Misterul disparației unui grup de turiști în trecătoarea Deatlova, dezlegat după 61 de ani. Anunțul Procuraturii Generale a Rusiei
Full Article 3 minutes read

Misterul disparației unui grup de turiști în trecătoarea Deatlova, dezlegat după 61 de ani. Anunțul Procuraturii Generale a Rusiei

Procuratura Generală a Federației Ruse a ajuns la concluzia că moartea turiștilor în trecătoarea Deatlova din munții Ural, în 1959, a survenit din cauza unei avalanșe, informează RIA Novosti sâmbătă, 11 iulie.

Potrivit șefului-adjunct al direcției Procuraturii Generale din cadrul regiunii Ural, Andrei Kuriakov, din cauza zăpezii și a vizibilității reduse, tinerii nu au reușit să găsească drumul înapoi spre corturi, după ce le-au părăsit.

„Grupul s-a îndepărtat cu 50 de metri de corturi și s-a apropiat de creasta din pietre. Era singura barieră în fața avalanșei, au procedat corect. Însă mai este o cauză pentru care grupul nu avea sorți de izbândă. Când s-au întors, nu au mai găsit corturile. Vizibilitatea era de 16 metri, în timp ce ei s-au îndepărtat cu 50”, a declarat Kuriakov.

Potrivit oficialului, reprezentanții procuraturii au desfășurat un experiment, în cadrul căruia au confirmat ipoteza că în asemenea condiții nu era posibilă găsirea corturilor, chiar dacă turiștii ar fi știut zona aproximativă unde acestea se aflau. După ce nu au reușit să găsească corturile, tinerii s-au îndepărtat și mai mult de acestea și au aprins un foc de tabără. Apoi au încercat să se întoarcă, însă au înghețat, pentru că temperatura aerului era de circa -45 grade Celsius.

„A fost o luptă eroică, însă nu au avut șanse să se salveze în asemenea condiții”, a mai spus Kuriakov.

Reprezentanții procuraturii au precizat că toți turiștii, în afară de trei dintre ei, au murit din cauza frigului. Rănile acestora pot fi explicate prin faptul că au fost loviți de avalanșă. Oficialii au precizat că în 1959 nu existau astfel de studii, iar acestea au fost făcute în anii 70-80, când specialiștii au descris toate traumatismele suferite de tineri.

„Oficial, acesta este finalul. Subiectul este închis”, a conchis Kuriakov.

Un grup din 9 turiști a murit în timpul unei excursii cu schiurile pe muntele Ural, în 1959. Organele de drept au început investigațiile după 60 de ani, la solicitarea rudelor celor decedați. Autoritățile au anunțat că procurorii vor desfășura 9 expertize la fața locului și vor implica specialiști din domeniul topografiei, metrologiei, precum și a celor din Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Kuriakov a menționat că documentele acumulate în cadrul dosarului inițiat în 1959 au fost suficiente pentru a stabili „cu cea mai mare precizie” cauza producerii tragediei.

Trecătoarea a primit numele în memoria lui Igor Deatlov, conducătorul grupului de turiști.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: