Miliardarul rus Mihail Fridman oferă 1 miliard de dolari Ucrainei în speranța scutirii sancțiunilor
Full Article 3 minutes read

Miliardarul rus Mihail Fridman oferă 1 miliard de dolari Ucrainei în speranța scutirii sancțiunilor

Omul de afaceri rus Mihail Fridman, care se confruntă cu active înghețate și care se află pe lista neagră a țărilor occidentale urmare a invaziei ruse în Ucraina, încearcă să-și încheie propriile acorduri cu Occidentul. Potrivit The Wall Street Journal, proprietarul Alfa Bank se oferă să transfere un miliard de dolari din averea sa personală într-o bancă ucraineană pe care a co-fondat-o – propunere despre care experții spun că ar avea drept scop să convingă Marea Britanie să ridice sancțiunile împotriva sa.

Anunțul precum că Fridman le-ar fi propus oficialilor de la Kiev să i se permită să transfere 1 miliard de dolari din averea sa personală în Alfa Bank Ukraina a fost făcut de Roman Shpek, președintele Consiliului de supraveghere al instituției financiare. Potrivit lui, acești bani vor fi folosiți pentru finanțarea proiectelor critice din Ucraina legate de infrastructură, asistență medicală, securitate alimentară și energetică.

Shpek, care a deținut anterior funcția de ministru al economiei ucrainene, a spus că Alfa-Bank Ucraina a trimis propunerea sa Băncii Naționale a Ucrainei în iunie. Sursa citată menționează că a solicitat un comentariu în acest sens de la purtătoarea de cuvânt a Băncii Naționale a Ucrainei, care supraveghează sectorul financiar și ar trebui să aprobe un astfel de transfer, însă nu ar fi primit răspuns la cerere.

La rândul său, Roman Shpek a negat că transferul propus a fost destinat să asigure scutirea sancțiunilor. „Pentru noi, este un proiect economic cu adevărat important și am dori să evităm orice speculație că Fridman și partenerii săi ar dori să investească 1 miliard de dolari în Ucraina pentru a primi ceva în altă țară”, a spus Shpek. „Nu văd asta ca o speculație sau un joc care în viitor poate ajuta la evitarea sau ridicarea sancțiunilor. Este o problemă complet diferită”, a precizat el.

The Wall Street Journal precizează că Rostislav Shurma, șeful adjunct al administrației prezidențiale ucrainene, a declarat că guvernul de la Kiev va aborda propunerea Fridman doar ca parte a unui cadru mai larg care ar putea include fondul considerat pentru a ajuta Ucraina. „Aceasta ar trebui să fie abordarea generală a tuturor rușilor sancționați”, a spus Shurma.

Potrivit sursei citate, propunerea miliardarului rus se numără printre o serie de propuneri pe care directorii de afaceri, băncile și companiile aflate pe lista neagră le fac autorităților occidentale, care desfășoară o campanie de paralizare economică a Rusiei ca răspuns la războiul său din Ucraina. Într-un comentariu public, Ministerul britanic de Externe a declarat că „Regatul Unit nu acceptă evitarea sancțiunilor”.

Amintim că în martie, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, aliații occidentali au sancționat oligarhii ruși și aliații politici ai președintelui rus Vladimir Putin. Printre cei vizați de Uniunea Europeană și Marea Britanie s-au numărat și Mihail Fridman, care deține acțiuni de control la Alfa Bank, și partenerii săi de afaceri – Petr Aven și German Khan.

Deși niciunul dintre bărbați nu a fost sancționat de SUA și insistă că nu au nicio influență asupra guvernului de la Moscova sau asupra executării războiului din Ucraina, Alfa Bank, una dintre cele mai mari instituții financiare private din Rusia, este inclusă pe lista neagră de Trezoreria SUA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: