Presa rusă: un angajat al Ambasadei Moldovei din Moscova, declarat persona non grata
Full Article 3 minutes read

Presa rusă: un angajat al Ambasadei Moldovei din Moscova, declarat persona non grata

Moscova a declarat persona non grata un angajat al Ambasadei Republicii Moldova din Rusia. Decizia i-a fost comunicată ambasadorului Moldovei în Federația Rusă Lilian Darii, scrie pe 29 martie RIA Novosti. Potrivit sursei, măsura a fost luată ca răspuns Chișinăului inclusiv pentru decizia de a declara persona non grata un angajat al Ambasadei Rusiei din Moldova. 

Potrivit sursei, ambasadorul Moldovei în Rusia a fost chemat la Ministerul rus al Afacerilor Externe. Acestuia i-a fost exprimat „protestul în legătură cu decizia de a declara un angajat al Ambasadei Ruse persona non grata și de a interzice intrarea delegației ruse pentru a participa la o conferință internațională”.

„Ca măsură de răspuns, Moscova declară persona non grata un angajat al Ambasadei Moldovei în Rusia”, a menționat presa rusă.

Chișinăul nu a comentat deocamdată decizia Moscovei.

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău a confirmat convocarea ambasadorului Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, la sediul ministerului rus de externe.

„Diplomatul moldovean a fost informat referitor la declararea unui colaborator al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, persona non-grata pe teritoriul Federației Ruse, iar acesta urmează să revină în țara noastră. MAE își exprimă regretul față de această decizie și reiterează faptul că autoritățile Republicii Moldova întreprind toate măsurile necesare în vederea prevenirii tentativelor de imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova”, au declarat reprezentanții Chișinăului.

***

Federația Rusă a organizat alegeri în regiunea transnistreană pe 17 martie curent, fără acordul Chișinăului. Autoritățile constituționale din Moldova, SUA, România și Marea Britanie au criticat Rusia, acuzând-o că încalcă integritatea teritorială și suveranitatea țării noastre. La scrutin, potrivit presei locale, au participat peste 46 de mii de oameni. Aproape 45 de mii din ei, adică 97%, au votat pentru Vladimir Putin.

Pe 19 martie, ambasadorul Rusiei la Chișinău Oleg Vasnețov a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și „i-a fost exprimat protestul în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale din Federația Rusă pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova contrar poziției autorităților moldovenești”. În acest context „i-a fost înmânată nota prin care un colaborator al Ambasadei a fost declarat persoană indezirabilă (non grata) pe teritoriul Republicii Moldova”.

După ce a fost convocat la Ministerul de Externe, ambasadorul Federației Ruse în Moldova Oleg Vasnețov a spus că decizia Moldovei de a declara „persona non grata” un diplomat rus de la Chișinău „nu va rămâne fără răspuns” și că expulzarea slăbește potențialul și funcționalitatea misiunii diplomatice. 

Iar pe 20 martie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a declarat că Moscova va răspunde corespunzător la decizia Moldovei de a declara „persona non grata” un diplomat rus.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: