Moldova a anunțat achiziția unui radar de supraveghere aeriană GM 200. Precizările ministrului francez al Apărării
Full Article 3 minutes read

Moldova a anunțat achiziția unui radar de supraveghere aeriană GM 200. Precizările ministrului francez al Apărării

Ministrul Apărării al Franței Sébastien Lecornu a declarat că Republica Moldova a anunțat achiziția unui radar de supraveghere aeriană GM 200. De menționat că oficialul francez a efectuat, pe 25 septembrie, o vizită oficială în țara noastră. 

Moldova a anunțat achiziția unui radar de supraveghere aeriană GM 200. Dincolo de aceasta, vom efectua un audit al mijloacelor de apărare aeriană pentru a contribui la întărirea securității cerului moldovenesc”, a scris oficialul francez, pe rețelele de socializare.

GM 200 are o autonomie de peste 24 de ore, rază medie de acțiune și poate fi operat de doi militari, scrie defenseromania.ro. Se mai menționează că în versiune maritimă, radarul poate identifica inclusiv nave rapide mici. Radarul poate identifica inclusiv drone. Potrivit sursei, marele avantaj al GM 200 este că deși pe piață există numeroase sisteme radar care pot detecta la o rază mare de acțiune, acestea au probleme în detectarea dronelor mici și a rachetelor rapide, ceea ce reprezintă o componentă esențială a sistemelor de apărare.

Potrivit ministrului Apărării de la Chișinău Anatolie Nosatîi, „vizita ministrului francez al forțelor armate Sébastien Lecornu reprezintă un mesaj puternic că Franța a fost și este un susținător al inițiativelor și proiectelor de modernizare ale sectorului de apărare”.

În cadrul întrevederii, cei doi miniștri au discutat despre cooperarea bilaterală, obiectivele prioritare ce vizează apărarea statului, reforma militară, precum și situația de securitate regională”, au precizat reprezentanții Ministerului Apărării de la Chișinău.

Totodată, instituția a declarat că „Anatolie Nosatîi și Sébastien Lecornu au discutat despre modalităţile prin care Franța ar putea să susțină Republica Moldova în procesul de transformare a Armatei Naționale, pentru a avea, în final, o armată modernă, bine echipată și dotată, rezilientă la provocările actuale de securitate”.

Ministrul Apărării a accentuat deschiderea și buna colaborare cu compania franceză „THALES” în procesul de încheiere a contractelor necesare pentru achiziționarea sistemului de supraveghere aeriană din bugetul național de apărare”, a adăugat Ministerul. Iar Anatolie Nosatîi a spus că acesta „este un pas important în eforturile noastre de asigurare a securității spațiului aerian, dar și în contextul evoluției parteneriatului moldo-francez”.

La finalul întrevederii, cei doi oficiali au semnat un document bilateral de intenții care va consolida dialogul dintre cele două instituții.

***

Vizita oficialului francez în Republica Moldova a fost anunțată de reprezentanții Guvernului pe 20 septembrie. Sébastien Lecornu s-a aflat în țara noastră pe 25 septembrie. El a avut o întrevedere cu șefa statului Maia Sandu. Cei doi au vorbit inclusiv despre întărirea capacităților de apărare ale țării noastre. Sébastien Lecornu a discutat și cu premierul Dorin Recean, despre consolidarea dialogului moldo-francez în domeniul apărării și securității regionale. Reprezentanții Guvernului au declarat că „oficialii au vorbit despre multiplicarea proiectelor de interoperabilitate dintre țările noastre, care să accelereze procesul de transformare a Armatei Naționale și de modernizare a sectorului de apărare”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: