Ministerul Apărării a venit cu o reacție, după ce deputatul socialist Ștefan Gațcan a fost surprins îmbrăcat în uniforma de gală a Armatei Naționale în timp ce depunea flori la Memorialul „Eternitatea” în ziua de 9 mai. Instituția a anunțat că „regretă astfel de incidente”.
„La indicaţiile ministrului în exerciţiu Victor Gaiciuc, în cadrul instituţiei, a fost desfăşurată o cercetare pe marginea subiectului respectiv. Astfel, în urma verificărilor efectuate de persoanele responsabile din cadrul Marelui Stat Major al Armatei Naţionale s-a constatat că toate uniformele de gală, incluse în registrele de evidenţă ale depozitelor Armatei Naţionale, se află în depozitele de echipament”, se anunță într-un comunicat al Ministerului Apărării.
Aceeași sursă notează că „uniformele de gală pentru militarii pe contract au început să fie confecţionate din anul 2010, toate fiind trecute în registrele de evidenţă pentru asigurarea militarilor”, iar rezultatele verificărilor arată că în documentele de evidenţă nu figurează numele Ştefan Gaţcan.
„Ministerul Apărării regretă astfel de incidente, care ştirbesc din imaginea Armatei Naţionale, pentru că în instituţia militară se respectă cu stricteţe Regulamentul cu privire la portul uniformei militare”, se mai arată în comunicat.
Anterior, deputatul Ștefan Gațcan a declarat pentru portalul anticorupție.md că este colonel în rezervă al Armatei Naţionale. Gațcan a spus pentru sursa citată că primul grad de ofiţer, locotenent al forţelor armate ale Uniunii Sovietice, l-a obţinut odată cu absolvirea Universităţii de Medicină, unde catedra militară era obligatorie.
După absolvirea facultăţii a trecut o pregătire specială de 2 luni pentru Afganistan, dar nu a mai reuşit să ajungă acolo pentru că fusese emis decretul de retragere a trupelor sovietice din această ţară.
Gaţcan a spus că în 1994 a mai trecut un curs special pentru a fi desemnat în funcţia de şef al servciului medical al Armatei Naţionale, dar nici de această dată nu i-a reuşit să trateze militarii. „Nu am găsit limbă comună cu ministrul Apărării din perioada respectivă, Valeriu Pasat. Sistemul sanitar al Armatei Naţionale era atunci la pământ, iar eu am înaintat nişte condiţii care nu au fost acceptate. Din acest motiv am renunţat la funcţie”, a precizat deputatul.
Ştefan Gaţcan a mai comunicat că a făcut mai multe stagii, inclusiv în afara ţării, ce ţin de militărie, şi că este membru al unei organizaţii internaţionale a militarilor în rezervă, acreditată pe lângă NATO.