Liderii de partid ar putea fi obligați să-și declare averile. Proiectul de lege propus de PAS
Full Article 3 minutes read

Liderii de partid ar putea fi obligați să-și declare averile. Proiectul de lege propus de PAS

Președinții și vicepreședinții de partide, angajați din mai multe sfere, inslusiv șefii instituțiilor de stat și municipale, ar putea fi obligați să depună declarații de avere și interese personale. Un astfel de proiect de lege, care urmează să a fi înregistrată în Parlament, a fost prezentată pe 15 ianurie de deputatul Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) Lilian Carp.

Lilian Carp a anunțat despre ințiativa de modificare a legii cu privire la declarația de avere și interese personale. În speță, deputatul propune completarea listei persoanelor care vor fi obligate să depună declarație de avere și interese personale.

Conform amendamentului prezentat, vor trebui să-și declare averea următoarele persoane:

– angajații autorităților instituțiilor publice care sunt în autogestiune, cu excepția angajaților care desfășoară activități auxiliare, de secretariat, de protocol, administrativ, gospodăresc, tehnice, precum și a angajaților autorităților instituțiilor publice din domeniul sănătății culturii, educației și cercetării;

– persoanele cu funcție de conducere a subdiviziunilor din cadrul instituțiilor publice bugetare, cu excepția persoanelor cu funcție de conducere care gestionează subdiviziuni cu atribuții în domeniul activității auxiliare de secretariat, protocol-administrativ, gospodăresc și tehnic

– persoanele cu funcție de conducere a subdiviziunilor și persoanele cu funcție de control din cadrul întreprinderilor de stat și ale întreprinderilor muncipale, societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, cu excepția persoanelor cu funcție de conducere care gestionează subdiviziuni cu atribuții în domeniul activității auxiliare de scretariat, de protocol, administrativ, gospodăresc și tehnic

– președinții și vice-președinții partidelor politice, precum și membrii organelor executive, centrale ale partidelor politice, indiferent de denumirea pe care o au acestea conform statutului partidului, care nu dețin alte funcții vizate în prezentul articol.

„Avem politicieni care au doar ștampila partidului”

Lilian Carp a argumentat că angajații instituțiilor vizate în inițiativa legislativă pe care o propune gestionează bunul public, iar cetățenii trebuie să cunoască ce venituri încasează.

Noi avem întreprinderi de stat în care directorii, conducătorii subdiviziunilor nu fac declarații de avere chiar dacă ei conduc o instituție de stat, ceea ce nu este corect. Și de multe ori de punem întrebarea: „cum gestionează ei bunul public?”. Iar, la rândul lor, lumea trebuie să le cunoască veniturile pentru că până la urmă gestionează bunul public. (…) De asemenea, și anumite instituții precum este ASP-ului va fi obligat să facă declarații de avere”, a spus el.

Drept „cel mai important” din proiectul de lege pe care-l propune, Lilian Carp a numit punctul care prevede că liderii formațiunilor vor fi trebui să-și declare averile.

Cad sub incidența declarației de avere și anumite persoane vor fi în funcțiile de conducere a partidelor pentru că avem politicieni care nu lucrează nicăieri toată viața, au doar ștampila partidului. Și desigur este important din ce bani își duc viața acești politicieni. Pentru că să nu ne mirăm că vin în fruntea statului nelucrând o zi nicăieri cu averi care, uneori, te impresionează despre felul cum le-au adunat, despre dieta care au avut-o unii cu 25-30 de lei zilnic. Ei pot să se întrețină cu familii, cu copii care învață la diferite instituții de învățământ private”, a adăugat deputatul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: