1 septembrie
Максим Андреев, NewsMaker

Ministerul Educației: Nu s-a adeverit informația despre demisia a 32 de angajați din sistemul de învățământ

Ministerul Educației și Cercetării susține că informațiile vehiculate anterior de Federația Sindicală a Educației și Științei, potrivit cărora 32 de angajați ai sistemului educațional s-au concediat pentru că refuză să se vaccineze, dar și să se testeze o dată la două săptămâni pentru COVID-19, nu s-au confirmat.

În urma recepționării de la Federația Sindicală a Educației și Științei a datelor statistice cu privire la demisii, Ministerul a solicitat organelor locale de specialitate din domeniul învățământului și instituțiilor de învățământ să prezinte informații privind cazurile în care să fi fost acceptate cereri de demisie sau să fi fost solicitată demisia cadrelor didactice, indiferent de motivul invocat.

În urma analizei datelor,  menționăm că, în perioada 23 august – 23 septembrie 2021, nu a fost confirmat nici un caz de demisie a cadrelor didactice ca urmare a deciziilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Au fost stabilite două cazuri de demisie care se referă la personalul nondidactic, aceste situații urmând să fie analizate suplimentar”, au menționat reprezentanții MEC.

Totodată, Ministerul Educației și Cercetării și-a exprimat regretul pentru „informațiile cu caracter de dezinformare care au apărut în spațiul public și mizează în continuare pe un dialog corect, constructiv cu sindicatele, în interesul întregii comunități educaționale”.

***

Amintim că decizia CNESP din 23 august prevede că angajații din educație care nu sunt vaccinați vor trebui să prezinte, la fiecare două săptămâni, rezultatul negativ al testului la Covid-19. Analizele vor fi achitate de către cadrele didactice. Autoritățile își propun să accelereze, în acest mod, procesul de imunizare împotriva COVID-19 astfel încâ rata de vaccinare în sistemul de învăţământ (reprezentanţii adulţi) să constituie 95%.

Federația Sindicală a Educației și Științei a criticat decizia. Reprezentanții Federației Sindicale a Educației și Științei au expediat un demers către Guvern, cu solicitarea ca această prevedere să fie revizuită. Aceștia susțin că 32 de persoane din Hîncești, Glodeni, Căușeni și Ștefan Vodă, dintre care 18 cadre didactice, și-au depus demisiile până în data de 20 septembrie din cauza nemulțumirii legate de testarea obligatorie.

Primarul capitalei Ion Ceban a anunțat că autoritățile municipale nu se vor conforma prevederii CNESP și că, în municipiul Chișinău, profesorii și personalul auxiliar, care refuză să se vaccineze împotriva coronavirusului vor beneficia de teste gratuite. Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a subliniat că decizia CNESP nu poate fi anulată de autoritățile locale.

În cadrul ședinței Primăriei capitalei din 27 septembrie, Ion Ceban s-a adresat angajaților din educație care s-ar fi concediat și le-a propus să vină să predea în mun. Chișinău. În plus, aceștia ar urma să primească un suport financiar în mărime de 1000 de lei pentru achitarea chiriei.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Rusia „se bate” cu Moldova pentru extrădarea lui Plahotniuc. Cernăuțeanu: „Noi am fost primii”

Oligarhul fugar, Veaceslav Platon, ar urma să fie extrădat în Republica Moldova, și nu în Rusia, chiar dacă și Moscova a cerut extrădarea sa, la o zi de la reținerea în Grecia. Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru Euronews România că prioritate are țara care a depus prima solicitare, în cazul de față Moldova.

„Da, confirmăm (n.r.: că Rusia a declarat că vrea să-l extrădeze la Moscova). A apărut în notița de căutare și am fost informați și noi despre faptul că Rusia, astăzi, a depus solicitare. Dar și pe anumite dosare anterioare istorice. Intuim că este o formă de a încerca preluarea acestuia către Federația Rusă și a-i asigura o protecție de libertate acolo”, a declarat Cernăuțeanu.

El a amintit și precedentul Ilan Șor – anunțat în căutare internațională chiar de Rusia – dar care a reușit să ajungă de cel puțin trei ori la Moscova: „Și vedem că și-a găsit locul de recreere în Federația Rusă”.

Potrivit șefului IGP, legislația după care se conduce Interpol, prevede că beneficiază de extrădarea unui persoane țara care prima a făcut o solicitare în acest sens. Moldova a cerut extrădarea încă în martie, după ce o solicitare similară fusese anterior respinsă. Respectiv, spune Cernăuțeanu, prioritate are țara noastră.

„Nu cred că ar fi posibil ca Plahotniuc să ajungă în Rusia, deoarece mandatul de căutare, care a servit ca temei de reținere, a fost cel al Republicii Moldova. Noi am fost cei care am solicitat acest lucru, noi am fost primii, solicitarea noastră este din luna martie. (…) Rusia a făcut solicitarea astăzi (nr. red: 23 iulie)”, a mai precizat Viorel Cernăuțeanu.

Amintim că Vlad Plahotniuc și fostul deputat democrat Constantin Țuțu au fost reținuți pe 22 iulie pe un aeroport din Grecia, în timp ce încercau să părăsească țara cu destinația Dubai. La nici 24 de ore, autoritățile ruse au transmis o solicitare de extrădare.

Mai multe surse afirmă că Plahotniuc a vizitat recent Federația Rusă. Tot acolo se află și alt oligarh moldovean, Ilan Șor, condamnat definitiv pentru frauda bancară și acuzat că a încercat să influențeze alegerile din 2024 din Republica Moldova, prin tentative de corupere a alegătorilor în defavoarea cursului european al țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: