больница
Максим Андреев, NewsMaker

Mai multe spitale din Moldova și-au închis unele secții din cauza infecției cu COVID-19. Unii lucrători medicali sunt în carantină

Secțiile pneumologie a Spitalelor din Edineț și Tiraspol au fost închise. La fel, a fost închisă secția de microchirurgie a Institutului de Medicină Urgentă și 14 cadre medicale au fost plasate în carantină. Asta, deoarece aceștia au intrat în contact cu pacienți bolnavi de Covid-19, a căror statut a fost confirmat ulterior, informează Sănătate INFO. Pe 27 martie, NM a scris că și secția Neurologie Cerebro-Vasculară din cadrul Institutului de Medicină Urgentă a fost închisă pentru carantină.

„Acolo unde există contacți închidem evident toată secția, tot personalul se duce pentru 14 zile în izolare și facem dezinfecție totală. Așa este scris și în procedura Ministerului Sănătății. În jur de 14 persoane au mers în carantină”, a declarat pentru Sănătate INFO, Mihai Ciocanu, directorul IMU.

Istoria se repetă și în cazul Spitalului Raional Edineț. Secția de pneumologie a fost închisă pentru 2 săptămâni. 14 angajați, printre care 4 medici, asistenți medicali și infirmiere își vor petrece următoarele zile în izolare. Aici, ieri, a decedat un pacient infectat cu Covid-19, diagnosticat cu COVID-19 post mortem.

La Spitalul Raional Edineț urmează să se trateze pacienții din nordul țării internați cu forme ușoare și medii ale infecției.

 „Pacienții care au fost în secție nu au avut nicio tangență cu pacientul, îi vom tria în funcție de starea lor. Am fost nevoiți să închidem secția de pneumologie, pentru că medicul este în carantină. În principiu, ca profil aveam nevoie de secție. Spitalul lucrează. Avem deja 2 pacienți suspecți”, a menționat Anatolie Guțu, directorul instituției.

Și secția de pneumologie a spitalului clinic din Tiraspol s-a închis, scrie Sănătate Infor cu trimirere la Radio Europa Liberă. Aici, peste 50 de pacienți și medici din secție sunt suspectați că ar avea virusul, după ce unul dintre pacienții internați în secție a fost confirmat cu COVID-19. Întreaga secție a fost transferată la spitalul de boli infecțioase din Slobozia, iar analizele pacienților au fost trimise la Chişinău pentru diagnosticare. Conducerea spitalului de la Tiraspol a fost concediată de liderul transnistrean Vadim Krasnoselski.

Săptămâna trecută spitalul din Cărpineni a intrat în carantină, iar ieri, două secții ale Spitalul Raional Ștefan Vodă au fost închise. Raionul Ștefan Vodă rămâne al doilea din țară, cel mai afectat, după numărul de pacienți confirmați cu COVID-19.

Precizăm că, în prezent, în Republica Moldova, 353 de persoane sunt infectate cu Covid-19, dintre care 37 – în stare gravă.

Din totalul pacienților testați pozitiv, până astăzi, au fost tratați 22, printre care și doi copii. Alte patru persoane și-au pierdut viața, fiind răpuse de Covid-19.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Igor Dodon

Dodon, Vlah și Tarlev, din nou în Rusia: s-au întâlnit cu un vicepremier rus. Liderul PSRM vrea reluarea livrărilor de gaze

Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a anunțat pe 10 iulie că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

Am discutat în mod principial despre posibilitatea reluării livrărilor directe de gaze naturale către Republica Moldova după schimbarea puterii ca urmare a viitoarelor alegeri parlamentare. Am subliniat că restabilirea livrărilor directe și pe termen lung de gaze rusești către Moldova va permite reducerea de câteva ori a tarifelor pentru consumatorii moldoveni. Această decizie, în condițiile unei voințe politice și a unei abordări raționale din partea viitoarei conduceri a țării, este pe deplin realizabilă și absolut necesară pentru milioane de cetățeni de-ai noștri”, a menționat Dodon pe rețelele de socializare.

Potrivit socialistului, atât el, cât și Novac și-au confirmat disponibilitatea de a relua dialogul energetic dintre Republica Moldova și Federația Rusă, după formarea unui nou guvern la Chișinău.

Reluarea livrărilor directe de gaze rusești reprezintă cheia reducerii tarifelor, stabilizării economiei și asigurării securității energetice a Republicii Moldova”, a spus el.

Amintim că, la sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: