Prețurile din meniurile cafenelelor, barurilor și restaurantelor vor crește cu 30%. Anunțul a fost făcut de către Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR), în seara de 11 noiembrie, în contextul majorării semnificative a prețului pentru gazul natural și în lipsa măsurilor de compensare pentru agenții economici de către Guvern. Contactată de NM, Aneta Zasavițchi, președinta Asociației, a precizat că, în prezent, se fac calculele necesare, iar timp de o lună vor intra în vigoare prețurile majorate.
Potrivit Asociației MĂR, în prezent, în urma restricțiilor aprobate de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), HoReCa activează la o capacitate de 30%. Unitățile administrativ-teritoriale care au o populație mai mare, o activitate economică sporită și o centrare a unităților de alimentație publică, se află în Cod Roșu (inclusiv municipiile Chișinău și Bălți) care presupune: activitatea la 50% din capacitatea sălii de deservire, intrarea doar pe bază de certificat COVID, interzicerea evenimentelor private.
„Majorările în lanț, care se vor produce în urma scumpirii gazului, vor crește devizul de cheltuieli ale restaurantelor. Cheltuielile pentru serviciile comunale vor crește de minim 3 ori și vor ajunge să se reflecte în prețul produsului – se așteaptă majorări cu 30 la sută.
Teoretic, introducerea cheltuielilor în prețul bucatelor ar acoperi sumele exorbitante pe care trebuie să le compenseze fiecare local”, se arată în comunicatul MĂR.
HoReCa – la limita falimentului?
De asemenea, Asociația estimează că localurile de alimentație publică vor păstra aceeași capacitate de lucru, dar, vor avea mai puțini oaspeți, întrucât cetățenii vor fi nevoiți să acopere cheltuielile pentru achitarea serviciilor comunale, hrană, îmbrăcăminte și alte necesități personale.
„În prezent, o persoană cheltuie pentru divertisment (inclusiv frecventarea unităților de alimentație publică) 4% din venituri.
Astfel, odată cu majorarea prețurilor în lanț, inclusiv majorarea prețurilor în restaurante, va scădea numărul consumatorilor și cecul mediu de consum. În acest context, intervenția și suportul autorităților pentru un sector important al economiei este imperios necesar. Sperăm că autoritățile își vor revizui decizia de a nu subvenționa agenții economici și vor susține un sector al economiei, care în urma pandemiei este la limita falimentului”, se mai arată în declarație.
Au început calculele pentru noile meniuri
Într-o discuție cu NM, Aneta Zasavițchi, președinta MĂR, a precizat că majorările se vor găsi în meniuri cam într-o lună.
„Da, ne referim la prețurile din meniu. Cu atât mai mult cu cât vor crește și prețurile la materia primă – produse alimentare. Iar HoReCa va fi pur și simplu nevoită sa majoreze prețurile. Calculele și analiza prețurilor a început. Propriu-zis, timp de o lună vor fi modificate prețurile”, a mai spus Aneta Zasavițchi.
***
Recent, ANRE a aprobat tariful temporar la gazele naturale. Astfel, tariful pentru consumatorii casnici a crescut de la 4,2 lei până la 10,26 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Luând în calcul TVA de 8%, tariful final ar trebui să constituie în luna noiembrie aproximativ 11,08 lei pentru un metru cub de gaze naturale.
Pe 10 noiembrie, Executivul a anunțat un pachet de compensare financiară pentru 5 luni în mărime totală de 1,6 miliarde de lei. Premierul Natalia Gavrilița a dat asigurări că absolut toți consumatorii casnici vor beneficia de compensații pentru plata gazelor și a încălzirii. Compensația va fi graduală, în funcție de consum.
Natalia Gavrilița a precizat, încă, că agenții economici nu vor benefica de compensații din partea statului în contextul scumpirii gazului natural.
„Luând în considerație că am negociat un preț bun, care este de două ori mai mic decât prețul de piață, și care este mai mic și decât prețul la gazele naturale în regiune, acest program de compensații se va limita la consumatorii casnici”, a răspuns Natalia Gavrilița la întrebările jurnaliștilor.