Facebook/Iv Ceban

Medic condamnat, după ce a internat o pacientă fără Covid-19, împreună cu persoane infectate. Femeia a murit

O femeie, în vârstă de 64 de ani, testată negativ la Covid-19, a fost transferată într-un salon cu mai mulți pacienți, testați pozitiv la Coronavirus, din cauza erorii unui medic. O săptămână mai târziu, femeia a decedat pe patul de spital din cauza unei infecții virale acute cauzate de Covid. Cazul a avut loc la mijlocul lunii martie 2021, la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău. Pe 15 februarie, curent, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a condamnat pe medic la un an de închisoare, cu un termen de probă de 2 ani. El nu și-a recunoscut vinovăția.  

Potrivit deciziei instanței, femeia a fost internată într-un salon cu mai mulți pacienți testați pozitiv la Covid-19 la indicația medicului psihiatru Vasile Starîș. Acesta ar fi încurcat numele pacientei testate negativ cu cel al unei alte paciente, care avea același nume, însă care a fost testată pozitiv. A doua zi, lucrătorii medicali și-au dat seama că victima a fost transferată din greșeala într-un salon cu pacienții pozitivi la Covid și au izolat-o într-un alt salon. La doar câteva zile distanță, însă, femeia a decedat. Concluzia: infecție acută virală SARS-CoV-2.

Experții au concluzionat că decesul pacientei putea fi evitat, dacă ultima nu era transferată din greșeală, în altă secție unde a putut fi infectată. Ei susțin că medicul de gardă era obligat să stabilească identitatea pacientei cu testul COVID-19 pozitiv.

Potrivit deciziei, medicul psihiatru nu și-a recunoscut vina pentru cele incriminate. Totuși, Vasile Starîș a recunoscut că a încurcat pacientele în timpul transferării.

„Erau 2 paciente cu familia Popa, toată ziua a lucrat, era obosit, la ora târzie noaptea a parvenit rezultatul pe telefon, nu este ușor să vezi rezultatul cu scris de mână pe telefon. Astfel a confundat pacientele”, a declarat medicul instanței.

Pe 15 februarie, Judecătoria Chișinău sediul Buiucani l-a recunoscut pe Vasile Starîș vinovat de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 213 lit. b) Cod penal și l-a condamnat la un an închisoare, cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis.

„Conform art. 90 Cod penal, pedeapsa sub formă de închisoare se suspendă condiționat pe un termen de probațiune de 2 (doi) ani”, se arată în textul decizie.

Medicul este obligat ca în termenul de probațiune să nu-și schimbe domiciliul și/sau reședința fără consimțământul organului de probațiune și nici să  nu părăsească țara, până la intrarea sentinței în vigoare.

Instanța a dispus, de asemenea, ca Spitalul Clinic de Psihiatrie să-i achite fiului victimei puțin peste 9 mii de lei cu titlu de prejudiciu material cauzat și suma de 30 de mii de euro cu titlu de prejudiciu moral.

Sentința poate fi atacată cu apel, la Curtea de Apel Chişinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Brian Brown, activist conservator american, lăsat să intre în R. Moldova, după ce a fost oprit la frontieră: „Au spus că au greșit”

Activistul american Brian Brown, a anunțat astăzi, 28 iulie, că i s-a permis intrarea în Republica Moldova, după ce, cu o zi înainte, fusese oprit la frontieră din motiv că urma să participe la conferința conservatorilor, „Make Europe Great Again”, un eveniment despre care SIS susține că ar avea „organizatori obscuri, fără transparență de finanțare și cu legături dubioase cu gruparea criminală Șor”.

El a făcut aceste precizări într-o postare pe rețeaua X, după care a apărut în intervenții video alături de liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, care a catalogat acțiunile autorităților drept „intimidare”.

„Eram deja în avion și pregătit de decolare când Poliția de Frontieră a urcat la bord și m-a dat jos. Au spus că au greșit și mi-au aprobat intrarea”, a scris Brown pe rețeaua X.

Tododată, activistul a scris că mulțumește ambasadei SUA în Moldova pentru că „și-a făcut timp să-l ajute”.

Menționăm că Brian Brown este președinte al Organizației Naționale pentru Căsătorie și al Organizației Internaționale pentru Familie. 

Potrivit publicației Europa Liberă Moldova, activistul american a fost un oaspete frecvent al Chișinăului în timpul când președinte era socialistul Igor Dodon, care „se orienta tot mai pronunțat spre teme social-conservatoare”, în frunte cu combaterea a ceea ce el și alți conservatori numesc „mișcarea LGBT”.

Brown a fost oaspetele cel mai important al lui Dodon la Congresul Mondial al Familiilor– o manifestare conservatoare ținută la Chișinău în 2018.

***
Mai mulți politicieni din UE și SUA nu ar fi fost lăsați să intre în R. Moldova pentru a participa la conferința „Make Europe Great Again” (MEGA), preconizată în perioada 28–29 iulie. Printre aceștia se numără europarlamentarul ceh Ondřej Dostál, care a fost declarat persona non grata și expulzat de autoritățile moldovene. Potrivit organizatorilor, motivul invocat de către autorități ar fi „amenințarea la adresa ordinii publice și a securității naționale”. 

Ulterior, și Brian Brown, activist suveranist din SUA a scris pe rețeaua X că i s-ar fi refuzat accesul în Republica Moldova.

Mai târziu, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a venit cu explicații referitor la interdicția de intrare aplicată mai multor politicieni străini. Potrivit SIS, aceste persoane urmau să participe la un eveniment cu organizatori obscuri, fără transparență de finanțare și cu legături dubioase cu gruparea criminală Șor.

„În baza informațiilor, unii participanți și organizatori au scopul de a promova o agendă extremistă, de subminare a integrității teritoriale și a democrației din Republica Moldova. De exemplu, unul din participanți este un promotor al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar și un susținător fidel al ocupației Rusiei în teritorii ce nu-i aparțin, cu utilizarea narațiunii ostile de „protejare a intereselor cetățenilor ruși asupriți”, referindu-se inclusiv la regiunea transnistreană”, se menționează în comunicatul SIS.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: