Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului și liderul fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) împotriva Legii privind votul prin corespondență, se arată într-un comunicat de presă publicat pe 20 mai. Bătrîncea susține că legea, aprobată de majoritatea PAS, ar încălca principiile constituționale și internaționale, oferind avantaje nejustificate anumitor alegători, în special celor din secțiile de votare unde Maia Sandu a obținut un procent ridicat de voturi în alegerile prezidențiale din 2020. Contestația a fost depusă la o săptămână după un demers pe același subiect din partea Blocului „Victorie”, controlat de Ilan Șor – ex-deputatul condamnat la 15 ani de închisoare, care se ascunde în Rusia de justiția moldovenească.
Batrîncea a acuzat guvernarea de „subiectivism în selectarea secțiilor de votare, favorizând anumite categorii de votanți”. Vicepreședintele a adăugat că legea încalcă recomandările Comisiei de la Veneția, care avertizează împotriva modificării legislației electorale în anul electoral. El a cerut Curții Constituționale să asigure respectarea normelor constituționale și condiții egale de vot pentru toți cetățenii.
De menționat că, pe 14 mai, și Blocul „Victorie”, afiliat cu oligarhul fugar Ilan Șor, a contestat la Curtea Constituțională legea cu privire la votul prin corespondență. Reprezentanții blocului au spus că „sunt foarte multe întrebări și lacune în această lege” și vor să fie „declarată neconstituțională”.
Moldova va implementa pentru prima dată votul prin corespondență la alegerile din această toamnă. Proiectul va fi pilotat în Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. Modificările la Codul electoral care prevăd acest lucru au fost votate în lectură finală pe 26 aprilie de fracțiunea PAS din Parlament. Detalii AICI. Votul prin corespondență nu va putea fi realizat în țările în care Republica Moldova nu are stabilite relații diplomatice, în țările aflate în conflicte militare și în țările în care nu se respectă standardele internaționale privind desfășurarea alegerilor libere și corecte. Speakerul Parlamentului Igor Grosu a spus că votul prin corespondență ar putea fi disponibil, începând cu anul 2025, în toate țările. Grosu a menționat că excepție va fi doar Rusia. Detalii AICI. Președinta Maia Sandu a promulgat legea pentru implementarea parțială a votului prin corespondență. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial la 10 mai.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!