Timpul.md

Liderii AUR au dormit în fața sediului SIS, iar un deputat român cere demisia lui Esaulenco. Reacția Președinției

Deputatul român Ciprian Ciubuc, ales din partea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a solicitat președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, să îl demită pe directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandr Esaulenco, pe care îl acuză că ar face „poliție politică”. Solicitarea vine după ce liderul AUR Moldova Vlad Bilețchi a acuzat SIS că ar încerca să scoată formațiunea din competiția electorală. Mai mulți membri și-au petrecut noaptea în corturi, în fața instituției, solicitând o audiență. Contactați de NM, reprezentanții Președinției ne-au răspuns că au luat act de solicitarea deputatului român.

Ciprian Ciubuc, membru al Camerei Deputaților din România, a publicat în dimineața de 30 iunie, pe pagina sa de Facebook, o adresare către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Acesta s-a arătat indignat de acțiunile SIS-ului.

„SIS-ul face poliție politică și acest lucru este știut. Nimic nu se schimbă în Republica Moldova. Cerem președintelui Maia Sandu să ia atitudine și să îl demită pe Alexandru Esaulenco, directorul care a transformat SIS-ul într-o sucursală a FSB-ului Federației Ruse și a KGB-ului transnistrean trebuie înlăturat de urgență. Președintele Republicii Moldova, cel pe care mi-am pus ștampila de vot să se dezică de o așa atitudine și să arate că nu este părtașă a acestor acte ilegale”, a scris Ciubuc.

Contactați de NM, reprezentații Președinției au răspuns că au luat act de solicitarea deputatului român, însă nu vor comenta situația.

***

Pe 30 iunie, AUR a protestat în faţa sediului SIS, cerând audienţă directorului SIS, Alexandr Esaulenco. Candidaţi pe listele AUR acuză că instituţia ar încerca să scoată formaţiunea din competiţia electorală. Liderii formațiunii și-au petrecut noaptea în fața clădirii.

sursa foto: Timpul

sursa foto: Timpul

sursa foto: Timpul

De asemenea, pe pagina de Facebook a AUR a fost publicată presupusa scrisoare expediată de Esaulenco președintelui CEC, în care se constată „o bănuială rezonabilă a imixtiunii factorului extern în treburile interne ale statului”.

De cealaltă parte, într-un comunicat de presă publicat pe 29 iunie, reprezentanții SIS au dezmințit „pretinsele informații despre anumite partide și candidați înscriși în cursa scrutinului parlamentar”.

„SIS dezavuează și dezminte aceste informații și reconfirmă poziția de respectare univocă a legislației naționale și prioritizarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Totodată, în calitate de instituție cu atribuții în domeniul asigurării securității naționale, Serviciul are în vizor evenimentele cu potențial de a genera riscuri la adresa securității, produsul analitic fiind remis beneficiarilor legali pentru a lua decizii în consecință”.

De asemenea, reprezentanții SIS au dat asigurări că nu monitorizează partidele politice, dar „corectitudinea acțiunilor acestora în scopul identificării și excluderii oricărei imixtiuni și influențe externe asupra proceselor democratice din Republica Moldova”.

„Acțiunile SIS nu se realizează în baza unor indicații, ci în baza cadrului legislativ care reglementează activitatea serviciului special. Instituția, în repetate rânduri, a făcut declarații în cadrul cărora și-a reafirmat hotărârea de a-și menține echidistanța și neutralitatea în activitatea de zi cu zi și va rămâne concentrată pe îndeplinirea misiunilor în vederea asigurării securității naționale a Republicii Moldova. Serviciul de Informații și Securitate își reiterează apelul de a nu fi atras în zona disputelor cu substrat politic și își menține poziția de a nu comenta declarațiile actorilor politici, în special în plină campanie electorală”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) 13 ani de pușcărie pentru Tauber/ Deputații, mulțumiți de ei/ Salariu de €1.000 „este o realitate”

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Exerciții de combatere a atacurilor cibernetice, desfășurate la Chișinău
— Avocații din Moldova intră în grevă
— Explicația lui Radu Marian despre salariul mediu din capitală
— Danemarca oferă 7 mln de euro penru apărarea Moldovei
— Pompierii moldoveni merg în Grecia pentru a lupta cu flăcările
— Iunie 2025, cea mai sângeroasă lună a războiului din Ucraina
— Cazacii ruși cer sprijin pentru Tiraspol. Reacția Chișinăului
— Procurorii cer condamnarea Marinei Tauber la 13 ani de închisoare
— Volieră panoramică pentru lei și surprize tropicale la Zoo
— Percheziții la adiministrația publică locală din Taraclia
— Carp: deputații fugari Nesterovschi și Lozovan au părăsit Moldova
— Comisia Europeană, despre interdicția Schengen aplicată lui Ceban
— Sunau în numele băncii și furau banii de pe conturi
— Viitorii deputați, îndemnați să mențină cursul european al țării
— Dodon, Vlah și Tarlev, din nou în Rusia
— Final de mandat: deputații evită să-și dea note, preferă verdictul cetățenilor
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: