Medic condamnat, după ce a internat o pacientă fără Covid-19, împreună cu persoane infectate. Femeia a murit
Full Article 3 minutes read

Medic condamnat, după ce a internat o pacientă fără Covid-19, împreună cu persoane infectate. Femeia a murit

O femeie, în vârstă de 64 de ani, testată negativ la Covid-19, a fost transferată într-un salon cu mai mulți pacienți, testați pozitiv la Coronavirus, din cauza erorii unui medic. O săptămână mai târziu, femeia a decedat pe patul de spital din cauza unei infecții virale acute cauzate de Covid. Cazul a avut loc la mijlocul lunii martie 2021, la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău. Pe 15 februarie, curent, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a condamnat pe medic la un an de închisoare, cu un termen de probă de 2 ani. El nu și-a recunoscut vinovăția.  

Potrivit deciziei instanței, femeia a fost internată într-un salon cu mai mulți pacienți testați pozitiv la Covid-19 la indicația medicului psihiatru Vasile Starîș. Acesta ar fi încurcat numele pacientei testate negativ cu cel al unei alte paciente, care avea același nume, însă care a fost testată pozitiv. A doua zi, lucrătorii medicali și-au dat seama că victima a fost transferată din greșeala într-un salon cu pacienții pozitivi la Covid și au izolat-o într-un alt salon. La doar câteva zile distanță, însă, femeia a decedat. Concluzia: infecție acută virală SARS-CoV-2.

Experții au concluzionat că decesul pacientei putea fi evitat, dacă ultima nu era transferată din greșeală, în altă secție unde a putut fi infectată. Ei susțin că medicul de gardă era obligat să stabilească identitatea pacientei cu testul COVID-19 pozitiv.

Potrivit deciziei, medicul psihiatru nu și-a recunoscut vina pentru cele incriminate. Totuși, Vasile Starîș a recunoscut că a încurcat pacientele în timpul transferării.

„Erau 2 paciente cu familia Popa, toată ziua a lucrat, era obosit, la ora târzie noaptea a parvenit rezultatul pe telefon, nu este ușor să vezi rezultatul cu scris de mână pe telefon. Astfel a confundat pacientele”, a declarat medicul instanței.

Pe 15 februarie, Judecătoria Chișinău sediul Buiucani l-a recunoscut pe Vasile Starîș vinovat de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 213 lit. b) Cod penal și l-a condamnat la un an închisoare, cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis.

„Conform art. 90 Cod penal, pedeapsa sub formă de închisoare se suspendă condiționat pe un termen de probațiune de 2 (doi) ani”, se arată în textul decizie.

Medicul este obligat ca în termenul de probațiune să nu-și schimbe domiciliul și/sau reședința fără consimțământul organului de probațiune și nici să  nu părăsească țara, până la intrarea sentinței în vigoare.

Instanța a dispus, de asemenea, ca Spitalul Clinic de Psihiatrie să-i achite fiului victimei puțin peste 9 mii de lei cu titlu de prejudiciu material cauzat și suma de 30 de mii de euro cu titlu de prejudiciu moral.

Sentința poate fi atacată cu apel, la Curtea de Apel Chişinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: