Mai multe știri și emisiuni în limba rusă. Ce pregătesc televiziunile din Moldova, din toamnă 
Full Article 4 minutes read

Mai multe știri și emisiuni în limba rusă. Ce pregătesc televiziunile din Moldova, din toamnă 

Posturile de televiziune din Moldova se pregătesc să lanseze noi programe TV din toamnă. Mai mult, unele posturi au decis să-și extindă difuzarea în limba rusă. 

Jurnal TV

Postul Jurnal TV intenționează să lanseze știri în limba rusă începând cu 5 septembrie. Adrian Buraga, directorul general al Jurnal TV, a declarat pentru NM că programul de știri în limba rusă va fi difuzat de luni până vineri, începând cu ora 21:30. Buraga a remarcat că, în ultimii ani, postul TV a difuzat știri doar în limba română.

„Am avut știri în limba rusă în 2014. În ultimii ani, am vrut să reluăm știrile în limba rusă, dar nu au existat oportunități financiare. Vara am adunat o echipă și din 5 septembrie lansăm programul. Știrile sunt foarte importante pentru publicul nostru de limba rusă. Avem o emisiune politică „Trigger” și seriale în limba rusă”, a spus Buraga, menționând că a fost o cerere de la telespectatori de a avea și știri în limba rusă.

Prezentatorul știrilor va fi Vlad Marcoci.

Televiziunea, la fel, a anunțat despre lansarea a două noi programe în limba română: emisiunea „Vreau la țară” cu Cătălin Lungu, în care oamenii cunoscuți din țară vor lucra la sat. O altă emisiune care va apărea în toamnă este „Viața din pensie” cu Adrian Prodan . Aceasta va fi despre modul în care oamenii supraviețuiesc cu pensiile mici.

TV8 

De la jumătatea lunii septembrie, TV8 va lansa programul în limba rusă „Săptămâna nouă” (Новая Неделя) cu Anatolie Golea, care a părăsit recent postul RTR-Moldova. Emisiunea va fi difuzată în fiecare luni, a declarat pentru NM producătorul general al TV8 Angela Gonța.

Iar în weekend, postul TV va difuza emisiunea socială „Moldova Gândește” cu Veronica Gherbovețchi. „Va fi o emisiune în format Solutions Journalism (jurnalism de soluții). Este o premieră pentru piața noastră”, a spus Gonța.

Moldova 1

Postul public de televiziune Moldova 1 intenționează să lanseze o emisiune analitică în limba rusă. Anterior, pentru NM, directorul Teleradio-Moldova Vlad Țurcanu a spus că emisiunea va include o analiză a evenimentelor politice și regionale: „Conceptul presupune participarea oaspeților nu numai din Moldova, ci și din țările spațiului post-sovietic. Încercăm să trecem dincolo de granițele Moldovei”, a comunicat Țurcanu.

Ulterior, directorul Teleradio-Moldova a spus pentru NM că televiziunea are deja o echipă pentru emisiune și a găsit și finanțare pentru pentru lansarea programului analitic în limba rusă. În același timp, Țurcanu a refuzat să comunice în prealabil cum se va numi emisiunea și cine o va conduce.

Țurcanu a mai menționat că televiziunea și-a schimbat modul de abordare a știrilor în limba rusă. Dacă anterior programele de știri în limba rusă erau o traducere a celor din limba română, acum canalul încearcă să facă conținut original în limba rusă.

Directorul Teleradio-Moldova a mai spus că în toamnă postul TV urmează să lanseze și alte emisiuni noi.

Alte posturi

Și alte canale TV se pregătesc să lanseze noi programe în toamnă, dar deocamdată nu toate sunt de acord să comunice detalii. Pentru NM, reprezentanții RTR Moldova au spus că postul pregătește un nou conținut spre lansare.

Directorul posturilor TV6 și Orhei TV, apropiate lui Ilan Șor, Dumitru Chitoroagă, a spus că posturile de televiziune vor decide asupra noului conținut în această săptămână: „Posibil să fie o emisiune matinală, dar nu știu singur”.

Directorul posturilor NTV-Moldova și TNT-Exclusiv, Ludmila Furculiță, a declarat pentru NM că ponderea conținutului autohton la postul de televiziune TNT-Exclusiv va crește de la patru la opt ore, urmând să apară noi programe și la NTV-Moldova: „Vor fi emisiuni sociale, politice și economice. Ce este interesant pentru societate. Mai departe [soarta noilor programe] va depinde de rating. Majoritatea programelor vor fi în limba de stat, dar vor fi și în rusă”. 

Directorul posturilor Accent TV și Primul în Moldova, Stanislav Vîjga, a menționat că „deocamdată nu poate spune nimic” despre eventualele emisiuni noi a posturile TV.

La postul ProTV, NM a aflat că în toamnă vor fi lansate noi emisiuni, produse în România. Noi produse locale, postul nu va avea.

NM nu a putut afla ce emisiuni noi pregătesc posturile N4, Canal 2, Canal 3 și Publika: până la publicarea materialului, posturile nu au răspuns solicitărilor NM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: