Metapneumovirusul din China, înregistrat și în Moldova, încă acum doi ani. Precizările medicilor moldoveni
Full Article 3 minutes read

Metapneumovirusul din China, înregistrat și în Moldova, încă acum doi ani. Precizările medicilor moldoveni

Virusul care face ravagii în China și a atras atenția presei internaționale nu este de fapt o noutate pentru medici, nici măcar pentru cei din Republica Moldova. Experții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) au precizat, într-un comunicat de presă din 6 ianuarie, că primele cazuri au fost înregistrate în R. Moldova încă în sezonul 2023-2024. În anul curent, deocamdată nu au fost depistate cazuri noi. Totuși, experții avertizează că trebuie să respectăm regulile de prevenție, pentru a nu ne îmbolnăvi.

Pe 6 ianuarie, ANSP a informat „despre intensificarea circulației infecțiilor respiratorii la nivel global, inclusiv provocate de Metapneumovirusul uman (HMPV), raportat în unele regiuni din Asia”. În context, Agenția a comunicat despre „necesitatea respectării măsurilor de prevenire, pentru a reduce riscul îmbolnăvirilor și al răspândirii virusurilor respiratorii”.

Instituția a adăugat că Metapneumovirusul uman este un virus respirator care face parte din familia Pneumoviridae, alături de virusul respirator sincițial (RSV). Descoperit în 2001, a adăugat Agenția, HMPV poate cauza infecții ale căilor respiratorii superioare și inferioare la persoane de toate vârstele, însă cele mai afectate sunt: copiii mici; adulții în vârstă; persoanele cu sistem imunitar slăbit.

Cum se transmite și cum poate fi prevenit

Potrivit ANSP, virusul provoacă simptome similare gripei sau altor infecții respiratorii acute, precum: febră moderată; tuse; congestie nazală; dificultăți de respirație (în cazurile severe). „Deși în majoritatea cazurilor infecția este ușoară, poate evolua spre complicații, cum ar fi pneumonia, mai ales la grupurile vulnerabile”, a precizat Agenția.

Instituția a menționat că HMPV se transmite prin: contact direct cu secrețiile respiratorii (tuse, strănut); contact cu suprafețe contaminate; interacțiuni apropiate cu persoane infectate.

„Pentru a preveni infecțiile respiratorii, inclusiv cu HMPV, ANSP recomandă: Igiena mâinilor: spălați-vă frecvent mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Eticheta tusei și strănutului: acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel sau cotul atunci când tușiți sau strănutați. Evitarea contactului cu persoane bolnave: mențineți distanța față de persoanele care prezintă simptome respiratorii. Aerisiți și igienizați spațiile: aerisiți camerele frecvent și dezinfectați suprafețele utilizate intens. Evitați automedicația: consultați medicul de familie la apariția primelor simptome. Evitați aglomerațiile, mai ales în sezonul rece, dacă sunteți în grupuri cu risc ridicat”, au menționat reprezentanții Agenției.

Primele cazuri – înregistrate în Moldova încă în sezonul 2023-2024

Instituția a adăugat că „monitorizează continuu situația epidemiologică”. Potrivit Agenției, în sezonul 2023/2024, din totalul probelor investigate, 8 au fost confirmate cu prezența virusului metapneumovirus.

„De la începutul sezonului 2024/2025 (perioada 30.09.2024 – 05.01.2025), nu a fost confirmat niciun caz de infecție cu HMPV în probele analizate de laboratoarele ANSP”, se mai arată în declarația instituției.

***

În China, autoritățile de control și prevenire a bolilor au raportat o izbucnire a virusului metapneumovirus uman (HMPV). S-a înregistrat o creștere a numărului de infectări, în special, în rândul copiilor sub 14 ani. Cei mai mulți infectați sunt în provinciile nordice ale Chinei. Metapneumovirusul provoacă simptome similare cu cele ale obișnuitei răceli și gripe. Deși boala se desfășoară de obicei într-o formă ușoară, ea poate duce la complicații grave. La sfârșitul lunii decembrie, portalul taiwanez Money UDN a scris că rata mortalității cauzate de metapneumovirus ar putea ajunge până la 43%. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: