Mariusz Gaca, vicepresedinte Orange Polonia este noul CEO Orange Moldova

Pe 21 iulie 2020, Mariusz Gaca,Vicepreşedinte Orange Polonia, responsabil de piaţa consumatorilor B2C a acceptat oferta Grupului Orange pentru a deveni Director General Orange Moldova din 1 noiembrie 2020.

Ramon Fernandez, Director adjunct al Orange Group responsabil de Europa și membru al Consiliului de Supraveghere al Orange Polonia a declarat: „Sunt foarte mulțumit că Mariusz Gacă a acceptat oferta de a deveni CEO al Orange Moldova. Aceasta este o recunoaștere clară a abilităților manageriale ale lui Mariusz și a rolului său important în transformarea cu succes a operațiunilor poloneze din ultimii ani. Moldova este o piață importantă și foarte inovatoare în cadrul amprentei Orange și sunt sigur că Mariusz în calitate de CEO va aduce noi experiențe și abilități în echipă. Îi doresc tot ce este mai bun în noul său rol. ”

Cu o experienţă vastă de peste 20 de ani la Orange Polonia, Mariusz Gaca a deţinut în ultimii 11 ani mai multe funcții de conducere, inclusiv a fost responsabil pentru segmentul Bussiness şi Mass Market. De asemenea a lansat cu succes oferte majore, inovatoare, precum Orange Love și Orange Flex în Polonia. Mariusz Gaca este și președintele Comitetului de etică al Orange Polonia. Din noiembrie 2013 a fost vicepreședintele consiliului de administrație pentru segmentul de afaceri. Din 2011, este membru al Coaliției președinților – voluntari, implicându-se activ în activități de voluntariat și promovând principiile responsabilității sociale corporative.

Și-a început cariera profesională în Grupul Elektrim, unde în 1995-2000 a co-creat planurile de afaceri ale operatorilor de telecomunicații locale. Din 2001, a lucrat în grupul TP (Telekomunikacja Polska) în calitate de director al departamentului multimedia și a fost responsabil de dezvoltarea ofertei de acces la internet pentru piața de vânzare cu amănuntul. În 2005-2009 a fost responsabil pentru piața de afaceri a grupului TP. Din 2009, a fost directorul executiv al grupului TP în domeniul vânzărilor și serviciilor pentru clienți și președintele consiliului de administrație al PTK Centertel (operatorul mobil al grupului TP), pe care l-a deținut până la fuziunea PTK Centertel cu TP.

Este absolvent al Universității de Tehnologie și Agricultură din Bydgoszcz și al Universității din Varșovia, deține de asemenea diplome de MBA de la Universitatea Illinois din Urbana Champaign și AMP de la INSEAD.

Acesta va prelua poziția de CEO Orange Moldova după ce Julien Ducarroz a fost numit în funcţia de Director General Orange Polonia.

orange.md

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

sfs.md

VIDEO Procurorii și Fiscul au descins la o asociație patronală: prejudiciu estimat la peste 11 mln lei

O asociație patronală din Republica Moldova, implicată în colectarea și reciclarea deșeurilor, este investigată pentru o posibilă schemă de evaziune fiscală și spălare de bani, estimată la peste 11 milioane de lei. În acest sens, oamenii legii, inclusiv reprezentanți ai Serviciului Fiscal de Stat, au efectuat percheziții. Informațiile au fost comunicate pe 4 iulie de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

„Procurorii PCCOCS, de comun cu Serviciul Fiscal de Stat, investighează o schemă de evaziune fiscală și spălare de bani de peste 11.000.000 lei comisă de o asociație patronală în anii 2020-2024. Investigațiile preliminare arată că asociația patronală, implicată în colectarea și reciclarea deșeurilor a realizat profituri în proporții considerabile, fără să respecte cadrul legal aferent unei entități comerciale. S-a eschivat de înregistrare ca plătitor TVA, nu a prezentat declarațiile și respectiv nu a achitat la buget taxa pe valoare adăugată, prejudiciind bugetul în proporții deosebit de mari”, au comunicat reprezentanții PCCOCS.

Potrivit instituției, oamenii legii au descins cu percheziții, de unde au fost ridicate „documente și obiecte probatorii, care constituie mijloace materiale relevante urmăririi penale”.

Vagoane, proiecții video și realitate virtuală: Expoziția despre deportările staliniste revine în PMAN

Expoziția de vagoane dedicată memoriei victimelor regimului stalinist revine în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) pentru al treilea an consecutiv. Inaugurarea va avea loc sâmbătă, 5 iulie, începând cu ora 20:00, potrivit Guvernului.

Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” va include două vagoane asemănătoare cu cele în care erau deportați oamenii în Siberia și se va desfășura până pe 27 iulie, potrivit Guvernului.

În unul din vagoane vor fi prezentate documente, fotografii, cărți și diverse obiecte ce ilustrează experiența tuturor celor represați de regimul sovietic, iar în cel de-al doilea vagon, vizitatorii vor putea urmări o expoziție dedicată foametei din 1946-1947 și mai mult conținut multimedia. De asemenea, vizitatorii vor putea urmări o expoziție virtuală prin intermediul tehnologiei de VR.

Duminică, 6 iulie, de la ora 20:30, în preajma expoziției din Piața Marii Adunări Naționale, cetățenii sunt invitați să participe, împreună cu actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”, la o acțiune de comemorare prin care vor aprinde lumânări în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. 

Programul expoziției include, pe lângă vizitarea zilnică de la 9.00 la 21.00, câteva evenimente speciale. Pe 13 iulie, vor fi prezentate filme tematice din rezervele Arhivei Naționale despre represiunile sovietice, iar pe 20 iulie va avea loc proiecția lungmetrajului „Siberia din oase”, în regia Leontinei Vatamanu. Pe 25 iulie, actorii de la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Bălți vor juca spectacolul „Tema pentru acasă” – o dramă inspirată din deportările staliniste. 

Deportarea în masă din 6-9 iulie 1949 a fost cea mai amplă de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova. Operațiunea a cuprins 11.281 de familii, contingentul strămutaților forțat în vagoane de vite alcătuind 35.796 de persoane, dintre care 11.889 de copii, 14.033 de femei și 9.864 de bărbați.

point.md/ foto simbol

Un asistent parental – condamnat la închisoare pentru viol. Victima – o fată de 12 ani, lăsată însărcinată

Un asistent parental, bărbat de 63 de ani din centrul țării, a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru viol. Victima este o minoră care avea 12 ani la momentul comiterii faptelor și se afla în grija familiei acestuia. Cazul a fost descoperit în urma unui examen medical care a confirmat că fata era însărcinată. Informațiile au fost comunicate de Procuratura Generală a Republicii Moldova.

Procurorii au anunțat că un bărbat de 63 de ani a fost recunoscut vinovat de viol și condamnat la 11 ani de închisoare cu executare într-un penitenciar de tip închis.

„În perioada martie-iunie 2024, inculpatul, aflându-se la domiciliul său situat într-un sat din centrul țării, sistematic întreținea rapoarte sexuale neconsimțite cu o minoră de 12 ani care se afla în grija sa, fiind plasată în familia acestuia ca familia parentală. Faptele ilegale au fost descoperite urmare a examenului ecografic, care a stabilit că minora se afla în a 12-a săptămână de sarcină”, au comunicat reprezentanții Procuraturii Generale.

Potrivit instituției, bărbatul și-a recunoscut vinovăția, menționând că regretă cele comise.

Ipoteca comercială – standard și green de la maib: soluția financiară completă pentru antreprenorii care gândesc pe termen lung

Maib, liderul inovației în sectorul bancar din Republica Moldova, anunță lansarea unui nou produs ipoteca comercială, disponibil în două versiuni: standard și green. Acest produs este conceput pentru a răspunde nevoilor antreprenorilor locali, oferind o soluție flexibilă și completă pentru finanțarea bunurilor imobile comerciale, industriale sau de producere.

Ipoteca comercială de la maib este mai mult decât un credit, este un instrument financiar modern, menit să sprijine creșterea sănătoasă și sustenabilă a afacerilor, indiferent de domeniul de activitate sau de obiectivele de dezvoltare ale acestora.

Două versiuni, o singură viziune: creștere responsabilă

Clienții pot alege între:

  • ipoteca comercială standard – ideală pentru achiziții, construcții sau reconstrucții de spații comerciale clasice;
  • ipoteca comercială green – dedicată proiectelor sustenabile, cu eficiență energetică și impact pozitiv asupra mediului.

Caracteristici cheie ale produsului:

  • finanțare de până la 50 000 000 MDL, disponibilă în MDL, EUR sau USD;
  • până la 100% din valoarea proiectului (fără TVA), în funcție de scop și garanțiile oferite;
  • destinat pentru: achiziții, construcții, finisări, reconstrucții ale bunurilor imobile cu destinație comercială, refinanțarea investițiilor în bunurile imobile nelocative;
  • finanțare retroactivă pentru investiții realizate în ultimele 12 luni.

Detalii privind condițiile de acordare:

  • pentru achiziția  bunurilor imobile comerciale/industriale sau de producere, inclusiv terenuri pentru construcții:
    • până la 80% din valoarea bunului imobil finanțat (fără TVA) – pentru credite cu termen de până la 60 de luni;
    • până la 70% din valoarea bunului imobil finanțat (fără TVA) – pentru credite cu termen mai mare de 60 de luni;
    • până la 100% din valoarea bunului imobil finanțat – în cazul în care clientul oferă garanții suplimentare.
  • pentru construcții / reconstrucții / finisări: până la 100% din valoarea proiectului (fără TVA).

Avantaje suplimentare pentru varianta green:

  • condiții preferențiale pentru proiecte certificate ecologic sau cu eficiență energetică ridicată;
  • consultanță specializată pentru proiecte sustenabile;
  • contribuție activă la tranziția spre o economie verde.

 Irina Dănilă, Manager Produse, Departamentul Creditare Business Banking, maib:„Prin lansarea ipotecii comerciale în dublă versiune – Standard și Green – maib își reafirmă angajamentul de a susține antreprenoriatul local și tranziția către o economie sustenabilă. Vrem să oferim finanțare inteligentă, adaptată realităților actuale și aspirațiilor viitorului și să susținem afacerile prin încă un produs sustenabil.”

Ipoteca comercială: rapid, online sau la orice sucursală maib

  • completați cererea de credit online, accesând linkul;
  • coordonați toate detaliile de la distanță cu reprezentanții maib (prin telefon, email), după care veți primi oferta preliminară pe email;
  • aplicați semnătura electronică și obțineți creditul rapid și ușor.

Ipoteca comercială de la maib este o soluție completă de finanțare, creată special pentru antreprenorii care își doresc mai mult: mai mult control, mai multă autonomie și mai multă sustenabilitate în modul în care își dezvoltă afacerea.

Tu conduci. maib

Ministrul Infrastructurii, precizări după discuțiile cu transporatorii: „am spulberat îngrijorările”

Ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a anunțat că a avut o discuție „constructivă” cu transportatorii, în cadrul căreia susține că „a spulberat îngrijorările acestora”. El a explicat că au fost clarificate cele trei principale neînțelegeri: dotările pentru persoanele cu necesități speciale, metodologia de calcul a tarifelor și proiectul e-Bilet. Potrivit ministrului, transportatorii trebuie să informeze ANTA cu privire la numărul de vehicule adaptate pentru persoanele cu dizabilități. În privința metodologiei de calcul, Bolea a dat asigurări că aceasta va intra în vigoare în curând. Iar în ceea ce privește e-Bilet, oficialul a precizat că proiectul se află deocamdată în faza de consultări și nu există nicio decizie care să impună aplicarea lui.

„Am avut o discuție constructivă cu reprezentanții Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA). Cunoaștem cu toții că ei au îngrijorări. Trei îngrijorări. Am vorbit despre toate. Cât despre dotarea vehiculelor pentru transportul persoanelor cu necesități speciale, a fost o scrisoare nu tare inspirată din partea ANTA. Am rezolvat această neînțelegere, prin stabilirea unor lucruri foarte clare”, a declarat Vladimir Bolea.

Ministrul a explicat că toate companiile de transport de persoane trebuie să informeze Agenția Națională Transport Auto (ANTA) despre câte vehicule au dotate pentru transportul persoanelor cu necesități speciale, pentru ca în viitor să poată beneficia de investiții în acest sens.

„Acest lucru este important în primul rând pentru a cunoaște situația de fapt a lucrurilor. Nu în ultimul rând e important pentru companiile de transport de persoane, în vederea stabilirii necesităților de investiții. Republica Moldova este țară candidată, din 2027 vom avea acces la fondurile de preaderare. Noi, la Ministerul Infrastructurii, vom cere resurse financiare de care vor beneficia inclusiv transportatorii pentru a cumpăra aceste dotări și pentru a face condiții egale pentru toți cetățenii. Noi trebuie să avem grijă de toți cetățenii, inclusiv de persoanele cu necesități speciale. Această îngrijorare a transportatorilor a fost spulberată în urma dialogului”, a adăugat el.

Referitor la lipsa metodologiei de calcul a tarifelor, Vladimir Bolea a menționat că aceasta urmează să fie aprobată curând:

„Noua metodologie, s-a lucrat la ea până în aprilie 2025. Din mai a intrat în procesul de avizare și așteaptă ultimul aviz de la CNA, după care va trece prin hotărâre de Guvern și va intra în vigoare. Și această problemă este soluționată, care de fapt nici nu era problemă“, a menționat ministrul

Cât despre îngrijorările legate de sistemul e-Bilet, ministrul a precizat că proiectul se află abia în faza de consultări:

„Cunoaștem cu toții că nu există o hotărâre de Guvern în acest sens. Este o îngrijorare de viitor a transportatorilor. Astăzi nu este o hotărâre care ar impune transportatorii sau companiile să aibă acest sistem de GPS instalat pe unitățile de transport. Am avut o discuție, unele întrebări au fost pertinente. Este un proiect care se află în ample discuții și toată lumea este așteptată să vină cu propuneri pentru îmbunătățirea proiectului. Această îngrijorare noi o vom elimina prin discuții. Astăzi după masă am invitat să vină ANTA pentru a discuta pe acest proiect”, a precizat Bolea.

***

Amintim că, pe 24 iunie, transportatorii au acuzat Ministerul Infrastructurii și Agenția Națională Transport Auto (ANTA) de inacțiune, dar și presupuse abuzuri și scheme de corupție. Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a transmis un apel public, în care avertizează că lipsa metodologiei tarifare, impunerea sistemelor electronice e-GPS și e-Bilet, precum și obligația de adaptare a tuturor vehiculelor pentru persoanele cu dizabilități pun în pericol activitatea transportatorilor. Aceștia au amenințat, atunci, cu proteste, dacă autoritățile nu vor ține cont de nemulțumirile lor.

În reacție, Guvernul a transmis că a luat act de solicitarea publică, dar soluționarea problemelor ține de competența Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. În ceea ce privește acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție, Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

Pe 27 iunie, APOTA a comunicat că transportatorii au decis să iasă în stradă. Asociația a menționat că urmează a fi organizate trei manifestații în capitală: prima în Piața Marii Adunări Naționale, a doua în fața sediului Misiunii Uniunii Europene în R. Moldova, iar a treia – în fața Agenției Naționale Transport Auto.

Primul protest al transportatorilor din cele trei planificate va avea loc în data de 9 iulie. 

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: