Președinția Republicii Moldova

Maia Sandu, prima reacție după ce Transnistria a cerut „protecția” Rusiei: „Trag clopotele, poate obțin niște bani în plus”

Președinta Maia Sandu a comentat, pe 29 februarie, rezoluția adoptată de Tiraspol în ajun, prin care a cerut, între altele, „protecția” Federației Ruse în contextul „presiunilor tot mai mari din partea Republicii Moldova”. Șefa statului susține că, cel mai probabil, Tiraspolul a bătut alarma în speranța de a obține „niște bani în plus” din partea Kremlinului. Președinta dă asigurări: „nici dacă ar vrea, Federația Rusă nu poate face azi nimic în Transnistria”.

„Regimul de la Tiraspol a cerut niște bani, am văzut că s-a adresat și Moscovei, am văzut că s-a adresat și la alte entități și organizații internaționale. Între timp, propaganda rusă și-a făcut efectul și a răspândit această sperietoare. Asta face Kremlinul și va face acest lucru de acum încolo, mai ales că avem un an electoral, să-i sperie pe moldoveni. Kremlinul ne vrea speriați, ne vrea fără caracter, ne vrea conduși de oameni fără caracter ca să-și promovezi interesele. Nu putem să permitem acest lucru, trebuie să ținem la pacea noastră, iar pacea noastră depinde de unitate noastră. (…) Tiraspolul are nevoie de bani, respectiv această încercare de a trage clopotele, poate obține niște bani în plus”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, de la Jurnal TV.

Șefa statului dă asigurări: „Federația Rusă nu poate face mare lucru azi în Transnistria, nici chiar dacă ar vrea”. Pentru ca să reușească „să facă ceva”, spune președinta, Moscova trebuie „să schimbe guvernarea la Chișinău”.

„Și asta încearcă să facă, să influențeze alegerile, să manipuleze, să cumpere alegătorii, pentru că doar atunci când va obține în funcțiile de conducere oameni care slujesc Kremlinul și nu poporului, vor putea face ce vor și pe malul drept, și pe cel stâng. (…) Repet, nu are cum să se întâmple acest lucru (nr. red: anexarea Transnistriei la Rusia), pentru că există scutul ucrainean, nu există acest risc”.

„Vreau să fie foarte clar, noi nu avem nimic împotriva rușilor, noi avem împotriva tancurilor rusești. Vrem doar ca Federația Rusă, ca și alte state, să respecte Republica Moldova, alegerea cetățenilor Republicii Moldova. Noi suntem o țară democratică, încă trebuie să mai consolidăm această democrație, dar oamenii decid ce fac, unde merg, cu cine cooperează”, a continuat președinta Maia Sandu.

Amintim că miercuri, 28 februarie, la Tiraspol a avut loc „congresul deputaților de toate nivelurile”, din stânga Nistrului. Evenimentul a stârnit îngrijorări la Chișinău, după ce opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba a declarat că deputații nerecunoscuți de la Tiraspol ar putea cere anexarea regiunii transnistrene la Rusia. Informația a fost respinsă de Chișinău, Ucraina și de Tiraspol.

În schimb, „congresul” a votat o rezoluție prin care a cerut „protecția” Federației Ruse în contextul „presiunilor tot mai mari din partea Republicii Moldova”. Oficiali de la Moscova au declarat deja că Duma de Stat a Rusiei va examina apelul Tiraspolului, cu mențiunea că Rusia „trebuie să își protejeze cetățenii”. La rândul său, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a calificat apelul Tiraspolului drept o „declarație propagandistică”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Mitropolia Basarabiei cere României să retragă cetățenia preoților moldoveni implicați în „războiul hibrid”

Mitropolia Basarabiei va solicita autorităților de la București retragerea cetățeniei române pentru toți preoții Mitropoliei Moldovei care „susțin propaganda rusă” și participă la „războiul hibrid” în R. Moldova. Autoritatea bisericească subordonată Patriarhiei Române a anunțat acest lucru într-un comunicat de presă emis sâmbătă, 12 iulie.

Potrivit Mitropoliei Basarabiei, unii preoți ai Mitropoliei Moldovei „participă direct la războiul hibrid, se pronunță împotriva a tot ce este românesc și răspândesc informații false”. Ca exemplu, este invocată declarația episcopului de Bălți și Fălești, Marchel, potrivit căreia „bisericile moldovenești care aderă la Mitropolia Basarabiei ar deveni proprietatea României”.

„Aceasta nu sunt doar minciuni sfruntate, ci și atentate la demnitatea și alegerea liberă și conștientă a credincioșilor”, se menționează în declarația Mitropoliei Basarabiei.

Autoritatea bisericească a condamnat reprezentanți ai Mitropoliei Moldovei care, potrivit acesteia, „deși critică public Biserica Ortodoxă Română, doresc să mențină colaborarea cu parohii, mănăstiri și instituții de stat din România”. Aceștia participă la pelerinaje, conferințe și proiecte finanțate din fonduri europene.

De asemenea, Mitropolia susține că este „grav faptul că acești clerici nu ezită să se solidarizeze cu personaje compromise din politica moldovenească”.

„Nu vom mai admite ca elevii și studenții basarabeni formați în seminariile și facultățile de teologie ortodoxă din România — educați, sprijiniți și ocrotiți de statul român și de Biserica Ortodoxă Română — să fie apoi folosiți ca instrumente de propagandă antiromânească. Este de neconceput ca, după ce beneficiază de sprijinul frățesc al României, să se întoarcă în Republica Moldova pentru a sluji interesele unei structuri ecleziastice și ale unui stat agresor. Vom face toate demersurile necesare pentru ca, de acum înainte, la instituțiile teologice din România să fie admiși, pentru studii și formare, doar tineri înfiați sau aflați sub oblăduirea canonică a eparhiilor Mitropoliei Basarabiei și trimiși cu binecuvântarea ierarhilor Sinodului Mitropolitan”, se mai arată în declarație.

În acest context, Mitropolia Basarabiei intenționează să solicite autorităților române retragerea cetățeniei române pentru acei preoți care „participă activ la lupta împotriva identității românești, a valorilor creștine autentice și a unității”.

„Nu putem accepta ca unii să culeagă roadele generoase ale solidarității românești, în timp ce sădesc, fără rușine, semințele dezbinării, urii și propagandei rusești”, a menționat instituția administrativă a Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei nu au comentat deocamdată această declarație.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: