больница
Максим Андреев, NewsMaker

Mai multe spitale din Moldova și-au închis unele secții din cauza infecției cu COVID-19. Unii lucrători medicali sunt în carantină

Secțiile pneumologie a Spitalelor din Edineț și Tiraspol au fost închise. La fel, a fost închisă secția de microchirurgie a Institutului de Medicină Urgentă și 14 cadre medicale au fost plasate în carantină. Asta, deoarece aceștia au intrat în contact cu pacienți bolnavi de Covid-19, a căror statut a fost confirmat ulterior, informează Sănătate INFO. Pe 27 martie, NM a scris că și secția Neurologie Cerebro-Vasculară din cadrul Institutului de Medicină Urgentă a fost închisă pentru carantină.

„Acolo unde există contacți închidem evident toată secția, tot personalul se duce pentru 14 zile în izolare și facem dezinfecție totală. Așa este scris și în procedura Ministerului Sănătății. În jur de 14 persoane au mers în carantină”, a declarat pentru Sănătate INFO, Mihai Ciocanu, directorul IMU.

Istoria se repetă și în cazul Spitalului Raional Edineț. Secția de pneumologie a fost închisă pentru 2 săptămâni. 14 angajați, printre care 4 medici, asistenți medicali și infirmiere își vor petrece următoarele zile în izolare. Aici, ieri, a decedat un pacient infectat cu Covid-19, diagnosticat cu COVID-19 post mortem.

La Spitalul Raional Edineț urmează să se trateze pacienții din nordul țării internați cu forme ușoare și medii ale infecției.

 „Pacienții care au fost în secție nu au avut nicio tangență cu pacientul, îi vom tria în funcție de starea lor. Am fost nevoiți să închidem secția de pneumologie, pentru că medicul este în carantină. În principiu, ca profil aveam nevoie de secție. Spitalul lucrează. Avem deja 2 pacienți suspecți”, a menționat Anatolie Guțu, directorul instituției.

Și secția de pneumologie a spitalului clinic din Tiraspol s-a închis, scrie Sănătate Infor cu trimirere la Radio Europa Liberă. Aici, peste 50 de pacienți și medici din secție sunt suspectați că ar avea virusul, după ce unul dintre pacienții internați în secție a fost confirmat cu COVID-19. Întreaga secție a fost transferată la spitalul de boli infecțioase din Slobozia, iar analizele pacienților au fost trimise la Chişinău pentru diagnosticare. Conducerea spitalului de la Tiraspol a fost concediată de liderul transnistrean Vadim Krasnoselski.

Săptămâna trecută spitalul din Cărpineni a intrat în carantină, iar ieri, două secții ale Spitalul Raional Ștefan Vodă au fost închise. Raionul Ștefan Vodă rămâne al doilea din țară, cel mai afectat, după numărul de pacienți confirmați cu COVID-19.

Precizăm că, în prezent, în Republica Moldova, 353 de persoane sunt infectate cu Covid-19, dintre care 37 – în stare gravă.

Din totalul pacienților testați pozitiv, până astăzi, au fost tratați 22, printre care și doi copii. Alte patru persoane și-au pierdut viața, fiind răpuse de Covid-19.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Petru Frunze

Un deputat PAS explică de ce nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Avem o misiune comună”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Petru Frunze a publicat pe 20 iulie, pe Facebook, un mesaj cu privire la absența sa de pe lista candidaților PAS pentru alegerile parlamentare din toamnă. Politicianul a declarat că decizia ca el să nu fie printre concurenții formațiunii a fost luată în baza propunerii sale, însă nu a precizat motivul din spatele acesteia. Totodată, Frunze a spus că îi susține pe „toți” candidații PAS la scrutin.

Petru Frunze a menționat că, de la fondarea Partidului Acțiune și Solidaritate, a avut un rol activ în cadrul partidului, ocupând mai multe funcții. Acesta a subliniat că a fost primar și deputat, timp de două mandate, din partea PAS.

Sunt mândru de ce am realizat. (…) După două mandate de primar și două de deputat, am simțit că este timpul pentru o nouă etapă. Decizia de a nu candida pentru un nou mandat a fost luată în baza propunerii mele, decizie pe care o respect. Cred că este o alegere bună, la fel ca toate cele pe care le-am luat în cariera mea politică”, a declarat el.

Acesta a spus că își va duce până la capăt actualul mandat de deputat și va continua să activeze în continuare în calitate de președinte al Organizației Teritoriale PAS Ialoveni și membru al Biroului Politic Național al formațiunii.

Politicianul a declarat că îi susține pe „toți” candidații partidului pentru alegerile parlamentare din toamnă și le dorește succes.

Dragi prieteni, avem o misiune comună, să câștigăm aceste alegeri pentru ca Moldova să devină, în 2028, membră a Uniunii Europene. Împreună reușim!”, a declarat Petru Frunze.

Amintim că, pe 20 iulie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Printre concurenții formațiunii se mai numără actuali miniștri și deputați, personalități din domeniul culturii și educației, ex-membri ai Platformei DA și alții. Pe lângă Petru Frunze, pe lista pentru scrutinul din toamnă lipsesc și alți deputați PAS din ultima legislatură, printre care Iulia Dascălu, Vasile Șoimaru și Oazu Nantoi.

În cursul aceleiași zile, Iulia Dascălu a publicat un videoclip în care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat la reuniunea Consiliului Politic Național PAS, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.

Tot pe 20 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea în campania electorală.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: