Islanda suspendă activitatea ambasadei la Moscova
Full Article 2 minutes read

Islanda suspendă activitatea ambasadei la Moscova

Islanda a anunțat că suspendă activitatea ambasadei sale la Moscova, începând cu luna august curent. Autoritățile islandeze au lăsat să se înțeleagă că măsura are legătură cu decizia regimului de la Kremlin privind invadarea Ucrainei. 

Ministra islandeză de Extene, Thordis Gylfadottir, a anunțat că activitatea ambasadei Islandei la Moscova va fi suspendată de la 1 august.

„Nu este o decizie ușoară, deoarece Islanda a menținut relații bogate cu poporul rus încă de la independența noastră din 1944. Cu toate acestea, situația actuală pur și simplu nu permite micului serviciu diplomatic al Islandei să aibă o ambasadă în Rusia”, a declarat aceasta.

Oficiala și-a exprimat speranța că într-o bună zi „condițiile” vor permite Islandei să aibă relații normale și fructuoase cu Rusia, declarând că acest lucru depinde de deciziile pe care le va lua Kremlinul.

În același timp, Islanda a cerut Rusiei să limiteze activitatea ambasadei sale din Reykjavik și să reducă nivelul de reprezentare diplomatică. Această cerere derivă din articolul 11 din Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice, care se referă la numărul de personal – trebuie să se încadreze în limitele pe care statul gazdă „le consideră rezonabile și normale, având în vedere circumstanțele”.

„Decizia de a suspenda activitățile ambasadei de la Moscova nu reprezintă o rupere a relațiilor diplomatice și, de îndată ce condițiile vor permite, Islanda va acorda prioritate reluării activității acesteia”, a precizat ambasada Islandei la Moscova într-un comunicat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: