Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova

La Băcioi va fi ridicat un complex industrial: statul investește peste 31 mln lei în construcție

Statul va contribui cu 31,4 milioane de lei la construcția unui complex industrial în comuna Băcioi, municipiul Chișinău, dintre care 25% sub formă de grant și 75% prin scutiri de impozit pe venit. Informația a fost comunicată de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Complexul, care va fi construit de o companie producătoare de echipamente din inox pentru industria vinicolă și alimentară, va avea o suprafață de circa 13.000 de metri pătrați. Potrivit ministerului, complexul industrial va contribui cu până la 5 milioane de lei anual la bugetul de stat prin taxe și impozite.

Pe 29 mai, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a semnat un „acord de ajutor de stat pentru investiții strategice” cu compania „Unitech Engineering Solutions”. Aceasta va construi un complex industrial în comuna Băcioi, municipiul Chișinău.

„Proiectul investițional are o valoare totală de circa 63 milioane de lei, iar contribuția statului, în valoare de 31,4 milioane de lei, reprezintă 50% din valoarea investiției. Din această sumă, aproximativ 7,8 milioane lei vor fi oferite sub formă de grant, iar 23,5 milioane lei sub formă de scutiri fiscale”, au comunicat reprezentanții Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Potrivit ministerului, compania a fost fondată în 2003 și reorganizată în forma actuală în 2015. „Și-a construit reputația ca producător de echipamente din inox pentru industria vinicolă și alimentară”, au adăugat reprezentanții Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Se menționează că noul complex industrial, cu o suprafață de circa 13 mii de metri pătrați, va permite extinderea capacității de producție, diversificarea gamei de produse și integrarea de soluții inginerești moderne și sustenabile. Conform ministerului, proiectul include implementarea tehnologiilor eficiente din punct de vedere energetic și prietenoase cu mediul, precum și obținerea certificărilor internaționale pentru noile linii de producție.

Potrivit ministerului, noul complex va fi construit în perioada mai 2025 – decembrie 2026 și va genera cel puțin 20 de locuri de muncă directe, contribuind cu până la 5 milioane lei anual la bugetul de stat prin taxe și impozite. Se estimează că cifra de afaceri a companiei va depăși 10 milioane euro/an după finalizarea proiectului.

„Continuăm să susținem investițiile care accelerează industrializarea Moldovei, reduc dependența de importuri și deschid oportunități de export”, a declarat ministra Dezvoltării Economice și Digitalizării, Doina Nistor.

Conform ministerului, acordul semnat face parte din mecanismul de ajutor de stat, care prevede acordarea de sprijin financiar companiilor ce investesc în industrii strategice. Se menționează că, în următorii trei ani, ministerul își propune să susțină cel puțin 150 de proiecte de investiții prin această schemă, cu un buget total planificat de 2 miliarde de lei.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Point.md

CEC respinge cererea de înregistrare a partidului lui Costiuc în cursa pentru parlamentare: „E ultimul ciocan în cap?”

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins cererea de înregistrare a candidaților la funcția de deputat din partea Partidului „Democrația Acasă” (PDA), condus de Vasile Costiuc. Decizia a fost luată în ședința din 22 iulie, cu 5 voturi „pentru” și 4 abțineri.

Motivul invocat de autoritatea electorală este nerespectarea prevederilor legale. Mai exact, doar 14 membri ai partidului au semnat personal actele pentru înregistrare, în timp ce legislația cere minimum 51 de semnături pentru validarea listei.

Prezent la ședință, liderul partidului, Vasile Costiuc, a acuzat CEC că ar fi devenit „un instrument politic” al partidului de guvernare: „Faceți abuzuri și nu sunteți cooperanți deloc. Știm că decizia este luată, și nu de dvs. Astăzi colegii mei din diaspora nu pot să candideze pentru că așa vrea PAS-ul”.

Președinta CEC, Angelica Caraman, a respins acuzațiile și a precizat că instituția se ghidează strict de cadrul legal: „Amintesc, negru pe alb este scris în articolul 111 – partidul politic înaintează lista de candidați care nu va fi mai mică de 51 de persoane și nu va fi mai mare de 111. Și toți vin și confirmă personal. (…) Inițial trebuie să vă clarificați cum depuneți dosarul, apoi veniți și îl depuneți. Noi am fi fost să vă ajutăm și să vă explicăm cum să îl depuneți. De ce nu ați venit?”.

Vasile Costiuc a continuat să critice, însă, procesul, întrebând retoric: „Mai avem dreptul să candidăm? Sau e ultimul ciocan în cap? Sau doar PAS și PAS?”.

În replică, vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a menționat că partidul poate corecta neconformitățile și depune un nou dosar până pe 19 august.

Amintim că perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova a început pe 20 iulie și se va încheia pe 19 august 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: