Maib și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie au semnat un Acord de Cooperare pentru a promova e-comerțul și a dezvolta soluții financiare inovatoare pentru IMM-urile din Moldova

  • Datele unui studiu de piață arată că în Republica Moldova ponderea comerțului electronic (e-comerțul) este de doar 4% din comerțul intern total, cu un volum anual de aproximativ 155 de euro pe cap de locuitor.
  • În țara vecină, România, acest indicator este de patru ori mai mare.

În linie cu activitățile de susținere a clienților și dezvoltării mediului antreprenorial din Republica Moldova, maib anunță despre semnarea unui Acord de Cooperare cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie. Acordul semnat la 16 martie 2023 unește eforturile instituțiilor pentru a dezvolta ecosistemul comerțului electronic și a promova soluțiile financiare inovatoare pentru IMM-urile din Republica Moldova.

Cooperarea include o serie de activități care vor sprijini mediul de afaceri să îmbrățișeze tehnologiile, să adere la comerțul electronic, să utilizeze plățile online, să sprijine integrarea pe platformele de marketplace și să dezvolte economia cashless.

Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID în Moldova:

„Împreună cu partenerii noștri, Suedia și Marea Britanie, USAID se bucură să anunțe lansarea oficială a parteneriatului cu maib pentru a încuraja IMM-urile din Moldova să se digitalizeze și să profite de beneficiile comerțului electronic. Piețele de comerț electronic interne și externe au un potențial uriaș de creștere și pot contribui la reducerea economiei tenebre și la promovarea unei economii durabile în Moldova. Cu o piață globală de comerț electronic evaluată la 3,5 trilioane dolari, oportunitățile de comerț electronic sunt cu adevărat infinite.

USAID are o istorie de durată deja a susținerii ecosistemului de comerț electronic al Moldovei. De aceea, acest parteneriat cu maib este atât de interesant: creează stimulente și oportunități pentru IMM-urile din Moldova de a adopta comerțul electronic cu finanțare specializată, programe informaționale și promoționale și un mediu de afaceri consolidat”.

Andrii Glevatskyi, vicepreședinte maib, șef al Diviziei Business Banking (IMM):

„În ultima perioadă atestăm un interes tot mai mare al antreprenorilor pentru aderarea la comerțul electronic și implementarea tehnologiilor oferite de maib pentru achitările online. Tendința vine și ca urmare a pandemiei, care a demonstrat cât de important pentru o afacere este să fie bine tehnologizată și orientată către clienți, cu soluții de plată disponibile la un click distanță, dar și ca urmare a preferințelor de plată ale clienților care optează tot mai mult pentru cumpărăturile online.

Maib susține clienții atât prin produsele dedicate e-comerțului, cât și prin consultanța și asistența acordată pe parcursul întregului proces de integrare a tehnologiilor de plată. Suntem onorați să ne unim eforturile cu USAID și Proiectul Tehnologiile Viitorului pentru a ajuta afacerile din Republica Moldova să își dezvolte comerțul electronic la nivelul următor prin soluții simple, securizate, comode”.

Proiectul începe în luna martie a.c. prin activități și evenimente de sprijinire directă a procesului de adopție a comerțului electronic de către întreprinderile mici și mijlocii. Potrivit Doinei Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului, în următoarea perioadă vor fi susținute circa 150 de IMM-uri, care vor dezvolta comerțul electronic în Moldova și în regiune, iar mai mulți parteneri își vor uni eforturile în această direcție, inclusiv Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova (AIM) și Camera de Comerț Americană în Moldova (AmCham Moldova), pentru ca e-comerțul să devină o practică, parte a businessului regional.

Maib – unim eforturi, dezvoltăm afaceri!

Despre Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie

Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie susține dezvoltarea economiei digitale, creative și prietenoase mediului în Moldova. Proiectul, cu un buget de 52,8 mln. USD și o durată de implementare de 5 ani (2021-2026),  promovează, în echipă cu partenerii cheie, inovația și noile tehnologii în următoarele sectoare strategice pentru R. Moldova – tehnologia informațiilor și comunicației (TIC), ingineria, industria ușoară, industriile creative și digital media – pentru a spori competitivitatea și integrarea acestora pe piața globală.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, având importanță sistemică și deservind aproape o treime din populația țării. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu, care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider de gestionare a activelor din țările baltice și Horizon Capital, un fond de investiții privat concentrat pe piețele emergente din Europa.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) Film despre Moldova, difuzat de Netflix/ Sicrie aduse la Președinție/ Bătaia între eleve, investigată

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Film despre Moldova, disponibil pe Netflix în toată lumea
— Două sicrie în fața Președinției: cinci tineri reținuți
— Perciun: a fost deschis dosar penal în cazul elevei agresate
— Plîngău lasă șefia Platformei „DA” și merge cu pas la parlamentare
— Reacții la anunțul lui Plîngău: demnitatea în schimbul funcției?
— Propunerea PNM: închisoare pentru negarea crimelor comunismului
— Leii de mare și foci, în Moldova. Cum au ajuns la noi?
— Lipsiți de cetățenie pentru că s-au înrolat în armata rusă
— PAS, acuzat de PSDE că vrea să monopolizeze segmentul pro-UE
— Întrebarea Zilei: Сe partide sau politicieni nu ar trebui să ajungă în Parlament?
— Cod roșu, portocaliu și galben: tot mai puțină apă în râuri
— UE a aprobat al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Renato Usatîi/Telegram

Un partid – două imnuri: în română și rusă. Usatîi spune că așa vrea să ajungă „în fiecare colț al Moldovei”

Partidul Nostru va avea două imnuri simbolice – unul în limba română și altul în limba rusă – anunță liderul formațiunii politice, Renato Usatîi. Este vorba despre piesele „Moldovenii când se strâng” și „Моя Игра” (Jocul meu), cu care Usatîi spune că vrea să ajungă „în fiecare colț al Moldovei”.

„Ați văzut cu toții: la toate evenimentele cânt mereu piesa „Moldovenii când se strâng”. E o melodie tristă – la un capăt de masă plânge, la altul – cântă. Voi face tot ce-mi stă în puteri ca atunci când oamenii se adună – să o facă cu bucurie, nu cu lacrimi. Să plângă doar cei care ne-au condus și au distrus această țară timp de 30 de ani!”, a declarat Usatîi.

Politicianul a precizat că „Моя Игра” va deveni imnul simbolic în limba rusă: „Este jocul meu. Al meu și al celor ca mine. Cu aceste două melodii – una românească și una rusească – voi ajunge în fiecare colț al Moldovei. Și voi deveni coșmarul vostru, stimată guvernare!”.

Amintim că, recent, Partidul Nostru a organizat, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, două concerte dedicate tinerilor. Pe scenă au urcat atât artiști din Republica Moldova, cât și din Federația Rusă. Evenimentele au atras numeroase critici, în special după ce ultimul concert – din 15 iulie – a fost organizat în imediata apropiere de expoziția dedicată victimelor represiunilor staliniste. Guvernul a calificat acțiunea drept „o insultă la adresa memoriei colective”, iar Parlamentul a recunoscut că „s-a primit foarte urât”.

În reacția sa, Usatîi a declarat că expoziția nu a fost afectată în niciun fel și că zona a fost menținută curată. El a acuzat public guvernarea că i-ar fi pus „piedici” în organizarea concertelor. Liderul Partidului Nostru a precizat că va reveni cu concerte în toamnă. Următorul, spune el, va fi organizat chiar pe 28 septembrie, când vor avea loc alegeri parlamentare.

***

Partidul Nostru este o formațiune politică extraparlamentară de opoziție din Republica Moldova, condusă din 2015 de fostul primar de Bălți, omul de afaceri Renato Usatîi.

Recent, formațiunea politică a aprobat oficial o nouă emblemă – ciorchinele de strugure. Reprezentanții formațiunii au argumentat alegerea simbolului prin faptul că este unul comun, „în care să se regăsească toți cetățenii, indiferent de limbă sau etnie”. Agenția Servicii Publice a respins, însă, înregistrarea simbolului, iar partidul a acționat autoritatea, pe care o acuză că a luat o decizie „abuzivă și nejustificată”, în instanța de judecată.

Deși nu a anunțat deocamdată oficial, Renato Usatîi a lăsat în repetate rânduri să se înțeleagă că partidul pe care îl conduce va participa la alegerile parlamentare din această toamnă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Максим Андреев, NewsMaker

Regiunea transnistreană se pregătește să își aleagă un nou lider. Când va organiza „alegeri prezidențiale”

Organul legislativ nerecunoscut de la Tiraspol a stabilit data „alegerilor” pentru funcția de lider de facto al regiunii transnistrene. Acestea vor avea loc pe 13 decembrie 2026.

Potrivit IPN, pentru organizarea campaniei electorale, din bugetul regiunii vor fi alocate 15,4 milioane de ruble, ceea ce reprezintă aproximativ 956 000 de dolari.

Conform hotărârii adoptate, campania electorală pentru alegerea liderului regiunii transnistrene va fi finanțată din bugetul local. Acești bani vor fi folosiți pentru pregătirea și desfășurarea primului tur al alegerilor. Dacă al doilea tur nu va fi organizat, fondurile economisite vor fi redirecționate pentru acoperirea deficitului bugetar.

Organele electorale ale regiunii vor putea folosi materialele rămase, achiziționate pentru primul tur, în cazul turului doi sau pentru necesitățile instituției.

Liderul de facto al regiunii transnistrene este ales prin vot direct o dată la cinci ani.

Boldurești: candidatul învinuit de accidentarea mortală a unui copil NU va putea participa la alegerile repetate

Nicanor Ciochină, care candidează independent în cursa pentru funcția de primar al comunei Boldurești, raionul Nisporeni, nu va putea participa la alegerile repetate, organizate pe 20 iulie.  Comisia Electorală Centrală (CEC) l-a exclus din cursă pe 18 iulie, după ce a constatat că acesta a utilizat resurse administrative în scop electoral, fără a se suspenda din funcția de primar interimar în timpul campaniei.

„CEC a constatat folosirea resurselor administrative în scopul promovării propriilor interese în perioada electorală, contrar prevederilor legislației electorale, care interzic expres această practică. Această conduită nu doar că a încălcat obligația de suspendare din funcție, dar și a generat un evident conflict între interesul public și cel personal, afectând principiile de echitate, imparțialitate și corectitudine care trebuie să guverneze procesul electoral”, anunță autoritatea electorală.

CEC anunță că va remite hotărârea Ministerului Afacerilor Interne pentru examinare dacă sunt întrunite elementele de utilizare a resurselor administrative și, după caz, pentru adoptarea măsurilor de rigoare.

În context, CEC a dispus că birourile electorale ale secțiilor de votare nr. 23/11, 23/12 și 23/13 vor aplica, cel târziu până la ora 18:00 a zilei de 19 iulie 2025, ștampila cu mențiunea „Retras” în toate buletinele de vot, în dreptul concurentului electoral Chiochină Nicanor, precum și în procesele-verbale pretipărite privind rezultatele numărării voturilor. Consiliul electoral al circumscripției electorale comunale Boldurești nr. 23/5 va aplica ștampila „RETRAS” în dreptul aceluiași concurent electoral în procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votării.
***
Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 
Nicanor Ciochină neagă acuzațiile care i se aduc și pledează nevinovat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
agora.md

Raionul Ștefan Vodă cere Guvernului să declare stare de urgență în agricultură, din cauza secetei. Reacția Ministerului

Consiliul Raional Ștefan Vodă solicită Guvernului să instituie stare de urgență în agricultură și să declare raionul drept zonă defavorizată sub aspect agroclimateric. Decizia a fost luată în ședința din 18 iulie. Autoritatea locală invocă pierderi economice considerabile provocate de secetă în ultimul deceniu, inclusiv în anul agricol 2025. În reacție, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a anunțat că autoritățile vor analiza cu atenție demersul Consiliul Raional Ștefan Vodă și vor lua deciziile corespunzătoare pentru a ajuta agricultorii care au necesități reale.

Președinta raionului, Olga Luchian, a fost împuternicită să înainteze Guvernului și ministerelor de resort mai multe propuneri, inclusiv stabilirea unui moratoriu asupra blocării conturilor fermierilor, re-eșalonarea plății impozitelor și solicitarea de sprijin financiar extern. Totodată, se cere exceptarea agricultorilor din raion de la regula „primul venit, primul servit” în procesul de acordare a subvențiilor.

Primăriile sunt, de asemenea, atenționate să respecte procedurile legale privind raportarea situațiilor excepționale.

În reacție, MAE a anunțat că va analiza solicitarea autorităților de la Ștefan Vodă pentru a ajuta agricultorii „care au necesități reale”.

„Guvernul continuă să ofere resursele necesare pentru ca agricultura să fie eficientă și să țină cont de schimbările climatice care se manifestă to mai accentuat. MAIA lucrează cu fermierii să facă tranziția la culturi și tehnologii care sunt adecvate solului și umidității din regiunile corespunzătoare. Reamintim și despre programul în creștere de subvenționare a sistemelor eficiente de irigare”, precizează instituția.

Amintim că secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban, a vizitat, pe 17 iulie, mai multe terenuri agricole din raionul Ștefan Vodă. Oficialul a constatat că starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”. MAE a precizat, în comunicatul său, că lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile” și pun în pericol recolta din acest an.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: