Moldova Curată: Comitetul Executiv din Găgăuzia a cumpărat din banii UE echipamente medicale la un preț mult mai mare de la un intermediar
Full Article 3 minutes read

Moldova Curată: Comitetul Executiv din Găgăuzia a cumpărat din banii UE echipamente medicale la un preț mult mai mare de la un intermediar

Comitetul Executiv de la Comrat a cumpărat, vara trecută, cu bani europeni, două aparate USG cu o sumă mult mai mare decât costul aparatelor la distribuitor. Firma cu care Bașkanatul a făcut tranzacția a fost creată cu 2 săptămâni înainte de încheierea contractului și a încasat în total 756 000 de lei. Dacă ar fi luat aparatele direct de la distribuitorul oficial din Moldova, Executivul ar fi plătit doar 600 000 de lei. Astfel, Bașkanatul a îmbogățit firma-intermediară, care pare să fi fost creată special pentru această achiziție, cu 156 000 de lei, informează portalul Moldova Curată.

Potrivit sursei citate, la 13 mai 2020, Direcția Sănătate a autonomiei a adresat o scrisoare conducerii proiectului SLPA al Uniunii Europene (Support to Local Public Authorities in ATU Gagauzia), prin care a cerut ca banii economisiți de la implementarea proiectului să fie folosiți pentru cumpărarea a două aparate USG.

La 3 iulie 2020 conducerea SLPA a autorizat folosirea sumei de 756 000 de lei pentru procurarea aparatelor. Delegația UE la Chișinău a anunțat că achiziția a fost lăsată în totalitate în seama Executivului de la Comrat.

Peste trei zile de la această aprobare, adică la 6 iulie 2020, aparatele USG au fost deja cumpărate de la firma „Ikar-Global”, cu suma de 756 000 de lei ambele, potrivit site-ului Agenției Achiziții Publice.

„Ikar-Global” este o companie fondată la 19 iunie 2020, adică în timp ce la Comrat se știa deja că urmează să fie procurate aparatele. Fondatorul este un bărbat din Comrat, Iurii Cara.

Sursa citată notează că la 2 săptămâni de la fondarea acestei firme, care, în mod firesc, nu avea nici un portofoliu, Bașkanatul alege anume „Ikar-Global” ca agent economic de la care să cumpere aparatele. Mai mult, nu a fost organizat un concurs public, dar s-a cumpărat prin procedura „negocieri fără publicare”.

În „criteriile de evaluare” s-a indicat concret ce parametri ar trebui să aibă aparatele USG și de la ce producător – Mindray (China). În Republica Moldova există un singur distribuitor al echipamentelor Mindray – Întreprinderea Mixtă „Dutchmed-M” SRL. Solicitați de Moldova Curată, reprezentanții acesteia au declarat că „Ikar-Global” a cumpărat aparatele USG anume de aici, cu 300 000 de lei fiecare, în total 600 000 de lei.

Pentru a verifica informația, jurnaliștii de la portalul Moldova Curată l-au sunat pe fondatorul și administratorul „Ikar-Global”, Iurii Cara, dându-ne drept persoane interesate să cumpere astfel de echipament. Acesta a confirmat că a cumpărat aparatele de la distribuitorul local. Ulterior, după ce a aflat că vorbește cu jurnaliștii, Cara a refuzat să mai discute.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: