Jizdan scapă de urmărirea penală. Dosarul în care era cercetat pentru îmbogățire ilicită a fost clasat
Full Article 2 minutes read

Jizdan scapă de urmărirea penală. Dosarul în care era cercetat pentru îmbogățire ilicită a fost clasat

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că urmare a unei hotărâri judecătorești, procurorii sunt în imposibilitatea investigării unui ministru din perioada 2016-2019, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită. Ministrul vizat este Alexandru Jizdan. 

Se menționează că cercetarea acestuia a fost inițial refuzată în 2021, de Procuratura municipiului Chișinău. Ulterior, în vara anului 2022, Procurorul General interimar a constatat omisiuni în activitatea procurorilor municipali, a anulat acel refuz și a dispus reluarea urmăririi penale, de către procurorii PCCOCS.

Ulterior, în octombrie 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a anulat pornirea urmăririi penale, iar procurorii PCCOCS au contestat-o la Curtea de Apel Chișinău.

„Totuși, Curtea a menținut hotărârea judecătorească, cu titlu irevocabil, ceea ce face imposibilă continuarea urmăririi penale în privința fostului ministru, cercetat anterior cu respectarea drepturilor procedurale și asigurarea prezumției nevinovăției într-un dosar de îmbogățire ilicită și fals în declararea averii”, se arată în declarația Procuraturii.

***

Amintim că în 2019 a fost inițiat controlul averii lui Alexandru Jizdan, în baza unei sesizări din oficiu privind depunerea tardivă a declarației anuale de avere și interese personale. Inspectorul ANI a constatat mai multe încălcări. Drept urmare, a dispus confiscarea averii nejustificate în sumă de 770 de mii de lei și a sesizat Procuratura Generală pe aspectul falsului în declarații. 

Ulterior, Jizdan a venit cu o reacție la acest subiect. Deputatul a explicat că suma de 770 mii de lei, despre care ANI a menționat că nu are dovada provenienței, ar fi obținut-o de la părinții săi, care au vândut un teren agricol. Mai mult, banii ar fi fost transferați timp de patru ani, perioadă în care fiul său învăța în afara țării.

De asemenea, Jizdan a declarat că pretinsele imobile deținute în afara Republicii Moldova ar fi, de fapt, 3 apartamente luate în chirie în perioada în care copilul său învăța acolo.

Ulterior, Jizdan a contestat în instanță actul emis de ANI cu privire la confiscarea unei părți din averea sa, în sumă de 770 de mii de lei.

Menționăm că, procurorii PCCOCS, cu sprijinul ofițerilor SIS, au desfășurat percheziții pe 29 iunie 2022 la Alexandru Jizdan.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: