Pe rețelele de socializare a fost publicată o înregistrare video în care un profesor din Ocnița le povestește elevilor despre politica din Moldova și despre alegerile prezidențiale. Pedagogul l-a criticat pe președintele Igor Dodon și Partidul Socialiștilor și și-a manifestat susținerea pentru Maia Sandu. Subiectul a intrat în atenția premierului Ion Chicu, care l-a abordat în cadrul ședinței de guvern din 23 septembrie.
Înregistrarea video, care pare făcută cu telefonul mobil de către unul dintre elevi, fără știrea profesorului, a fost distribuită astăzi chiar de către membrii PSRM, care s-au arătat indignați și l-au calificat drept „agitație electorală” în școli. Din imagini nu este clar dacă înregistrarea a fost făcută în timpul unei orei de educație fizică sau în afara acesteia.
NM relatează conținutul dialogului dintre profesori și elevi:
Profesorul: -El are vreo 78 de ani, pe mine asta mă enervează. Idioții ăștia de 78-80 de ani, că altfel nu le pot spune, că voi ajunge… nu, de fapt, eu nu voi ajunge la 80 de ani… Se duc și votează și hotărăsc soarta voastră.
Elevii: – Morții hotărăsc…
Profesorul: – Iată ei hotărăsc soarta voastră pentru cel puțin 4 ani înainte. Dar aceștia, ai noștri, „tipa” voi, de 18-25 de ani în ziua aceea, când vor fi alegerile, vor ieși la „șașlîc”, la picnic, la „pivă”, la „devociki”, o să doarmă în casă, că n-o să se ducă la votare. Dar moș Vasile, de 75-80 de ani o să se ducă și o să voteze partidul lui Dodon, socialiștii… că eu când îl văd pe Bolea la televizor…l-ați văzut? cu „șaiba” ceea mare ca un buhai. Idiotu! Dar celălalt, Novac din Stăuceni, s-a căsătorit cu una fictiv,
Elevii: – Da, da.
Profesorul: – Și pentru asta el a căpătat în Stăuceni loc de casă… dar acolo un loc de casă costă sute de euro.
Elevii: – Costă, costă, tata a vrut să cumpere loc de casă.
Profesorul: – Dar nu înțelege lumea noastră, e întunecată. Vă spun cinstit: eu căutam prin fiecare sat oameni să îi pun în comisie. Cine pune oameni în comisie? În comisie, fiecare partid din parlament are dreptul să pună câte un reprezentant. Acum ce avem? Socialiștii în parlament, avem PAS, avem Partidul DA, avem democrații și ȘOR.
Elevii: – O, „Boje”.
Profesorul: – Iată aceste 5 partide pun câte un om. Dar restul, până la 9 sau până la 11, dacă satul e mare, pune primăria, votează consiliul local. Acum eu am umblat prin sate toată luna august și mă uitam la om că e sănătos la cap și îi spuneam, de exemplu: du-te în comisie și o să stai din partea partidului lui Maia Sandu. Nu se cere nimic de la tine. O să stai, o să dai buletine, dar am o rugăminte: când o să te duci să votezi tu, să o votezi pe Maia Sandu, că femeia asta poate a face ceva. Nu mă duc, nu mă duc, mă tem…
Elevii: – O, „Boje moi”.
Subiectul a fost abordat și de către premierul Ion Chicu, în cadrul ședinței de guvern din 23 septembrie.
„Azi avem un caz ieșit din comun a unui pedagog din Ocnița care încalcă în opinia noastră orice cod posibil prin comportament. Face politică în școală, nemaivorbind de limbajul pe care îl folosește acest pedagog. Întreprindeți toate măsurile astfel încât pedagogii să se ocupe de lecții în școli, nu de politică. De politică are cine se ocupa”, i-a a cerut Chicu ministrului Educației, Igor Șarov.
Precizăm că, potrivit Codului de etică al cadrului didactic, este interzisă propaganda politică în timpul procesului de studii. De asemenea, este interzisă atragerea elevilor în acțiuni cu caracter politic. În afară de aceasta, potrivit codului de etică, pedagogii și conducerea instituțiilor de învățământ trebuie să evite discuțiile pe teme ce vizează subiecte politice sau religioase în cadrul evenimentelor oficiale sau neoficiale, organizate în cadrul instituțiilor de învățământ.