur că cu ajutorul dvs, cu ajutorul prietenilor o să învingem și o să dăm Republicii Moldova o perspectivă foarte clară de integrare europeană. Vă rugăm să fiți alături. Și când spun că fiți alături, am în vedere să discutați cu primarii, primar la primar, ministru la ministru, om la om, politician la politician, să le transmiteți încrederea și sprijinul, că Republica Moldova nu este singură, are mulți prieteni și va reuși”, a menționat președintele PAS.

La final, Igor Grosu a urat succes în continuare Partidul Național Liberal, pe care l-a numit „partid-frate”. „Împreună o să facem echipă, împreună vom face lucruri frumoase pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului”, a spus el

Facebook/Igor Grosu

Precizăm că Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Național Liberal sunt membri ai Partidului Popular European – una dintre cele mai mari formațiuni transnaționale din Parlamentul European.

Congresul extraordinar al PNL a avut loc în Sala Unirii din Parlamentul României. Pe lângă liberali, la reuniune au mai participat președintele țării, Nicușor Dan, și reprezentanți ai formațiunilor din coaliția de guvernare.

În cadrul reuniunii a fost votată conducerea formațiunii. Astfel, premierul Ilie Bolojan a fost ales președinte al Partidului Național Liberal, cu 976 de voturi. El a fost singurul care a candidat pentru această poziție. De asemenea, vicepreședinți ai partidului au fost aleși Cătălin Predoiu, Ciprian Ciucu, Adrian Veştea şi Nicoleta Pauliuc, iar Dan Motreanu a fost numit secretar general al PNL.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: