La Chișinău, un polițist urcat beat la volan a accidentat mortal o mamă a patru copii și a fugit de la locul accidentului. Polițistul a fost găsit și arestat. Două luni mai târziu, el a fost transferat în arest la domiciliu. Rudele femeii decedate își fac griji că acest caz ar putea fi mușamalizat. NM a încercat să clarifice, care-i situația anchetei și dacă temerile rudelor sunt întemeiate.
Alexandr Golubenco, fratele Tatianei Golubenco, femeia decedată, s-a adresat la redacția NM. El ne-a comunicat că de mai bine de două luni și jumătate, familiei Tatianei nu i se comunică nimic despre desfășurarea investigației accidentului rutier. „Familia noastră presupune că există o înțelegere dintre acuzat și organele de anchetă”, a scris el într-o scrisoare.
Accidentul a avut loc la Chișinău, la 13 ianuarie. La volanul automobilului era Erineu Munteanu, un colaborator de poliție în vârstă de 25 de ani. El a fugit de la locul accidentului. Dar a fost găsit datorită plăcuței de înmatriculare care s-a desprins de automobil în momentul coliziunii.
La 14 ianuarie, Munteanu a fost reținut. Ministrul interimar de interne Pavel Voicu a anunțat că în momentul accidentului, polițistul era în stare de ebrietate. Cei de la poliție s-au grăbit de respingă afirmațiile ministrului, menționând că deocamdată nu există probe privind starea de ebrietate. În momentul reținerii, Munteanu a refuzat să treacă testul de alcool.
Mai târziu, Procuratura municipiului Chișinău a anunțat că în sângele lui Munteanu s-a depistat alcool – 0,68 mg/l.
Ce spun rudele femeii decedate
Ecaterina, soția lui Alexandru Golubenco, a comunicat pentru NM că ei au aflat despre decesul Tatianei la 14 ianuarie, de la o persoană care s-a prezentat ca prieten al polițistului Erineu Munteanu. Bărbatul i-a contactat, le-a propus să se întâlnească și „să rezolve cumva problema”, propunându-le și o recompensă bănească. „Am fost șocați. Am sunat la morgă, ne-au confirmat că acolo a ajuns cadavrul unei femei care a fost lovită de un automobil. Nu voiau să ne predea cadavrul de la morgă din cauza că femeia nu avea la sine pașaportul. Ea purta mereu cu sine pașaportul în geantă, dar după accident ne-au spus că, posibil, geanta a fost dusă la secția de poliție. Am mers la poliție după geantă, dar aceasta nu era acolo, iar polițiștii ne-au spus că în momentul accidentului, colegul lor era beat. Peste vreo săptămână, ne-au contactat colaboratorii Apă Canal și ne-au spus că au găsit o geantă într-un șanț”, ne-a povestit Ecaterina. Ea a mai spus că familia Munteanu i-a ajutat să organizeze funeraliile Tatianei.
Tatiana lăsat în urma sa patru copii. Cel mai mare dintre ei are 14 ani, iar cea mai mică nu are niciun an. Ea s-a născut în luna august 2020. Cei trei copii mai mari au rămas să trăiască cu bunica, iar mezina – la orfelinat. „Deocamdată nu avem posibilitatea s-o luăm. Poate că vom reuși s-o luăm când va mai crește puțin”, a precizat Ecaterina.
Ea a mai spus că nimeni dintre colaboratorii forțelor de ordine nu i-a contactat pentru a-i anunța despre accident. Ea și Alexandru s-au adresat singuri mai întâi la anchetator, apoi și la procuror. Temerile precum că acest caz va fi mușamalizat au apărut la rudele femii decedate din cauza că nu li se spune nimic despre desfășurarea anchetei. „Aproape în fiecare săptămână ni se spune că în curând vor fi gata rezultatele expertizei și cazul va fi transmis în judecată. Ținând cont de faptul că este vorba despre un colaborator de poliție, ne este teamă că acest caz va fi mușamalizat. Nu ne sunt oferite niciun fel de detalii despre anchetă. Pe de o parte, ei nu pot face acest lucru, pentru că ancheta e încă în desfășurare. Pe de altă parte, investigația se tărăgănează. Noi nu știm, cât a stat ea acolo și dacă ar fi putut fi salvată dacă șoferul s-ar fi oprit și i-ar fi oferit ajutor”, a menționat Ecaterina.
Ce spune procuratura
Procurorul-șef al municipiului Chișinău, Oleg Afanasii, care gestionează acest dosar, a comunicat pentru NM că acuzatul a fost transferat în arest la domiciliu cu aproape două săptămâni în urmă. Afanasii a subliniat faptul că procurorii au încercat să atace această decizie a instanței la Curtea de Apel (CA), însă CA a lăsat în vigoare sentința instanței primare. Oleg Afanasii a adăugat că investigația se apropie de sfârșit și că dosarul va fi transmis în instanță.
Afanasii a explicat de ce nu se comunică nimic rudelor despre cum se desfășoară ancheta prin faptul că ancheta „nu este parte publică a unui dosar penal”. Potrivit afirmațiilor sale, rudele femeii decedate au fost declarate ca persoane pătimite în acest dosar, iar despre încheierea investigației vor fi anunțate. La fel, procurorul a menționat că nimeni dintre rudele femeii decedate nu a văzut momentul accidentului, de aceea nu au fost audiate.
Afanasii a mai spus că dosarul împotriva lui Munteanu a fost calificat conform p. 4 al articolului 264 al Codului penal (încălcarea regulilor de securitate a circulației în stare de ebrietate, care a provocat decesul unei persoane). Polițistul riscă închisoare de la patru până la opt ani. De asemenea, ar putea să-i fie anulat dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 4 până la 5 ani.
***
Conform datelor Inspectoratului General al Poliției, în anul 2020, în Moldova s-au produs 1988 de accidente rutiere. În urma acestora, 244 de persoane au decedat, iar 2245 s-au ales cu traumatisme de gravitate diferită. De asemenea, în anul 2020, polițiștii au depistat 5851 de conducători auto care au urcat la volan fiind în stare de ebrietate. Aceasta înseamnă cu 11% mai mult decât în anul 2019. Astfel, poliția a deschis anul trecut 4410 dosare penale și 1441 dosare administrative împotriva șoferilor (pentru accidente de circulație și conducere în stare de ebrietate).