Mai multe organizații neguvernamentale au organizat, pe 26 august, o conferință de presă la IPN. Activiștii consideră discriminatorie hotărârea care obligă personalul nevaccinat din școli să facă din cont propriu un test la COVID-19 la fiecare 14 zile, până la atingerea nivelului recomandat de vaccinare de 95% în instituție. ONG-urile cer autorităților să anuleze prevederea respectivă. În caz contrar, spun că se vor adresa în instanța de judecată.
Reprezentanta Mișcării Juriștilor Ortodocși, Elena Bâtca, a declarat că în Moldova niciun act normativ nu prevede obligativitatea vaccinării. Persoanele vaccinate pot fi și ele purtătoare de virus. Prin urmare, impunerea testării obligatorii doar a persoanelor nevaccinate este o discriminare, iar dreptul constituțional la muncă nu poate fi îngrădit sau condiționat legal prin testare.
Avocatul Ghenadie Tatarciuc a spus că profesorii plătesc contribuții de asigurări medicale, iar alte sarcini puse pe umerii profesorilor sunt un abuz din partea autorităților care reprezintă statul. Acesta susține că este încălcată Legea cu privire la securitatea în muncă, care prevede că măsurile privind securitatea, igiena și securitatea în muncă nu vor implica în nicio situație obligații financiare din partea lucrătorilor.
Alexandru Covalschi, reprezentant al Asociației Obștești Planeta Curată, crede că guvernarea trebuie să-și revadă decizia, în caz contrar aceasta va fi boicotată de cadrele didactice care nu vor sa se vaccineze. O vor contesta în judecăți și vor organiza proteste.
***
Amintim că decizia CNESP din 23 august prevede că, din 1 septembrie, elevii vor începe anul de studii 2021-2022 cu prezenţă fizică, însă cu respectarea unor măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului. De asemenea, angajații din educație care nu sunt vaccinați vor trebui să prezinte, la fiecare două săptămâni, rezultatul negativ al testului la Covid-19. Analizele vor fi achitate de către cadrele didactice. Autoritățile își propun să accelereze, în acest mod, procesul de imunizare împotriva COVID-19 astfel încât, până la 1 octombrie, rata de vaccinare în sistemul de învăţământ (reprezentanţii adulţi) să constituie 95%.
Federația Sindicală a Educației și Științei a criticat decizia. În cadrul unei emisiuni televizate din 24 august, ministrul Sănătății Ala Nemerenco a precizat că inițiativa are drept scop creșterea ratei de vaccinare în rândul angajaților din domeniul învățământului.
„Nu facem mișcări pentru a introduce obligativitatea vaccinului. Dar Constituția prevede că dreptul majorității la sănătate prevalează asupra dreptului individual, nimeni nu are dreptul de a pune în pericol viața și sănătatea altora, mai ales când e vorba de copii. Copiii trebuie să învețe într-un mediu sigur. La momentul deschiderii școlilor cu prezența fizică, pericolul de transmitere a virusului este foarte mare. Putem opri circulația virusului doar prin acoperirea vaccinală”, a spus Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.
În prezent, în rândul personalului didactic, rata vaccinării variază între 40% la 60%.