În cadrul Universității Tehnice din Moldova (UTM) a fost deschis un laborator de comunicații mobile, dotat cu echipamente de ultimă generație. Laboratorul a fost inaugurat de compania Moldcell, cu suportul tehnic Ericsson, lider global în tehnologia rețelelor și comunicațiilor și va oferi studenților experiență practică în tehnologii mobile moderne.
«Pentru a merge cu pași rapizi în domeniul digitalizării, Moldova în primul rând are nevoie de o conectivitate sigură și de performanță», a menționat Carolina Bugaian, directoare generală Moldcell. «Împreună cu Universitatea Tehnică din Moldova vom crea un viitor european, unde să ne asigure o conectivitate de performanță cu specialiști pregătiți în acest domeniu».
Viorel Bostan, rectorul UTM a subliniat importanța strategică a colaborării cu mediul de afaceri, afirmând: «Colaborarea și parteneriatele cu mediul de afaceri și cu industriile aferente este o prioritate strategică pentru universitate, fiindcă fără acest parteneriat nu putem să ne asigurăm că absolvenții noștri satisfac cele mai înalte cerințe profesioniste a industriilor. În inginerie acest lucru este extrem de important, fiindcă nu poți învăța ingineria doar din manuale. Competențele practice, noile tehnologii, noile aplicații și abordări le poți învăța doar în baza unor echipamente moderne și noi apreciem foarte mult deschiderea companiei Moldcell și Ericsson în a dota acest laborator.»
Laboratorul de comunicații mobile dispune de diverse echipamente, inclusiv:
• 2-3 noduri de rețea de bază: această configurație unică permite studenților să interacționeze cu componentele fizice și să studieze funcționalitățile rețelei de bază.
• 1 site mobil care acceptă tehnologii 2G/3G/4G (DUS BB + RRU): Studenții se pot conecta la echipament pentru a exersa conexiunea și operarea locală cu stația de bază.
• 1 nod de transmisie (familia SPO) instalat în același rack și conectat la alimentare cu posibilitatea de a efectua operațiuni simple prin intermediul terminalului: Acest lucru permite o experiență practică cu echipamentele de transmisie de date utilizate în mod obișnuit în rețelele mobile.
• 2 antene Mini-Link: Aceste antene sunt furnizate pentru familiarizarea cu diferite metode de transmisie.
• 10 laptopuri donate de Fundaţia Moldcell.
«Ericsson este mândru să colaboreze cu Moldcell în această inițiativă importantă», a declarat Victor Crudu, manager de țară Ericsson Moldova. «Conectivitatea digitală poate duce la rezultate puternice în educație, formare, angajare și oportunități antreprenoriale. Acest laborator avansat va oferi o platformă valoroasă pentru învățare și inovare.»
În cadrul evenimentului de inaugurare, la care au participat rectorul UTM, Viorel Bostan, Directoarea Generală Moldcell, Carolina Bugaian, Directoarea Executivă Fundația Moldcell, Irina Strajescu și managerul de țară Ericsson, Victor Crudu, au fost donate și 10 laptopuri performante. Această donație din partea Fundației Moldcell va spori capacitățile laboratorului de învățare și cercetare a studenților.
«Educația înseamnă viitorul oricărei națiuni, de aceea implementarea și susținerea proiectelor educaționale este una dintre direcțiile de bază ale activității Fundației Moldcell. Astfel, odată cu inaugurarea laboratorului, venim cu o donație de laptopuri pentru studenții Universității Tehnice , pentru ca ei să poată aplica în practică cunoștințele acumulate pe parcurs.», a subliniat Irina Strajescu, directoarea executivă a Fundației Moldcell
«Lansarea laboratorului a apărut ca idee de dezvoltare a competențelor atât transversale, cât și profesionale pentru studenții noștri și totodată oferirea posibilităților de a contracta experți în domeniul comunicațiilor, dar și de a avansa profesional. Prin intermediul acestui laborator de comunicații mobile, fondat de compania Moldcell, care ne este un partener fidel și a companiei Ericsson, noi totodată am avut ca obiectiv și ajustarea planurilor de învățământ în corespundere cu așteptările domeniului TIC.», a accentuat Lilia Sava, decana facultății Electronică și Telecomunicații.
În ansamblu, investiția companiei Moldcell în educație prin inițiative precum laboratorul de comunicații mobile reflectă dedicarea sa de a sprijini peisajul educațional din Moldova. Compania are o lungă istorie de colaborare cu universități pentru a oferi studenților abilitățile și cunoștințele de care au nevoie pentru succesul în era digitală.
Despre Moldcell: Moldcell este un operator de telecomunicații digitale din Republica Moldova care oferă o gamă largă de servicii mobile, inclusiv voce, date și servicii financiare mobile. Moldcell este o investiție străină directă, prezentă pe piața Republicii Moldova din anul 2000, iar din 25 martie 2020 face parte din Grupul Global CG Corp. Cu peste 23 de ani de experiență în industria telecomunicațiilor, Moldcell se angajează să promoveze digitizarea economiei și să stimuleze incluziunea financiară pentru toți.
Despre Ericsson: Ericsson este compania care permite furnizorilor de servicii de comunicații și întreprinderilor să capteze întreaga valoare a conectivității. Portofoliul companiei cuprinde următoarele domenii de activitate: rețele, software și servicii cloud, soluții wireless pentru întreprinderi, platformă globală de comunicații și tehnologii și afaceri noi. Este conceput pentru a ajuta clienții să devină digitali, să sporească eficiența și să găsească noi fluxuri de venituri. Investițiile în inovații ale companiei Ericsson au adus beneficii în sfera mobilității și ale benzii largi mobile pentru miliarde de oameni la nivel global. Acțiunile Ericsson sunt listate la Nasdaq Stockholm și la Nasdaq New York. www.ericsson.com
Despre Universitatea Tehnică a Moldovei
Universitatea Tehnică din Moldova este cea mai mare universitate tehnică din Moldova și oferă o gamă largă de programe de licență și postuniversitare în inginerie, informatică și alte domenii tehnice. Universitatea se angajează să ofere studenților săi o educație de înaltă calitate și să îi pregătească pentru cariere de succes în industriile de inginerie și tehnologie.