Ministerul Educației și Cercetării susține că informațiile vehiculate anterior de Federația Sindicală a Educației și Științei, potrivit cărora 32 de angajați ai sistemului educațional s-au concediat pentru că refuză să se vaccineze, dar și să se testeze o dată la două săptămâni pentru COVID-19, nu s-au confirmat.
În urma recepționării de la Federația Sindicală a Educației și Științei a datelor statistice cu privire la demisii, Ministerul a solicitat organelor locale de specialitate din domeniul învățământului și instituțiilor de învățământ să prezinte informații privind cazurile în care să fi fost acceptate cereri de demisie sau să fi fost solicitată demisia cadrelor didactice, indiferent de motivul invocat.
„În urma analizei datelor, menționăm că, în perioada 23 august – 23 septembrie 2021, nu a fost confirmat nici un caz de demisie a cadrelor didactice ca urmare a deciziilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Au fost stabilite două cazuri de demisie care se referă la personalul nondidactic, aceste situații urmând să fie analizate suplimentar”, au menționat reprezentanții MEC.
Totodată, Ministerul Educației și Cercetării și-a exprimat regretul pentru „informațiile cu caracter de dezinformare care au apărut în spațiul public și mizează în continuare pe un dialog corect, constructiv cu sindicatele, în interesul întregii comunități educaționale”.
***
Amintim că decizia CNESP din 23 august prevede că angajații din educație care nu sunt vaccinați vor trebui să prezinte, la fiecare două săptămâni, rezultatul negativ al testului la Covid-19. Analizele vor fi achitate de către cadrele didactice. Autoritățile își propun să accelereze, în acest mod, procesul de imunizare împotriva COVID-19 astfel încâ rata de vaccinare în sistemul de învăţământ (reprezentanţii adulţi) să constituie 95%.
Federația Sindicală a Educației și Științei a criticat decizia. Reprezentanții Federației Sindicale a Educației și Științei au expediat un demers către Guvern, cu solicitarea ca această prevedere să fie revizuită. Aceștia susțin că 32 de persoane din Hîncești, Glodeni, Căușeni și Ștefan Vodă, dintre care 18 cadre didactice, și-au depus demisiile până în data de 20 septembrie din cauza nemulțumirii legate de testarea obligatorie.
Primarul capitalei Ion Ceban a anunțat că autoritățile municipale nu se vor conforma prevederii CNESP și că, în municipiul Chișinău, profesorii și personalul auxiliar, care refuză să se vaccineze împotriva coronavirusului vor beneficia de teste gratuite. Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a subliniat că decizia CNESP nu poate fi anulată de autoritățile locale.
În cadrul ședinței Primăriei capitalei din 27 septembrie, Ion Ceban s-a adresat angajaților din educație care s-ar fi concediat și le-a propus să vină să predea în mun. Chișinău. În plus, aceștia ar urma să primească un suport financiar în mărime de 1000 de lei pentru achitarea chiriei.