RBC

Kievul reacționează la ultimul apel al papei Francisc: „Steagul nostru este albastru-galben. Nu vom ridica altele”

Referindu-se la războiul din Ucraina, papa Francisc a spus într-un interviu că „cel mai puternic este cel care se gândeşte la oameni şi are curajul steagului alb şi negociază”. „Când vezi că eşti învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi”, a adăugat papa. Într-o explicație, reprezentanții Vaticanului au menționat că papa Francisc nu a avut în vedere că Ucraina ar trebui să se predea Rusiei și a folosit termenul „steagul alb” deoarece acesta a fost utilizat de jurnalistul care a adresat întrebarea. De cealaltă parte, Kievul a declarat că Ucraina nu va ridica alte steaguri, decât cel albastru-galben. „Cel mai puternic este cel care în lupta dintre bine și rău ia partea binelui, dar nu încearcă să-i egaleze, numind aceasta „negocieri””, a adăugat Kievul. 

Ce a spus papa Francisc

Într-un interviu, realizat cu mai mult timp în urmă, papa Francisc a fost întrebat care este poziţia sa cu privire la dezbaterea între cei care spun că Ucraina ar trebui să renunţe, deoarece nu a fost capabilă să respingă forţele ruseşti, şi cei care spun că făcând acest lucru ar legitima acţiunile părţii celei mai puternice. Cel care l-a intervievat pe papă a folosit termenul „steag alb” în întrebare.

„Este o interpretare, este adevărat”, a spus Francisc, potrivit unei transcrieri prealabile a interviului şi a unei înregistrări video parţiale puse sâmbătă la dispoziţia Reuters, relatează news.ro. Interviul urmează să fie difuzat pe 20 martie.

„Dar cred că cel mai puternic este cel care priveşte situaţia, se gândeşte la oameni şi are curajul steagului alb şi negociază”, a continuat papa Francisc, adăugând că negocierile ar trebui să aibă loc cu ajutorul puterilor internaţionale.

„Cuvântul negociere este un cuvânt curajos. Când vezi că eşti învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi”, a mai spus papa Francisc.

„Se poate simţi ruşine”, a spus Francisc despre negocieri, „dar cu câţi morţi se va sfârşi (războiul)? (Ar trebui) să se negocieze în timp, să se găsească o ţară care poate fi un mediator”, a completat Papa Francisc, menţionând Turcia printre ţările care s-au oferit să facă demersuri în acest sens.

„Să nu vă fie ruşine să negociaţi, înainte ca lucrurile să se înrăutăţească”, a îndemnat papa Francisc. Întrebat dacă este dispus să medieze, el a răspuns: „Sunt aici”.

Într-o altă parte a interviului, vorbind despre războiul dintre Israel şi Hamas, suveranul pontif a spus: „Negocierea nu este niciodată o capitulare”.

Precizările Vaticanului 

Secretarul de presă al Vaticanului Matteo Bruni a spus că papa Francisc nu a avut în vedere că Ucraina ar trebui să se predea Rusiei și a folosit termenul „steagul alb” deoarece acesta a fost utilizat de jurnalistul care a adresat întrebarea. Papa Francisc a folosit termenul, a adăugat Matteo Bruni, „pentru a reprezenta încetarea ostilităților și armistițiul obținut prin curajul negocierilor”. 

Reacția Kievului 

Ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba i-a răspuns papei Francisc, menționând că Ucraina nu va ridica alte steaguri, decât cel albastru-galben.

„Steagul nostru este albastru-galben. Sub el trăim, murim și câștigăm. Nu vom ridica alte steaguri”, a spus Kuleba.

El a comentat și declarația papei că „cel mai puternic este cel care priveşte situaţia, se gândeşte la oameni şi are curajul steagului alb şi negociază”. Kuleba a precizat că „cel mai puternic este cel care în lupta dintre bine și rău ia partea binelui, dar nu încearcă să-i egaleze, numind aceasta „negocieri””.

Dmitri Kuleba a adăugat că strategia Vaticanului de a folosi steagul alb este cunoscută „din istoria primei jumătăți a secolului al XX-lea” și a cerut „să nu repete greșelile istorice și să sprijine în mod constant și poporul ei în lupta corectă pentru propria viață”.

Exprimând recunoștință papei „pentru rugăciunile constante pentru pace”, Kuleba a subliniat că Kievul „continue să spere că după doi ani e război zdrobitor în inima Europei el va găsi ocazia să efectueze o vizită apostolică în Ucraina, pentru a susține peste un milion de ucraineni-catolici, peste cinci milioane de greco-catolici, toți creștinii și toți ucrainenii”. 

***

Nu este prima dată când papa Francisc se expune cu privire la războiul din Ucraina. În martie 2022, papa Francisc a cerut încetarea războiului din Ucraina, în fața mulțimii din Piața sf. Petru din Vatican. „În numele Domnului vă cer: opriți acest masacru”, a spus Papa Francisc.

În aprilie 2022, el a făcut apel la un armistiţiu de Paşte între Rusia şi Ucraina, care să ducă la negocieri de pace. El a spus că îndemnul său nu este pentru a reîncărca armele și a relua lupta – „un armistițiu pentru a obține pacea, printr-o negociere adevărată”, a adăugat papa Francisc.

În noiembrie 2022, referindu-se la războiul din Ucraina, papa Francisc a spus că îi iubește atât pe ruși, cât și pe ucraineni. Tot el a menționat că îl impresionează cruzimea care, potrivit lui, nu este a poporului rus. „Pentru că poporul rus este un popor măreț, ci a mercenarilor, a soldaților care merg la război ca la o aventură”, a menționat papa Francisc.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) Film despre Moldova, difuzat de Netflix/ Sicrie aduse la Președinție/ Bătaia între eleve, investigată

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Film despre Moldova, disponibil pe Netflix în toată lumea
— Două sicrie în fața Președinției: cinci tineri reținuți
— Perciun: a fost deschis dosar penal în cazul elevei agresate
— Plîngău lasă șefia Platformei „DA” și merge cu pas la parlamentare
— Reacții la anunțul lui Plîngău: demnitatea în schimbul funcției?
— Propunerea PNM: închisoare pentru negarea crimelor comunismului
— Leii de mare și foci, în Moldova. Cum au ajuns la noi?
— Lipsiți de cetățenie pentru că s-au înrolat în armata rusă
— PAS, acuzat de PSDE că vrea să monopolizeze segmentul pro-UE
— Întrebarea Zilei: Сe partide sau politicieni nu ar trebui să ajungă în Parlament?
— Cod roșu, portocaliu și galben: tot mai puțină apă în râuri
— UE a aprobat al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: