Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la Congresul Partidului Popular European (PPE), desfășurat la Valencia, Spania. Evenimentul a reunit șefi de stat, prim-miniștri, lideri politici și oficiali europeni din familia PPE, reafirmând angajamentul comun pentru restabilirea păcii, consolidarea securității regionale și promovarea dezvoltării economice. În discursul său, Maia Sandu a subliniat importanța sprijinului european pentru Republica Moldova în lupta împotriva corupției și depășirea consecințelor războiului brutal purtat de Rusia împotriva Ucrainei. De asemenea, președinta a declarat că provocările cu care se confruntă Moldova vizează întreaga Europă, de aceea UE trebuie să se reformeze pentru a rămâne puternică, agilă și rezilientă.
Șefa statului a reiterat consecințe războiului hibrid purtat de Rusia în R. Moldova: cumpărarea de voturi, atacuri cibernetice, dezinformare — „toate având scopul de a deraia democrația noastră anul trecut. Dar Moldova a rezistat. Am stat fermi, ne-am protejat alegerea și ne-am consolidat instituțiile democratice”, a subliniat președinta.
Șefa statului a menționat că Rusia vrea să transforme Moldova într-un coridor de influență și să o folosească împotriva Ucrainei.
„Aceasta este realitatea cu care ne confruntăm — dar Moldova și-a făcut alegerea. Suntem alături de lumea liberă, muncind în fiecare zi pentru a rămâne ancorați de partea corectă a istoriei. Astăzi, Moldova este în siguranță datorită rezistenței poporului ucrainean. Ucraina protejează nu doar Moldova, ci întreaga Europă și ordinea internațională. De aceea, Ucraina are nevoie de și mai mult sprijin militar, economic și moral”, a subliniat Maia Sandu.
Totodată, președinta a menționat că amenințările cu care se confruntă Moldova sunt aceleași cu cele cu care se confruntă întreaga Europa. De aceea, pentru a rămâne puternică, agilă și rezilientă, „Europa trebuie să se reformeze — pentru a proteja speranța păcii, pentru a-și apăra democrațiile și pentru a trata extinderea ca pe o investiție strategică în securitate”.
„Moldova și Ucraina trebuie să adere la Uniunea Europeană nu doar pentru că aparținem familiei europene, ci pentru că Europa va deveni mai puternică, mai sigură și mai unită acceptându-i pe cei care luptă pentru valorile sale. A sosit momentul să demonstrăm că Europa răsplătește curajul prin acțiune. Moldova, Ucraina și țările din Balcani muncesc din greu. Împreună, sub conducerea PPE, să ne regăsim locul firesc: acasă, în Uniunea Europeană”, a declarat șefa statului.