больница
Максим Андреев, NewsMaker

Mai multe spitale din Moldova și-au închis unele secții din cauza infecției cu COVID-19. Unii lucrători medicali sunt în carantină

Secțiile pneumologie a Spitalelor din Edineț și Tiraspol au fost închise. La fel, a fost închisă secția de microchirurgie a Institutului de Medicină Urgentă și 14 cadre medicale au fost plasate în carantină. Asta, deoarece aceștia au intrat în contact cu pacienți bolnavi de Covid-19, a căror statut a fost confirmat ulterior, informează Sănătate INFO. Pe 27 martie, NM a scris că și secția Neurologie Cerebro-Vasculară din cadrul Institutului de Medicină Urgentă a fost închisă pentru carantină.

„Acolo unde există contacți închidem evident toată secția, tot personalul se duce pentru 14 zile în izolare și facem dezinfecție totală. Așa este scris și în procedura Ministerului Sănătății. În jur de 14 persoane au mers în carantină”, a declarat pentru Sănătate INFO, Mihai Ciocanu, directorul IMU.

Istoria se repetă și în cazul Spitalului Raional Edineț. Secția de pneumologie a fost închisă pentru 2 săptămâni. 14 angajați, printre care 4 medici, asistenți medicali și infirmiere își vor petrece următoarele zile în izolare. Aici, ieri, a decedat un pacient infectat cu Covid-19, diagnosticat cu COVID-19 post mortem.

La Spitalul Raional Edineț urmează să se trateze pacienții din nordul țării internați cu forme ușoare și medii ale infecției.

 „Pacienții care au fost în secție nu au avut nicio tangență cu pacientul, îi vom tria în funcție de starea lor. Am fost nevoiți să închidem secția de pneumologie, pentru că medicul este în carantină. În principiu, ca profil aveam nevoie de secție. Spitalul lucrează. Avem deja 2 pacienți suspecți”, a menționat Anatolie Guțu, directorul instituției.

Și secția de pneumologie a spitalului clinic din Tiraspol s-a închis, scrie Sănătate Infor cu trimirere la Radio Europa Liberă. Aici, peste 50 de pacienți și medici din secție sunt suspectați că ar avea virusul, după ce unul dintre pacienții internați în secție a fost confirmat cu COVID-19. Întreaga secție a fost transferată la spitalul de boli infecțioase din Slobozia, iar analizele pacienților au fost trimise la Chişinău pentru diagnosticare. Conducerea spitalului de la Tiraspol a fost concediată de liderul transnistrean Vadim Krasnoselski.

Săptămâna trecută spitalul din Cărpineni a intrat în carantină, iar ieri, două secții ale Spitalul Raional Ștefan Vodă au fost închise. Raionul Ștefan Vodă rămâne al doilea din țară, cel mai afectat, după numărul de pacienți confirmați cu COVID-19.

Precizăm că, în prezent, în Republica Moldova, 353 de persoane sunt infectate cu Covid-19, dintre care 37 – în stare gravă.

Din totalul pacienților testați pozitiv, până astăzi, au fost tratați 22, printre care și doi copii. Alte patru persoane și-au pierdut viața, fiind răpuse de Covid-19.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Reuters

Tiraspolul amenință locuitorii din stânga Nistrului cu închisoarea și acuză Chișinăul că i-ar „recruta”. Biroul de reintegrare: „Manipulare”

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol acuză Chișinăul că „recrutează” locuitori din regiune pentru a „obține informații care prejudiciază securitatea Transnistriei”, oferindu-le, în schimb, cetățenia. Reprezentanții Chișinăului au declarat pentru NewsMaker că structura din regiune care a făcut aceste acuzații „mereu s-a concentrat pe generarea de provocări, inducerea în eroare a opiniei publice și denigrarea imaginii autorităților constituționale”.

„Ministerul Securității” nerecunoscut de la Tiraspol a emis, pe 10 iulie, o „avertizare” în care menționează o „nouă tactică de recrutare” a locuitorilor din regiunea transnistreană de către „serviciile speciale ale Moldovei”. „Începând cu anul 2024 se înregistrează o creștere accelerată a acțiunilor de recrutare desfășurate de angajații SIS al Republicii Moldova față de cetățenii regiunii transnistrene care depun acte pentru obținerea cetățeniei moldovenești. Scopul — obținerea de informații care prejudiciază securitatea Transnistriei”, a comunicat organul de la Tiraspol responsabil de domeniul securității.

Tiraspolul susține că locuitorii regiunii sunt invitați la subdiviziunile Agenției Servicii Publice „sub pretext fals de a le verifica datele autobiografice”, iar apoi, „prin șantaj”, sunt determinați „să colaboreze în schimbul obținerii cetățeniei Republicii Moldova”. „În cazul acceptării, li se promite rezolvarea problemei legată de susținerea examenului privind cunoașterea Constituției Republicii Moldova și a limbii române. (…) În cazul refuzului de a colabora, angajații serviciilor speciale moldovenești le comunică despre refuzul acordării cetățeniei. (…) Pentru cei care acceptă, se promit stimulente financiare și asistență în obținerea diferitelor servicii pe teritoriul Republicii Moldova, iar ulterior sunt colectate materiale privind activități ilegale ale cetățeanului din regiunea transnistreană, în detrimentul securității Transnistriei”, au comunicat reprezentanții de la Tiraspol. În continuare, Tiraspolul i-a avertizat pe locuitori că „trădarea de stat se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare”

Solicitați de NewsMaker pentru un comentariu, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au declarat că „activitatea pretinsei structuri din regiune mereu s-a concentrat pe încălcarea constantă a legislației naționale în vigoare și a integrității teritoriale a țării, generarea de provocări și de tactici de manipulare, inducerea în eroare a opiniei publice, denigrarea imaginii autorităților constituționale, fabricări de dosare artificiale și persecutări abuzive ale cetățenilor pentru libera exprimare sau criticile aduse factorilor de propagandă locali”.

„Cenzura informațională locală, autoizolarea regiunii și starea extrem de degradantă a drepturilor omului din raioanele de est ale țării, la fel ca și în alte domenii, este o reflecție directă a activității aceleiași structuri. Reieșind din aceste considerente urmează a fi făcute concluziile de resort”, au declarat reprezentanții Biroului.

***

Potrivit unui raport al Promo-LEX, situația drepturilor omului în regiunea transnistreană, pe parcursul anului 2024, a fost marcată de practici ilegale, abuzuri instituționalizate și un climat cronic de impunitate. Conform asociației, dreptul la libertate și siguranță a persoanei a fost grav afectat de rata mare de încarcerare (de 1,67 ori mai mare decât în dreapta Nistrului), de practici arbitrare de privare de libertate, inclusiv prin utilizarea extinsă a „arestului preventiv” și a „arestului administrativ” în scopuri punitive, precum și de supraaglomerarea locurilor de detenție. Asociația mai declara că persoanele aflate în detenție în stânga Nistrului sunt supuse intimidărilor și abuzurilor fizice și nu au acces la niciun mecanism prin care să poată reclama aceste abuzuri.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: